Dolgu yontemi nedir? Hangi durumlarda kullanılır?Estetik Dolgu; Dolgu maddesinin cilt icerisine veya ciltaltına ozel enjektor veya kanul yardımı ile verilmesi işlemidir.
Dolgu Yontemi Hangi Durumlarda Kullanılır?
Dolgu Bolgeleri
Alın, iki kaş arası, goz cevresi ve dudak cevresinde oluşan kırışıklıkların azaltılmasında,
Burun kenarından ağız koşesine uzanan oluğun doldurulmasında,
Ağız koşesinden aşağı doğru uzanan oluğun doldurulmasında,
Cene ucunun her iki kenarında oluşan oluğun doldurulmasında,
Alın, elmacık kemiği, cene, yanak ve gozaltı bolgelerine daha dolgun bir gorunum kazandırmak amacıyla,
Dudak kalınlaştırmak amacıyla,
Akne ve yara izlerine bağlı cukurlukların doldurulması amacıyla kullanılır.
Dolgu Yontemi Nasıl Etki Gosterir?
Dolgu maddesi başlıca etkisini enjekte edildiği alanda bir hacim artışını ve uzerindeki derinin yukarı doğru kalkmasını ve gerilmesini sağlayarak gosterir. Boylelikle cokuk veya cukur alanların cevreleri ile olan seviye farkı azalır; ışık vurduğunda eskisi kadar golgelenme olmaz. Dolgu maddesinin ozelliğine gore enjeksiyon alanında su tutma, kolajen sentezini uyarma gibi etkileri de soz konusudur.
Hazır Dolgu Maddesi Nedir?
Dolgu
Sentetik veya biyolojik kaynaklardan steril koşullarda hazırlanan ve enjektorde kullanıma hazır halde bulunan dolgumaddeleridir. Saklanma koşulları ve raf omurleri değişiklik gosterir. Dolgu maddesinin markasının bilinen ve FDA gibi uluslar arası prestiji olan makamlardan onaylanmış olmasına dikkat edilmelidir. Son kullanım tarihi mutlaka kontrol edilmelidir. Hazır dolgu maddeleri gecici veya kalıcı olabilir.
Hazır-Gecici Dolgu Maddesi Nedir?
Vucuda enjekte edildikten bir sure sonra yavaş yavaş parcalanıp emilerek hacimsel etkisini kaybeden hazır dolgu maddeleridir. Dolgu maddelerinin emilim suresi dolgu maddesinin molekul yapısına, ne miktarda enjekte edildiğine ve yuzun hangi bolgesine enjekte edildiğine gore değişir. Bu sure genellikle 6-12 aydır.
En sık kullanılan gecici dolgu maddeleri arasında hyaluronik asit, kalsiyum hidroksiapatit, poly-L laktik asit, kolajen sayılabilir. Halen kullanımda olan gecici dolgu maddeleri birbirlerinden molekuler yapı, antijenik etki, vucuttan emilme suresi, deri ve yumuşak doku hucrelerinde neden oldukları değişiklikler bakımından farklılık gosterir.
Hazır-Gecici Dolgunun Avantajları Nelerdir?
Etkisi gecicidir. Dolgu uygulamasının estetik olarak yuzunuzu (ozellikle de dudak bolgesini) nasıl değiştireceğinden ve sonucu beğenip beğenmeyeceğinizden emin değilseniz oncelikle gecici dolgu yontemini tercih etmeniz akıllıca olacaktır. Eğer sonuctan memnun olmazsanız bir sure sonra dolgu etkisini yitireceğinden tekrar eski halinize gelme şansınız vardır. Diğer taraftan sonuctan memnun olursanız bir sonraki adımda kalıcı bir dolgu yontemine daha rahat gecebilirsiniz.
Dolgu maddesi enjektorde kullanıma hazır haldedir, hazırlamak icin ozel bir işlem ve ek bir sure gerektirmez.
Uygulama icin ameliyathane koşullarına gerek yoktur.
İstenildiği zaman tekrarlanabilir.
1-5 ml gibi kucuk hacimler uygulanacaksa yağ enjeksiyonuna gore daha ekonomik olabilir.
Hazır-Gecici Dolgunun Dezavantajları Nelerdir?
Etkisi gecicidir. Yaptırdığınız dolgu işleminden memnun iseniz elde edilen estetik sonucun devam etmesi icin dolgu işleminin yinelenmesi gerekir ki bu da ek zaman ve maliyet demektir.
Bazı gecici dolgu maddeleri uygulandığı alandan tamamen emilmeyebilir, yabancı cisim reaksiyonu ve buna bağlı duzensizlikler oluşabilir.
5-15 ml gibi buyuk hacimlerde dolgu işlemi gerektiğinde maliyeti yağ enjeksiyonundan daha yuksek olabilmektedir.
En İyi Hazır-Gecici Dolgu Maddesi Hangisidir?
İdeal dolgu maddesi vucutta yabancı cisim reaksiyonu oluşturmamalı, yumuşak kıvamda olmalı, uygulandığı alanda uzun sure emilmeden kalmalı, emilirken homojen şekilde emilmeli, hacim etkisinin yanında hucrelerin kendini yenileme kapasitesini uyarmalı ve duşuk maliyetli olmalıdır. Ne var ki tum bu ozellikleri taşıyan ideal bir dolgu maddesi henuz yoktur. Sizin veya doktorunuzun oncelik verdiği ozelliklere gore ideal dolgu maddesi değişmektedir. Orneğin komplikasyon riski en az olsun derseniz başka, dolgu maddesi uzun sure emilmeden kalsın istiyorsanız başka dolgu secmek durumundasınız.
Hazır-Kalıcı Dolgu Nedir?
Uygulandığı alanda vucut tarafından emilmeyen ve omur boyu orada kalan dolgu maddeleridir. Yuz bolgesinin yumuşak dokusunun ve derisinin zamanla yer değiştirdiği ve inceldiği goz onune alındığında kalıcı dolgu maddesinin bu değişikliklere uyum gostermemesi uzun vadede tedavisi zor estetik sorunlara yol acabilmektedir.
Dolgu İşlemi Nekadar Surer?
Ortalama 15-30 dk surer.
Dolgu İşlemi Ağrılı mıdır?
İşlem yapılacak alana anestetik krem, soğuk uygulama ve gerekli olduğunda uygulama alanının duyusunu alan sinir lokal anestezi ile uyuşturularak ağrısız bir dolgu işlemi yapılır.
Dolgu İşlemi Sonrası Şişlik ve Morarma Olur mu?
Usulune uygun yapılırsa ve sizin kanamaya meyilli bir durumunuz (aspirin kullanımı gibi) yoksa belirgin bir morluk olmaz.
Uygulama bolgesi ve miktarına bağlı olarak bir miktar şişlik olur (ozellikle dudaklar) ve 1-2 gun icerisinde geriler. Uygulama sonrası soğuk tatbiki şişlik oluşumunu azaltır.
Dolgu İşlemi Sonrası İşime Devam Edebilir miyim?
İşinize ve tum sosyal aktivitelerinize devam edebilirsiniz.

[h=2]İstanbul Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]