CUMHURBAŞKANI Abdullah Gul’un, Hukumet ile yargı arasındaki gerginliğini cozmek icin yaptığı davet uzerine dun Koşk’e cıkan Yargıtay Başkanı Hasan Gerceker, goruşmeden olumlu izlenimlerle ayrıldı. Gerceker, goruşme sonrasında Hurriyet’e "Sayın Cumhurbaşkanı ile goruş birliğine vardık. Bunu devletin geleceği acısından onemli gorduk. Sayın Cumhurbaşkanı bu gerginliğin devam etmemesi icin kendi takdir ettiği adımları atacak. Sanırım temaslarını surdurecek" diye konuştu.
Son derece olumlu
Gerceker, "Bu gerginliğin devam etmemesi icin uzerimize duşenleri konuştuk. Son derece olumlu ve sohbet havasında gecti. Sayın Cumhurbaşkanı gerek yargının sorunlarının cozumu gerekse gerilimin ortadan kaldırılması konusunda uzerine duşeni yapacağını soyledi" dedi. Gerceker, "AB’ye sunulan reform taslağının geri cekilmesi gibi bir talepte bulunmadım" diye ekledi.
Gerginliği biz yaratmadık
40 dakika suren goruşmede Gerceker’in, Yargıtay’ın bildirisinin kurumsal olduğunu, yargı bağımsızlığını yakından ilgilendiren, reform taslağının yargıya sorulmadan AB’ye sunulmasından rahatsızlık duyduklarını anlattığı oğrenildi. Gerceker, yargının siyasallaştığı, taraf olduğu sozlerinin kendilerini uzduğunu ve Yargıtay’ı rahatsız ettiğini vurguladı ve "O bildiriyi catışma cıksın diye yayınlamadık. Gerginliği biz yaratmadık. Savunduğumuz şey yargı bağımsızlığı ve hukukun ustunluğu" dedi. Gerceker, HSYK’nın yapısı, hakim sınavları nedeniyle AB’nin 13 ayrı raporunda, "Yargı bağımsız değil" denildiğine dikkat cekerek, bu konunun da cozumlenmesi gerektiğini soyledi. Gul’den işyuku, bina, personel sorunlarına "acil cozumu" icin destek isteyen Gerceker, "Yargının iyi işleyebilmesi icin sorunların bir an once cozumu şart" dedi.
Gul’un, Yargıtay’a destek veren Danıştay’a ise yeni başkanın secilmesinden sonra davette bulunması bekleniyor. Gul davette bulunsaydı halen Danıştay başkanlığına vekalet eden Gonul Onbilgin Koşk’e cıkacaktı. Danıştay’da başkanlık secimine bugun devam ediliyor.

Gul kimi kastetti?
Gul, dun "Guzel Turkce" odulleri resepsiyonunda gazetecilerin yargı-hukumet gerginliğine donuk sorularını yanıtlamadı. "Yazılı acıklamamda var" diyen Gul, "Daha fazla konuşursam siyasi polemik olur. Konuşmak istemiyorum. Başka yere cekilir" dedi. Gul, "tartışmaların adap, usul ve duzeye ozen gosterme" uyarısı ile kimi kasettiği sorusunu da yanıtsız bıraktı.
Şahin’den geri adım
Bildiriye "Dam ustunde saksağan" benzetmesi yapan ve "Maaşlarınıza zam yaptık siz de siyasete karışmayın" diyerek, yargının tepkisini ceken Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin geri adım attı. Şahin, Gerceker-Gul goruşmesinden iki saat once AA’ya acıklama yaparak sozlerini şoyle yumuşattı:"Basın yayın organlarında, ’Maaşlarınıza zam yaptık siz de siyasete karışmayın’ şeklinde değerlendirmeler yapılmıştır. Benim maksadım kesinlikle bu değil. Ben hakim ve savcılarımıza yaptığımız hizmetlerden bahsettim. Boyle algılandıysa uzuntu duydum."
Cicek’ten Gul’e destek
Hukumet Sozcusu Cemil Cicek, dunku Bakanlar Kurulu sonrasında gazetecilerin Gul’un Gerceker ile goruşmesine ilişkin sorusuna bu gelişmeyi olumlu bulduğu yanıtı verdi. Cicek, "Bu gelişmeyi ben şahsen olumlu karşılarım. Bize yakışan da budur. Makulu da budur. Netice de yargı da bizimdir, hukumet de bu ulkenin hukumetidir. Parlamento da bu ulkenin hukumetidir" dedi.