Yıllar ilerledikce yuzumuz yer cekimi, guneşe maruz kalma (ultraviole ışınları) ve milyonlarca defa yapılan yuz mimikleri (gulumseme, ciğneme, yuzu buruşturma kaş catma, ıslık calma, sigara icme hareketi) ve sigaranın olumsuz etkileri sonucunda meydana cıkan etkileri sergilemeye başlar. Deri altında yerleşik olan ve cildimizi genc, canlı ve diri gosteren yapılar giderek parcalanmaya başlayarak gulme cizgileri, tebessum cizgileri ve goz etrafında kaz ayağı olarak isimlendirilen deri altındaki kas hareketlerinin neden olduğu derin cizgileri oluştururlar.
Yumuşak doku dolgu maddeleri bu cizgi ve kırışıklıkları doldurarak cilde daha duzgun daha genc bir gorunum kazandırırlar. Deri altına enjekte edildiğinde bu dolgu maddeleri kırışıklıkları ve yuzun coken kısımlarını doldurarak şişirirler. Ayrıca dudaklara ve yanaklara dolgunluk sağlarlar. Enjekte edilebilir dolgu maddeleri tek başlarına, cilt yenileme işlemleri ile birlikte veya “yuz germe (face lift)” gibi daha radikal girişimler ile birlikte uygulanabilir.
Dolgu Maddeleri Hangi Bolgelerde Uygulanabilir?
Enjekte edilen dolgu maddeleri derin yuz cizgilerinin, kırışıklıkların, katlantıların, cokuk yanakların, derideki lokal cokuntulerin ve bazı tipteki skarların doldurulmasına yardımcı olurlar. Bunun dışında dudakların daha canlı, kıvrımlı veya kalın gorunume kavuşması icin de kullanılabilirler. Ayrıca elmacık kemikleri, cene ucu ve alın bombeliği icin kullanılabilir.
Dolgu maddeleri bazı kimselerde gorulen ağız kenarında radier cizgiler gibi ileri derecedeki derin cizgilerde yeterli olmayabilir. Bu durumda plastik cerrahınız dermabrasion, kimyasal peeling gibi cilt yenileme tekniklerini onerecektir. Yuz cizgilerinin doldurulmasından farklı olarak cilt yenileme teknikleri cildin ust tabakalarındaki yıpranmış dokuları uzaklaştırarak daha duzgun bir yuzeyin oluşmasını sağlarlar.
Yuz ve alında normalden daha aktif kas hareketleri sonucu veya normalden daha gevşek bir cilt yapısı nedeni ile oluşan derin katlantılar alın germe veya yuz germe gibi kozmetik cerrahi girişimlerle daha etkin bir şekilde tedavi edilebilirler. Dolgu maddeleri ayrıca yuzdeki cerrahi girişimlere ek olarak kullanılabilir. Ancak tek başına dolgu maddeleri yuz konturunda cerrahinin oluşturabildiği kadar ciddi bir değişiklik yaratamaz.
Dolgu Tekniğinde Hangi Maddeler Kullanılır?
Dolgu maddeleri tipleri başlığı uce ayrılabilir;
1- Biyolojik olanlar: Yağ dokusu, doku kokteyli, dermis, fasya greftleri
2- Yabancı cisimler: Silikon, silikonlu parcalar, gorteks, dikiş materyelleri ( Bu maddeler onep’de kullanılmamaktadır.)
3- Dokuları şişiren maddeler : Hiyalironik Asit ve benzeri dolgu maddeleri
1- BİYOLOJİK DOLGU MADDELERİ :
Bunlardan kişinin kendisinden alınıp, kendisine kullanılan dokulardır.
a) Doku Kokteyli
Yuz germe, karın germe, meme kucultme veya yara izlerinin tedavisi esnasında cıkarılan deri parcaları kas, fasya ve cok az yağ dokusunun karışımından olur. Bu dokulardan elde edilen dermis tabakası en değerli olanıdır. Damar sistemi zengin olan bu dokuların mikro greftler şeklinde iğne ile cilt altına verilmesi ile bu dokuların verilen yerde cevre damarları ile tekrar canlanıp yaşama oranı %90’ın ustundedir.
Bu yontem yağ enjeksiyonuna gore cok daha etkili olup tercih sebebidir. Dezavantajı sadece kesilip cıkarılan parcalardan elde edilebilmesidir. Hastalarımızdan herhangi bir ameliyat esnasında doku parcaları cıkarılmışsa bunlardan bir kısmı anında yuzdeki kırışıklıklara kullanılmakta, geri kalan kısmı ise dondurularak saklanabilinmektedir.
Doku kokteyli hastanın ya o anda kendisinden alınan yağ, fasia, doku dermis veya bunların karışımının enjeksiyonla kırışıklık ve cokuk bolgelerine konmasıyla bir sonuca ulaşmayı amaclar. Bu dolgu maddeleri konulan bolgede cevreden alacağı kan damarları ile yeniden canlanıp orada vucudun kendi dokusu olarak canlılığını surdurur. Bunlar burada damarlanıp yaşarlar, ancak zamanla tekrar bizlerin yaptığı mimik hareketlerle ve vucudumuzdaki doku erimelerine ayak uydurarak onlarda yine bizim vucudumuzun parcası olarak erimeye doğru gidebilirler. Bu erime kişilerin yapılarına, yaşlarına, yaşam şartlarına bağlı olmak uzere değişkenlikler gosterebilir. Bu tur doku maddelerinin avantajı insanın kendi dokusu olmasıdır.
Yağ veya doku parcaları dondurularak bir, iki sene saklanabilmekte boylece hastalarımıza gerektiğinde kendisinden yeniden bu maddeler alınmadan hazır bir madde gibi tekrar kendisinde kullanılabilmektedir.
b) Yağ
“Otolog- yağ transplantasyonu”veya “mikro lipoinjeksiyon” olarak bilinen yağ enjeksiyonu proseduru, hastanın karın, uyluk, kalca ve diğer yağ iceren vucut bolgelerinden iğne ile yağ alınması ve bunların yuz derisi altına veya vucudun herhangibir bolgesindeki cokmuş alanlara injekte edilmesi olarak tanımlanabilir. Yağ en sık olarak cokuk yanakların, ağız ve burun arasındaki gulme cizgilerinin doldurulması, derideki cokme ve duzensizliklerin giderilmesi, alın cizgilerinin silinmesi ve dudakların dolgunlaştırılması amacı ile uygulanır.
Hem donor (verici) hem de alıcı sahaların temizlenip lokal anestezi ile uyuşturulmasından sonra emici bir cihaza bağlı olan kalın uclu bir şırınga veya ince bir liposuction kanulu ile yağ belirtilen bolgelerden cekilir. Alınan yağ gerekli işlemden gecirildikten sonra alıcı sahaya enjekte edilir. İnjeksiyon yerinin uzerine bazen ince bir bant yapıştırılır. Yuz cizgileri dışında cokuk yanakların doldurulması, alın cokukluğunun giderilmesi, cene ucunun dolgunluğunun arttırılması gibi bir amacla kullanıldığında yağ enjeksiyonu sonrası yuzde gecici olarak şişlik ve bolgesel kabarıklıkların gozlenmesi doğaldır.
Geniş bolgelerde işlem yapılan hastaların kısa bir sure istirahat etmeleri uygun olacaktır. Ancak coğu hasta tedaviden hemen sonra normal gunluk aktivitelerine donmektedir. Hem alıcı hem de donor sahada bir miktar şişme veya kızarıklık beklenebilir. Enjeksiyon yerlerindeki kızarıklık veya morluklar gecene kadar yaklaşık bir hafta guneşte kalmamanız gerekmektedir. Bu surede guneş koruyucu kremler veya fondoten ile gerekli korumayı sağlayabilirsiniz.
Yağ enjeksiyonu ile elde edilen sonucların devamlılığı hastadan hastaya değişmektedir. Bazı hastalarda bu sure bir yıl veya daha uzun sure ile ifade edilebilir. Hastaların coğunluğunda ilk haftada sağlanan dolgunluğun hemen hemen yarısı 3 aylık bir surenin sonunda kaybolmaktadır. Zira ilk haftalardaki dolgunluk şişmeye bağlıdır. Uc aydan sonra ne kadar dokunun orada beslenip kaldığı az cok belli olur. Yeni enjeksiyonlar 3,6,12 ay sonra tekrarlanıp sonuc daha iyi duruma getirilebilir.İlk uygulamalar ilk sene iki, uc kez yapılmasına karşın ileriki senelerde yılda bir kez uygulanması yeterli gelebilir.
Cizgilerinizi daha fazla derinleştirmeden takviyeler şeklinde uygulanması cok daha akılcıdır. Bu tekniğin avantajı vucuttan iğne ile alınıp iğne ile verilebilmesidir.
Hastalarımız doğal olarak en az işlemle daha iyi sonuc aradığından, bu enjeksiyonların her seferinde kendisinden alınıp verilmesi yerine daha pratik bir yontem geliştirdik: dokuların bir kısmı dondurulup birinci enjeksiyondan sonra dondurulmuş yağlarınız size enjekte edilmektedir. Verilen yağ dokusu uygun bir teknikle uygulanırsa en az %50’si verilen yerde kanlanıp tekrar sizin ozdokunuz olarak yaşama gecer.
2-YABANCI CİSİMLER
Dolgu tekniğinde kullanılan yabancı cisimler meme sikilonlarının aksine cevre dokuya cok buyuk zararlar verip; dokularda hissizlik, yara acılması gibi reaksiyonlar gosterip; şekil bozuklukları, suni gorunum gibi dezavantajları nedenleri ve enfeksiyon riskinden doğar.
3- HIYALURONİK ASİT VE BENZERİ DOLGU MADDELERİ
Bu maddeler dokularda 6-12 ay sureli şişlik yapıp kırışıklıkları şişlik nedeniyle gecici olarak gizleyen maddelerdir. Piyasada değişik urun marka adlarıyla pazarlanmaktadır.
Dolgu Maddeleri Uygulatan Kişi Herhangi Bir Risk Taşır Mı?
Dolgu maddeleri, ozellikle sizden alınan dokuların kullanılması, uzman bir plastik cerrah tarafından uygulandığında komplikasyonlar son derece nadir ve onemsiz derecededir. Elbette hastalar anatomik yapıları, fiziksel reaksiyonları ve iyileşme yetenekleri acısından değişkenlik gosterirler.
Dolgu Maddelerinin Kullanılmasında Hangi Anestezi Turu Kullanılır?
Hem alıcı hem de verici bolge lokal anestezi yardımı ile uyuşturulur. Ek olarak sedasyon da kullanılabilir. Ancak sedasyon (sakinleştirici) gereksinimi olan vakalarda hastanın yapılan girişim sonrası eve araba ile gidişinin duzenlenmesi gerekmektedir.
[h=2]Ankara Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Dolgu maddelerinden hangi durumlarda faydalanabiliriz?
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Dolgu maddelerinden hangi durumlarda faydalanabiliriz?