Altivi adlı internet acık artırma sitesinin sahiplerinden Mehmet Germiyanlıgil ile şirkette calışan 32 kişi dolandırıcılık suclaması ile gozaltına alındı.

Anlaşmalı şebeke uyelerine ihale edilen urunlerin tekrar tekrar ihaleye cıkarıldığı, katılımcı ucretleriyle milyonlarca YTL vurgun yapıldığı ve ihaleyi kazanan kişilere urunlerinin teslim edilmediği iddia edildi.

Yuzde 70 ucuz

Polisin yaptığı tespitlere gore otomobilden beyaz eşyaya kadar cok sayıda urun piyasa fiyatının yuzde 70’i kadar ucuza altivi.com adlı internet sitesinde acık arttırmaya cıkarıldı. Acık arttırmaya katılmak isteyenlerden 5 ile 100 YTL arasında katılım ucreti alındı. Belirlenen katılımcı sayısına ulaşıldığında en yuksek ve benzersiz teklifi veren kişi, urunu almaya hak kazandı. Piyasa değeri yaklaşık 50 bin YTL olan bir otomobil yuzde 70 ucuza, 14 bin YTL tavan fiyatla acık arttırmaya cıkarıldı. 20’şer YTL katılım ucreti alındı. İlk başlarda siteye ilgiyi arttırmak icin ihaleyi kazananlara urunleri teslim edildi. Ancak daha sonra şebeke devreye sokuldu. Sitenin belirlediği katılımcı sayısı olan 3 bin 100’e ulaştığında teklifler acıldı. Şebeke uyesi arttırmada en iyi teklifi veren kişiyle aynı teklifi vermesi sağlandı. Aynı fiyatı veren 2 katılımcı olunca, bu kez en yuksek fiyata yakın en iyi fiyatı veren diğer şebeke uyesine urun verildi. 3 bin 100 katılımcıdan toplanan 62 bin YTL’de site sahiplerine kaldı. Bazı ihalelerde ise gerekli katılımcı sayısına ulaşılamadığı gerekcesiyle iptal edildi. Katılımcıların parası yine site sahiplerine kaldı. Site sahipleri ayrıca son 3 ayda ihaleyi kazanarak banka hesaplarına paraları yatıran kişilerin urunlerini de teslim etmedi. Site sahiplerinin anlaşmalı şebekeyle milyonlarca YTL vurgun yaptıkları iddia edildi. Sitenin yaklaşık 10 bin uyesi bulunduğu belirtildi.

6 aylık araştırma

Bakırkoy Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla 6 ay once olayı araştırmaya alan Bilişim Sucları Şube Mudurluğu ekipleri onceki gun İstanbul, Ankara ve Eskişehir’de operasyon başlattı. altivi.com’un Beşiktaş’taki merkezindeki bilgisayarlar ve urunlere el konuldu. Sitenin kurucuları arasında yer alan reklamcı Alinur Velidedeoğlu ve yapımcı Fatih Aksoy’un 2 ay once ortaklıktan ayrıldıkları one suruldu. Operasyonla birlikte site ihalelere ara verdi.

Aksoy: Kurucuydum ortaklıktan ayrıldım

SİTENİN kurucuları arasında bulunan Fatih Aksoy, dun bir internet sitesine yaptığı acıklamada sadece kurucu ortak olduğunu ancak daha sonra ayrıldığını anlattı. Şirketi uzun suredir Mehmet Germiyanlıgil’in tek başına yonettiği bilgisini de veren Aksoy, şunları soyledi: "Alinur Velidedeoğlu, Emre Ergani ve benim Altivi.com ile ile hic bir ilişkimiz bulunmuyor. Ben burada zaten kucuk ortaktım ve cok para kazanamayacğımı anlayınca da cekildim. Daha once de buna benzer bir konu gundeme gelmiişti. Ancak mahkeme surecinde hatırladığım kadarı ile yasal bir suca rastlanmamıştı."

kaynak:hurriyet.com