2012 osym yeni puan sistemi
Sevgili melekler, universite sınavına giren oğrenciler 2012 OSYM sınav sonucları icin haber beklerken, 1 saat kadar once OSYM yeni puan sistemi ile ilgili bir acıklama yaptı. 2012 OSYM LYS puan hesaplama sisteminde ki yenilikle ilgili bilgiler şoyle...

OSYM, YOK’un 30 Kasım-1 Aralık 2011 tarihli kararı ile yayımı uygun bulunan ’’2012-OSYS Kılavuzu’’nun ilk halindeki hesaplama yonteminin uygulanmasına karar verildiğini bildirdi. Buna gore, universiteye yerleştirmede puan hesaplanırken Ortaoğretim Başarı Puanı (OBP) yerine adayların Ağırlıklı Ortaoğretim Başarı Puanı (AOBP) esas alınacak.
OSYM’nin yuksekoğretim programları ve kontenjanları kılavuzunun yayımlanması ve yerleştirme puanlarının hesaplanmasına ilişkin yaptığı acıklamada, YOK tarafından; Danıştay 8. Dairesi’nin kararı ışığında OSYM Başkanlığınca, 2012 yılı icin yuksekoğretime yerleştirme puanları hesaplanırken Yuksekoğretim Kurulu’nun 30 Kasım-1 Aralık 2011 tarihli kararıyla yayımı uygun bulunan ’’2012-Oğrenci Secme ve Yerleştirme Sistemi (OSYS) Kılavuzu’’na gore işlem tesisi suretiyle uygulanmasına karar verildiği bildirildi.
Acıklamaya gore, bu karar gereğince 16 Temmuz 2012 tarihinde OSYM’nin internet adresinden yayımlanan 2012-OSYS Yuksekoğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yeniden duzenlenerek en kısa surede adayların ve kamuoyunun bilgisine sunulacak. Adayların bu kılavuzu dikkatle incelemeleri ve OSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekiyor. YOK tarafından verilen bu karar doğrultusunda adayların yerleştirme puanlarının hesaplanması işlemlerine başlandı.
Kara gore, ’’2012-OSYS Kılavuzu’’nun ilk halindeki hesaplama yontemi uygulanacak. Adayların universiteye yerleştirme puanı hesaplanırken Ortaoğretim Başarı Puanı yerine Ağırlıklı Ortaoğretim Başarı Puanı esas alınacak.
-Danıştay’ın kararı-
Danıştay 8. Dairesi, 12. sınıf oğrencilerinin kılavuzun ortaoğretim başarı puanını duzenleyen bolumunun yurutmesinin durdurulması istemiyle actığı davayı, ’’2012 OSYS Kılavuzu’nun revize edilmiş halinin dava konusu edilen ’Ortaoğretim Başarı Puanı’ başlıklı 6. kısmının 2012 yılı yuksekoğretim yerleştirme işlemleri icin uygulanma kabiliyetini yitirdiği’’ gerekcesiyle reddetmişti.
Daire kararında, ’’2547 sayılı Kanun’un 12 Temmuz 2012’de yururluğe giren gecici 62. maddesi ve madde gerekcesinden anlaşıldığı uzere, Ortaoğretim Başarı Puanı hesaplama yonteminin, 2012 yılı icinde yapılacak yuksekoğretim yerleştirme işlemlerinde uygulanmayacağı, 2012 yılı yerleştirme işlemlerinde Yuksekoğretim Genel Kurulu’nun 30 Kasım ve 1 Aralık 2011 tarihli kararıyla yayıma uygun bulunan 2012 OSYS Kılavuzu’nun ilk halinde ongorulen hesaplama yonteminin uygulanacağı’’ vurgulanmıştı.
zaman