kreş yardım parası
kreş yardımı 2012
Sevgili melekler, Hurriyet gazetesinde yer alan habere gore Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından calışanlara kreş yardımı konusunda mujde geldi. En kısa surede hayata gecirileceği acıklanan kreş yardım parası 2012 calışan aileler icin buyuk bir onem taşıyor. Detaylar şoyle..

Calışan kadınların 0-5 yaş arasındaki cocuklarının kreş parasını devlet ustlenecek. Boylece de kadının cocuklarının bakımı nedeniyle istihdam dışına cıkması, işinden olmasının onune gecilecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, alt yapı calışmalarının tamamlandığını, en kısa surede hayata gecirilmesinin planlandığını soyledi.
CALIŞMA ŞARTI
Kadınların, devlet tarafından verilecek kreş yardımından yararlanmasının tek şartı olarak calışmaları aranacak. ACEV, TUSİAD, KAGİDER ve Dunya Bankası'nın katkılarıyla hazırlanan proje uyarınca, calışan kadınlar kreş yardımından faydalanmak icin aile ve sosyal politikalar bakanlığına başvuracaklar. Başvurular, bakanlık tarafından oluşturulan Soybis sistemi cercevesinde, başvuran kişinin gelir duzeyi cercevesinde değerlendirilecek. Soybis, başvuran kişinin gelir duzeyinin tek bir duğmeye basılarak belirlenmesini sağlayacak. Soybis'in doğru işlemesini sağlamak icin TUBİTAK da devrede. Bir ceşit "gelir-olcer" olarak nitelendirilebilecek yazılım ile, tek duğmeyle kişinin bilgilerine erişilip, gelir durumu 0 ile 100 puan arasında belirlenecek. Puana gore yardım verilecek.
YARDIM NE KADAR OLACAK
Hurriyet Gazetesi'nde yer alan habere gore; Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, ACEV'in 300 TL'yi onerdiğini, ancak henuz bakanlığın kesin kararı vermediğini soyledi. Asan, "STK'ların hesapları, verilecek yardımın en az yarısının zaten istihdam oluşacağından, vergi olarak devlete doneceğini de gosteriyor. Yani mesela kreş yardımı 300 TL olarak belirlenirse, bunun 150 TL'si zaten devlete donecek" diye konuştu. Kreş yardımı doğrudan kreşe odenecek. Planlanan kreş yardımı cercevesinde artacak kreş ihtiyacı icin ise kadın kooperatifleri aracılığıyla mahalle arası kreşler kurulacak.