Bu yıl Orta Oğretim Kurumları Oğrenci Secme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) son kez yapılacak. Onumuzdeki yıl OKS’nin yerini 6, 7 ve 8. sınıflarda uygulanacak Seviye Belirleme Sınavı (SBS) alacak. Sınava sayılı gunler kala oğrencilerdeki kaygı duzeyleri giderek artıyor. Oğrencilerin sınava hazırlıkta son aşamalara geldikleri şu gunlerde, bu donemi daha sağlıklı gecirebilmeleri ve kaygı duzeylerini en aza indirebilmeleri icin mini bir rehber hazırlayan International Hospital’dan Psikolog Ferahim Yeşilyurt, oğrencilerin sınavın yapılacağı 8 Haziran tarihine kadar iyi planlama yapmalarını onerdi. Yeşilyurt, bu planlama sayesinde oğrencilerin sınav kaygılarının azalacağını, ayrıca zamanlarını daha verimli bir bicimde gecirebileceklerini soyledi.
Kalan sure icin gercekci bir plan hazırlayın: Orneğin elinizdeki tum kaynakları bitirmek isteyebilirsiniz. Ancak kalan zamanda bu tum soruları bitirecek vaktiniz olmayabilir. Zamanınızı eksik olduğunuz konularda sorular cozme yonunde planlayabilirsiniz. Elinizdeki cozmek istediğiniz soruları belirleyin ve sınava kadar bu soruları hangi gunlerde bitireceğinizi belirleyin.
Deneme sınavlarının sonuclarını abartmayın: Bu sonuclar sizin eksik olduğunuz konuları tesbit edebilmek icin yapılmaktadır. Morali bozmak ve ‘ bu gidişle bir şey yapamam ’demek yerine ‘eksik olduğum konuları tesbit ediyorum’ duşuncesiyle sınav sonuclarını değerlendirin. Konu eksiklerini belirlediğinizde bunu telafi edecek zamanınızın olduğunu unutmayın. Eksiklerinizi deneme sınavlarında fark etmek OSS’de de fark etmekten daha iyidir.
Mumkun olduğunca deneme sınavlarını kacırmayın: Bu sınavlar sadece soru cozmenize değil, sınav ortamına fizyolojik ve psikolojik olarak da hazırlanmanıza yardımcı olur. Cunku sınav anında uzun sure tuvalete gidemeyecek, aynı sırada oturacak ve yemek yiyemeyeceksiniz. Bu alışkanlıklar sınav ortamında kazanılır.
Evde test cozerken mutlaka zaman tutmaya ozen gosterin: Cunku OSYM tarafından yapılan sınavlarda soruyu cozmenizden ziyade, soruyu belirli bir zamanda cozmeniz onem kazanmaktadır. Evde test cozerken sure tutmanız size bu alışkanlığı kazandıracaktır.
Psikolojik dayanıklılığınızı artırın: Sınav esnasında oğrenciler pekcok sorunla baş etmek zorunda kalır. Bu sorunlarla baş etmek icin hazırlıklı olunmalıdır. Orneğin ust uste birkac soru yapamadığınızda neler hissedersiniz? Neler duşunursunuz ? Bu durum sizi nasıl etkiler ve nasıl baş edersiniz? Bu durumun orneklerini girdiğiniz deneme sınavlarında bulmaya calışın. Sınavda psikolojik dayanıklılığınızı geliştirmeniz sınav performansınızı cok yakından etkileyecektir.
Kendinizi başka oğrencilerle kıyaslamayın: Cevrenizdeki oğrencilerin cozduğu soru sayılarını oğrenip kendinizi kıyaslamaya calışmayın. Cunku bu kıyaslamalar genellikle aldatıcı olmaktadır. Onemli olan cok soru cozmek değil, oğretici soru cozmektir.
Başarılarınızı odullendirin: Hedeflediğiniz programa uyduğunuzda kendinizi mutlaka odullendirin. Eğer kendinizi odullendirmezseniz, ders calışma isteğiniz kısa zamanda kaybolabilir. Odul olarak muzik dinlemek, yuruyuş yapmak ya da internete girmek olabilir. Burada onemli olan secilen odulun sizin icin cazip olmasıdır.
Bir uzmandan yardım alın: Sıkıldığınızda, kendinizi verimsiz hissettiğinizde rehber oğretmeninizden, okul oğretmenlerinizden veya bir psikologtan yardım isteyin. Sorunların icinde tek başınıza mucadele etmektense yardım alarak cozmeye calışmak stresinizi ve başarısızlık duygusuna kapılmanızı da onleyecektir.
ailem.com
OKS Oncesi Oğrencilere Tuyolar!
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- OKS Oncesi Oğrencilere Tuyolar!