9 sınıf din kulturu ve ahlak bilgisi kitabı cevapları 9sınıf din kulturu ve ahlak bilgisi kitabı cevapları 9sınıf ders 9 sınıf
Danıştay kararı, Eğitim Bakanı Celik’in acıklaması ve gercek
Danıştay’ın, Din Kulturu ve Ahlak Bilgisi (din) dersinin uygulanmasını iceriğinden dolayı hukuka aykırı bulması karşısında Milli Eğitim Bakanı Huseyin Celik “Danıştay eski mufredata gore karar aldı. İcerik değiştiğine gore, karar uygulanamaz. Bu herhangi bir şeyi değiştirmeyecektir” acıklamasında bulundu.
Danıştay kararını ve Baka’nın acıklamasını en iyi yorumlayanlardan biri İsmet Berkan oldu (Radikal 6 Mart). Ancak Berkan, din dersinin iceriği hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmadığı icin bakanın “iddiasının gecerliğinden şupheli” olduğunu belirtti.
Aynı gun aynı gazetede yazan Namık Kemal Zeybek ise konuya Berkan’dan farklı yaklaştığını gosterdiği yazısında incelediği(!) ders kitabını dayanak gostererek “11. ders yılı ‘Din Kulturu ve Ahlak Bilgisi’ kitabını inceledim ve buna dayanarak soyluyorum: Evet, Sayın Bakan doğru soyluyor. Bu kitapta İslam dini mezhepler ustu ortak yonleriyle anlatılmış ve mezheplerle ilgili de bilgiler verilmiştir” diyerek Danıştay kararının bu kitaplar incelenmeden verildiği goruşunde olduğunu yazdı.
Taha Akyol, AKP Genel Başkan Yardımcısı D.M.M.Fırat’ın Danıştay kararına gosterdiği saldırgan tepkinin ardından “Sunni ve Alevi tasavvufunu cok iyi bilen Namık Kemal Zeybek, Din Kulturu ve Ahlak Dersi kitaplanna Alevi İslam hakkında gerekli bilgilerin konulduğunu yazıyor ve bunun icin Milli Eğitim Bakanı Huseyin Celik'i kutluyor. Aleviliğin mufredata konulmasını ben de kutluyorum. Danıştay kararı ise, Aleviliğe yer vermeyen eski mufredata goredir” yorumunda bulunarak kendi cemaatine (sağ liberallere) ozgurluk sınırlarının AKP’nin belirlediği sınırları aşamayacağı mesajını iletti.
İsmet Berkan, din ve ibadet eğitimi iceren dersin kabul edilemeyeceği, Namık Kemal Zeybek ise mezheplere eşit mesafede yer veren din eğitiminin sorun olmayacağı goruşunde.
Eğer ucuncu bir yol cıkmazsa tartışma, onumuzdeki gunlerde bu iki yaklaşım etrafında devam edecek gibi gozukuyor. Kuşkusuz, tartışmanın ozgurlukcu cephesi “Bu samimiyet testi, ozgurluklerin tek kriteri olarak turbanı one cıkaranları da kapsamakta” diyen Mehmet Altan ve bilgisi ile tartışmaya derinlik katan BirGun’den Necdet Sarac’la oldukca avantajlı durumda.
Ben bu yazımda İsmet Berkan’ın “şuphe”sini gidermeye, başarabilirsem Namık Kemal Zeybek’i şuphelendirmeye calışacağım.
Uygulanmakta Olan Din Kulturu Ve Ahlak Bilgisi Programının İceriği.
Ders programları (mufredat), ilgili olduğu dersin genel amaclarının yanı sıra, her konu başlığının altında o derste oğrenciye kazandırılacak davranışları ayrıntılı olarak acıklar; uygulayıcılara rehberlik olması acısından ders sırasında uygulanacak etkinlikler onerir. Programların diğer onemli bir ozelliği de oğrenciye kazandırılacak davranışların karşılığı olarak kullanılan, kazanımların iceriğini belirleyen kavramlara yer verilmesidir. Bir programın mantığını anlamak icin her biri bir kazanımda gecen kavramlara bakmak gerekir.
Bu kısa acıklamayı yapmamın nedeni bakanın, “iceriği değişti” dediği kendi doneminde hazırlanan programla ilgili vereceğim bilgilerin yorumlanmasını kolaylaştırmak icindir.
Aşağıdaki bilgiler, 2007-2008 oğretim yılından itibaren uygulanmak uzere MEB tarafından kabul edilen, bakanın din eğitimini değil, din kulturu eğitimini icerdiğini soylediği yeni “Din Kulturu ve Ahlak Bilgisi Programı”ndan alınmıştır. Oğrenme alanı olarak adlandırılan unite başlıkları, alt konu başlıkları ve kavramlarına bakarak mevcut programın din kulturunu mu yoksa İslam dininin ibadet eğitimini mi icerdiğine siz karar verin.
Oğrenme Alanları (Uniteleri) ve Konu Başlıkları
İlkoğretim
İlkoğretim 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıfların tumunde gecerli olan ortak oğrenme alanları ve konu başlıkları şoyle:
Oğrenme Alanı 1: İnanc
Din ve Ahlak Hakkında Neler Biliyoruz?
Allah İnancı,
Peygamberlere ve İlahî Kitaplara İnanc,
Melek ve Ahiret İnancı,
Kaza ve Kader
Oğrenme Alanı 2: İbadet
Temiz Olalım,
İbadet Konusunda Bilgilenelim,
Namaz İbadeti,
Ramazan Ayı ve Oruc İbadeti,
ZekÂt,
Hac ve Kurban İbadeti
Oğrenme Alanı 3: Hz. Muhammet
Hz. Muhammed’i Tanıyalım,
Hz. Muhammed ve Aile Hayatı,
Son Peygamber Hz. Muhammed,
Bir İnsan ve Peygamber Olarak Hz. Muhammed,
Hz. Muhammed’in Hayatından Ornek Davranışlar
Oğrenme Alanı 4: Kur’an ve Yorumu
Kur’an-ı Kerim’i Tanıyalım,
Kur’an’da Kıssalar,
Kur’an-ı Kerim’in Temel Eğitici Nitelikleri,
Kur’an’da Akıl ve Bilgi,
İslam Duşuncesinde Yorumlar
Oğrenme Alanı 5: Ahlak
Sevgi,
Dostluk ve Kardeşlik,
Sevinc ve Uzuntulerimizi Paylaşalım,
İslam’ın Sakınılmasını İstediği
Davranışlar,
İslam Dinine Gore Kotu Alışkanlıklar,
Din ve Guzel Ahlak
Oğrenme Alanı 6: Din ve Kultur
Aile ve Din,
Vatanımızı ve Milletimizi Seviyoruz,
İslamiyet ve Turkler,
Kulturumuz ve Din,
Dİnler ve Evrensel OĞutlerİ
Programın ikinci sırasında yer alan İbadet, dersin en ağırlıklı oğrenme alanıdır. Ders kitabındaki sayfa sayısı, kazanım ve kavram sayısı ile toplam ders saati icindeki ortalama oranı yuzde 22 olan İbadet diğerlerine gore ayrıcalıklı bir ustunluğe sahip.
Şimdi de kazanımlarda gecen ve ders kitabı ile ders işlerken oğretmenlerin oğrenciye kavratmak zorunda olduğu kavramların sınıflara gore dağılımına bakalım.
Ders Kavramlarının
Sınıflara Gore Dağılımı
4. Sınıf: Ahlak, Aile, Allah, Ayet, Barış, Bismillahirrahmanirrahim, Cami, Cuz, Cevre, Dinî davranış, Din, Dua, Emin, Fatiha, Gunah, Guven, Haram, Helal, İlahî kitap, İyilik, Kelam, Kelimeişehadet, Kelimeitevhit, Kevser, Minare, Mushaf, Nimet, Oğut, Selam, Sembol, Sevap, Sevgi, Sure, Şukur, Temizlik, Tesbih, Yaratmak, Yardım
5. Sınıf: Akıl, Allah, Amel-i Salih, Barış, Basar, Bilge, Tevhit, Cami, Cuma, Dinî Davranış, Değer, Dinî, Dua, Duzen, Erdem, Evren, Farz Gazi, Guven, İbadet İffet, İhlas, İnanc, İrade, İstiklal, İstişare, Kandil gecesi, Kıssa, Kudret, Manevi, Mescit, Millet, Millî, Musluman, Mustehap, Oksuz, Rahmet, Ramazan, Sabır, Salavat Semi’ Sunnet, Şart, Şehit, Tahiyyat, Tekvin, Vacip, Varlık, Vatan, Yadetmek, Yaratan, Yardım, Yoksul, Ziyaret,
6. Sınıf: Asr, Bayram, Cağrıo Ehl-i beyt, Emanet, Fetanet, Gıybet, Hicret, Hile, Hutbe, İftar, İftira, İlahî kitap, İmsak, İncil, İsmet, Kibir, Kotu zan, Kur’an, Medeniyet, Mesaj, Nasr, Nebi, Oruc, Peygamber, Ramazan, Resul, Sahur, Sıdk, Tevrat, Vahiy, Yaratan, Zebur
7. Sınıf: Abdest, Ahiret, Âlemo Amel-i Salih, Bağnazlık, Batıl İnanc, Bayram, Cuma,Cağrı, Dinî motif, Dinî sorumluluk, Emin, Ezan, Fal, Gusul, Guzel Ahlak, Hurafe, İyilik, Kamet, Kıyamet, Kul Hakkı, Kunut, Kultur, Laiklik, Melek, Mizan, Musiki, Namaz, Nas, Oğut, Orf ve Âdet, Ruh,Sembol, Sihir, Sırat, Şart, Şeytan, Taassup, Teravih, Teyemmum, Vicdan
8. Sınıf: Ahlaki davranış, Âlem, Budizm, Din, Din anlayışı, Dindar, Ecel, Emanet, Evren, Fıkıh, Guzel ahlak, Hac, Hadis, Hristiyanlık, Hinduizm, İnanc, İrade, İslam, İslam duşuncesi, İstişare, Kader, Kaza, Kurban, Kultur, Omur, Rızık, Sadaka, Savurganlık, Sunnet, Tasavvuf, Tevekkul, Umre, Yahudilik, ZekÂt
Gorulduğu gibi kavramlar tamamen sadece İslam dininin inanc ve ibadet esaslarıyla ilgili. Din dersi programının oğrenciye kazandırılması gereken davranışları ile davranışı kazandırmak icin yapılacak etkinlikleri de oğrenme alanlarının ruhuna uygun olarak tasarlanmıştır. Her sınıfın 45 kazanımdan oluşan kazanım tablosundan iki ornekle dersin din kulturu ile ilgisinin olmadığını gorelim.
İki Kazanım (amac) İki Etkinlik
Kazanım: Kuran’ın yol gostericiliğinin ne anlama geldiğini ayetlerle fark eder.
Kazanıma ait etkinlik: Oğretmen tarafından Bakara suresinin 261. ayetiyle İbrahim suresinin 24, 25 ve 26. ayetleri tahtaya yansıtılır ve oğrencilerle bu ayet meallerinden hareketle Kur’an’ın acıklayıcılığı ve yol gostericiliğindeki uslup uzerinde konuşulur (2 ve 3. kazanımlar)
Kazanım: Namazın kılınışını gosterir.
Kazanıma ait etkinlik: Namazın hazırlık şartlarını, kılınış şartlarını ve kılınışını gosteren bir powerpoint sunusu yapılır. Oğrencilerden bu sunuyu dikkate alarak namaza hazırlıktan kılınışına kadar olan sureci şematik olarak gostermeleri istenir
Ortaoğretim
Yerimizin sınırlarını zorlamamak icin sadece 9. sınıf oğrenme alanlarını belirtmekle yetinelim. Cunku ortaoğretim icin belirlenen oğrenme alanları de ilkoğretimde olduğu gibi ortak. Yani her sınıfın oğrenme alanı aynı.
9. Sınıf Oğrenme Alanları
1. İnanc, 2. İbadet, 3. Hz. Muhammed, 4. Vahiy ve Akıl, 5. AhlÂk ve Değerler, 6. Din ve Laiklik, 7. Din, Ortaoğretim din dersi programlarının iceriği hakkında bir cıkarımda bulunabilmek icin programların sarmal (dersler ve sınıflar arası ilişkilendirme) ozelliklerinden dolayı ortaoğretime gecişte oğrenme alanları ve iceriğin değişmediğini 9, 10, 11, 12. sınıflarda yukarıdaki konuların ayrıntısına girildiğini bilmek gerekiyor.
Eskİ Yenİ KarŞIlaŞtIrmasI
Şimdi de bir karşılaştırma yapabilmeniz icin Danıştay kararına esas teşkil ettiği soylenen 2000-2006 yılları arasında uygulanan Din Kulturu ve Ahlak Bilgisi Dersi Programının unite başlıklarına bakalım. Cunku bakan ve muhtemelen tartışmanın otoriter tarafı bunu kanıt olarak kullanmaya devam edecekler.
İlkoğretim 4. Sınıf Unite Başlıkları
Unite 1. Din ve Ahlak Hakkında Neler Biliyorum?
Unite 2. Temiz Olmalıyım
Unite 3. Ben ve Din
Unite 4. Ailem ve Din
Unite 5. Yaratanı ve Yarattıklarını Sevelim
Unite 6. Sevinc ve Uzuntulerimizi Paylaşalım
Unite 7. Hz. Muhammed’i Tanıyalım.
Bendeki bilgiler yukarıdaki unitelere gore hazırlanan ders kitaplarını inceleyen komisyonlarda din dersi oğretmenlerinin yanı sıra sosyolog da gorevlendirildiğini kanıtlıyor. Kamuoyu bilmese de aslında DSP doneminde din dersi programlarının bu gunku iceriğinden arındırılması girişiminde bulunulmuş.
NOT: Namık Kemal Zeybek 11. sınıf kitabında Hz. Ali ve ehlibeytten soz edilmiş olduğunu belirtiyor. Taha Akyol ise bunu Aleviliğe yer verilmiş olarak yorumlamış. Oysa ilk ve ortaoğretime ait 9 programın hicbirinde Aleviliğe bir sozcuk olarak dÂhi yer verilmemiştir. Programda olmayan konuya ders kitabında yer verilmesi olanaksızdır. N.K.Zeybek zorlama yorumda bulunmuş.
Din Kulturu ve Ahlak Bilgisi Dersi Karmaşası Suruyor
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●36 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Din Kulturu ve Ahlak Bilgisi Dersi Karmaşası Suruyor