Cin’in guneybatısındaki Sicuan eyaletinde onceki gun meydana gelen ve buyukluğu 7.9’a yukseltilen depremde hayatını kaybedenlerin sayısı on iki bine yaklaştı.

Mianzhu şehrinde on bin, komşu Mianyang’da 18 binden fazla kişi enkaz altında. Bu rakamın toplamda 100 bin olmasından korkuluyor. Dun 5.9 ve 5.0 buyukluğunde iki artcı sarsıntı da buyuk panik yarattı. Halk sokaklarda yatıyor. İlk kurtarma ekibi felaket bolgesine 24 saat sonra ve ’paraşutle’ ulaşabildi.

http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/galeridetay.aspx?cid=12265&rid=2
MYANMAR’daki Nergis siklonunun ardından Asya’yı vuran ikinci felaket olan Cin depreminde olenlerin sayısı dun 11 bin 921 olarak acıklanırken, enkaz altında yaşam mucadelesi veren en az 100 bin insanın olduğu tahmin ediliyor. Depremin merkez ussu Wencuan’ın 30 kilometre guneydoğusunda bulunan Mianzhu’da 8 bin 993 kişi hayatını kaybederken, en az 10 bin kişi halen enkaz altında yaşam savaşı veriyor. Wencuan bolgesine komşu Mianyang kentinde de, 18 bin 645 kişinin enkaz altında. Mianyang’da şimdiye kadar doğrulanan olu sayısı ise 3629 olarak acıklandı.

60 bin kişiden haber yok

Deprem sonrası arama kurtarma calışmaları icin yoğun caba harcansa da, şiddetli yağış nedeniyle bu calışmalar sekteye uğruyor. 1300 askerden oluşan ilk kurtarma ekibi bolgeye ancak 24 saat sonra ulaşabildi. Şimdiye kadar enkaz altından cıkarılabilen insanların sayısı sadece 58. Caddeler carşaflarla ortulen cesetlerle dolarken, bolgede yeni depremlerin olacağından korkan halk geceyi sokaklarda geciriyor. Woolong bolgesindeki uc kasabada yaşayan 60 bin kişiden de haber alınamadığı acıklandı. Beycuan Kiang’daki binaların yuzde sekseninin şiddetli yer sarsıntısı nedeniyle coktuğu belirtildi.

Yeni Cin ajansı, Wencuan yakınlarındaki Beycuan’da bir kolejin yıkıldığını ve bin kadar oğrenci ve oğretmenin olduğunu ya da enkaz altında kaldığını duyurdu. Beycuan’da kimyasal tehdit de bulunuyor. Depremde yıkılan bir tesisten, 80 ton likit amonyak cevreye sızdı. İlcede deprem nedeniyle telefon hatları kesik, yollar kapalı. Bu arada, Cin Cevre Bakanlığı, olası bir cevre felaketinin onlenmesi icin başta nukleer santraller olmak uzere kimya tesisleri, cimento fabrikaları ve diğer ’hassas’ tesislerin guvenliğinin sağlanması amacıyla depremden etkilenen bolgelere uzmanlardan oluşan ekip gonderme kararı alındığını belirtti.

Son 32 yılın en buyuğu

CİN depremlerin sık olduğu bir coğrafyada bulunuyor. 1976 yılında Tangşan’da meydana gelen depremde, 242 bin kişi hayatını kaybetmişti. Uygur ozerk bolgesindeki Sincan eyaletinde 2003’un Şubat ayında gercekleşen 6,8 şiddetindeki bir depremde 94 kişi olmuş, 200 kişi de yaralanmıştı.

Pandalar sağlam turistler ise kayıp

Deprem, Cin piyasalarını da vurdu. Dun Şanghay borsası gune yuzde 3.03, Şenzhen borsası da yuzde 3.33’luk duşuşle başladı. Şanghay borsasında 45, Şenzhen borsasında ise 21 Sicuan ve Congcing merkezli şirket faaliyetlerini durdurdu.

Woolong Panda Merkezi’ndeki 60 kadar panda zarar gormedi. Ancak merkezi gezen 15 İngilizden haber yok. Aba Tibet Ozerk İli’nde 2 binden fazla turist bulunduğu, bir yolcu otobusunun toprak altında kalması sonucu 37 turistin olduğu belirtildi.

Ağustos’ta olimpiyatlara ev sahipliği yapacak Pekin’de gorunur hasar bulunmuyor.

Sağ kalanlar sevinemiyor

KORKUNC deprem sonrası sağ kalanlar, olen yakınlarının acısını yaşıyor. Bazılarının sozleri şoyle:

70 yaşındaki Zhou Chun: "Karım oldu. Evim yıkıldı. Nerede yaşayacağımı bilmiyorum."

50 yaşında bir felaketzede: "Halen kayıp olan babamın ’yardım edin’ diye bağırdığını duydum."

38 yaşındaki Wen Xiaobing: "Herşeyimi kaybettim; evimi, annemi. Kardeşim ağır yaralı. Birinin gelip cesedi goturmesini bekliyorum."

40 yıllık eşinin altında kaldığı evinin enkazı onunde, geceyi yağmur altında dışarıda geciren 58 yaşındaki Shi Huaigui: "Tek istediğim, birinin gelip enkazı kaldırması ve cesetleri cıkarması".

Cinli bir doktor: "Kimse buna hazırlıklı değildi."

Bu buyuk bir felaket

SON 32 yılın en korkunc depremi, Cin’de artcı sarsıntılarıyla da panik yaratmaya devam ediyor. Onceki gunku depremin buyukluğunu 7.8’den 7.9’a yukselten Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS), dun Sicuan’ın doğusunda once 5.9 buyukluğunde, yaklaşık 10 dakika sonra da merkez ussu Sichuan-Gansu sınır bolgesinde olan 5.0 buyukluğunde iki artcı sarsıntı meydana geldiğini kaydetti.

Deprem bolgesinde incelemelerde bulunan Cin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ven Ciabao ise,durumun sanıldığından cok daha vahim olduğunu soyledi. Ciabao, depremi, ’buyuk felaket’ olarak nitelendirdi. Cin Yurttaşlık İşleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı da, depremden sonraki kurtarma calışmaları icin 200 milyon yuen (28.6 milyon ABD Doları) tahsis edildiği acıklandı. Cin hukumeti ayrıca afet bolgesine, kurtarma calışmalarını yurutmek uzere 50 bin asker yolladığını duyurdu.

Deprem sonrası uluslararası yardımlara soğuk bakan Cin yonetimi ise, facianın capı ortaya cıkınca her turlu yardımı kabul edeceğini acıkladı. Japonya, Cin’e 3,1 milyon Euro tutarında (500 milyon yen) yardımda bulunacağını acıkladı. Sık sık deprem yaşanan ve kurtarma operasyonlarında tecrubeli uzmanları bulunan ’duşman kardeş’ Tayvan, Cin’e yardım ekibi gondermeyi teklif etti. Cin, Tayvan’ı kendi toprağı olarak goruyor ve tanımıyor. Hong Kong’un bir itfaiye ve sağlık ekibi gondereceği belirtilirken, Fas’ın 12,82 milyon dolar yardımda bulunacağı, İngiltere’nin de yardıma hazır olduğunu ilettiği acıklandı.

Kızılay’dan 500 bin dolar

KIZILAY Genel Muduru Omer Taşlı, Cin Kızılhac’ının Turk Kızılay’ı ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu soyledi. Taşlı, şu acıklamayı yaptı: "500 bin dolarlık butce ayırdık. İki arkadaşımız Pekin’e gitti. Turk halkından yardım onerileri geliyor. Kampanya başlatabiliriz. Biliyorsunuz bu yolla Tusunami bolgesine Turkiye’den 100, Pakistan’a 70 milyon dolar yardım gitmişti. Gıda gondermiyoruz; cunku Cin’le gıda kulturumuz uyuşmuyor."