Dershaneleri Kapatacak 6 Karar
Dershaneleri Kapatacak 6 Radikal Karar
Sevgili melekler, 4+4+4 sistemi ile eğitime gecilmesine gunler kala dersanelerin de kapatılması gundeme geldi. İşte Dershaneleri Kapatacak 6 Radikal Karar ve haberin detayları...

Son donemin en cok dikkat ceken kararlarından biri de calışmaları devam eden dershaneleri kapatacak olan uygulama. Yeni sistem, eğitimde verilecek 6 radikal kararla dershane ihtiyacını ortadan kaldıracak. İşte bu kararlar:
OLGUNLUK SINAVI:
Lise bittiğinde oğrencilere SBS yerine Olgunluk Sınavı gelecek. Bu sınavda oğrencilerin lise oğrenimleri boyunca aldıkları eğitime ilişkin sorular sorulacak.
LİSELER ARASI FARK KALMAYACAK:
4+4+4 yeni eğitim modelinde oğrenciler Anadolu ya da fen lisesine hazırlanmak zorunda kalmayacak. Cunku tum liselerde isteyen oğrenciler icin fen, sosyal bilimler, matematik, spor ve muzik gibi ağırlıklı eğitim paketleri bulunacak.
MESLEKİ EĞİTİM:
12 yıllık zorunlu eğitimin en onemli ayağını oluşturan mesleki eğitim de yeni sistemde başrol oynayacak. Ortaoğretimde başlayan ilgi ve yeteneğe gore secmeli dersler, lisede oğrencilere mesleki ve teknik eğitimin cazibesini artıracak.
UNİVERSİTELER REFORME EDİLECEK:
Universiteler arasında kalite farkının azaltılması yonunde calışmalar yapılacak. Universiteler, A-B-C şeklinde seviyelere ayrılacak.
TEK AŞAMALI, RANDEVUYLA SINAV:
Universite sınavı da iki aşamadan tek aşamaya duşecek. Lisede yapılan Olgunluk Sınavı'nda başarılı olan oğrenciler Lisans Yerleştirme Sınavı'na başvurabilecek. Oğrencinin Ortaoğretim Başarı Puanı ve Olgunluk Sınavı Puanı'nın ortalaması alınarak Lisans Yerleştirme Sınavı yapılacak. İlerleyen zamanda oğrencilere aynı gun değil, randevu sistemiyle sınav yapılacak.
OZEL OKULLARA DESTEK:
Hukumet, ozel okullara ozel teşvikler getirecek. Fiziki olarak donuşturulme imkanı olan 300'e yakın dershane ozel okula donuşturulecek. Diğer dershanelerin ise arsa tahsisi ve vergi muafiyeti gibi teşviklerle ozel okula yatırım yapmaları sağlanacak. Bu okullara burslu, yarı burslu oğrenci okutma zorunluluğu getirecek olan hukumet, ozel okulları da oğrencisiz bırakmayacak. Bir oğrencinin bir yıllık eğitim masrafını hesaplayarak ozel okullara destek primleri verecek. Hukumet, bunun sonucunda on binlerce dersliği oğrencilerle buluşturarak hem devlet okullarındaki yığılmaları bitirecek, hem de yatırım yapmaktan kurtulacak.
2 MİLYAR CİRO
Turkiye'de 4 bin 55 dershane bulunuyor. 50 bin 209 oğretmen, 20 bin personel bu dershanelerde istihdam ediliyor. 1 milyon 234 bin 738 oğrenci dershanelerde eğitim alıyor. Bu oğrencilerin yaklaşık 100 bini burslu. Dershanelerin cirosu ise 1.5-2 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.
Sabah