Curuk nedir ve neden olur ?Curuk Nedir ve Curuğe Neler Sebep Olur?

Aldığımız gıdalar (şekerli, unlu, nişastalı besinler, sut, meyve suları, kolalı icecekler, meyve ve sebzeler vb) tuketilirken dişlerimizin uzerinde bir miktar artık bırakırlar. Ozellikle nişastalı ve şekerli gıdaların artıkları ağzımızda doğal olarak bulunan bakteriler tarafından aside donuşturulur. Bu asit ise zaman icerisinde dişin dış yuzeyini kaplayan koruyucu mine tabakasını eriterek (demineralizasyon) dişi zayıflatır ve curuğun başlamasına sebep olur.
Aldığımız gıdalar ve beslenme bicimimiz sadece ağız florasını değil bağırsak florasını da bozar.Antibiyotik kullanımı ve stres de bağırsak florasını bozucu etkenlerdendir.Bağırsak florasının ve ağız florasının % 99'unu anaerob bakteriler oluşturur.Bunun yanısıra az miktarda patojen bakteri ve candida albicans da vardır. Normal floradaki bifit bakteriler bu patojen bakterilerin uremesini ve beslenmesini engeller.Şayet bir sebepten dolayı bifit bakteri miktarı azalırsa patojen bakteri miktarı artar. bu da floranın ph'ında bir değişikliğe neden olur.Bu değişiklik asidikse hastanın ağzında bir anda birkac curuk birden oluşabilir.

Curuk Nasıl Onlenir?

Dişlerin uzerindeki gıda artıklarının ve bakterilerden oluşan ( plak ) tabakanın urettiği asitler bazen sadece tukuruk tarafından notralize edilebilir. Bu nedenle şekersiz sakız ciğneyerek tukuruk akışını arttırmanız faydalıdır. Fakat coğu zaman tukuruk curuklerle tek başına mucadele edemez.Bunun sebebi bağırsak florası bozulduğunda tukuruğun icinde bulunan ve patojen bakterilerle mucadele eden IgA miktarının ve tukuruğun tamponlayıcı etkisinin değişmesidir.

Bağırsak florası duzgun olan bir kişinin curuklerle mucadele etmesinin en iyi yolu duzenli diş fırcası ve diş ipi kullanımıdır. Minenin zayıfladığı fakat daha curuğun oluşmadığı durumlarda florid uygulamaları da mineyi tekrar kuvvetlendirerek remineralizasyonu sağlamaktadır.

Cocuklarda kullanılan ve sealent denilen koruyucu cilalar da curuğu engellemede onemli bir yer tutmaktadır.

Kimler curuğe daha eğilimlidir?

İcme suları florlanmayan ve beslenmesi daha cok unlu, şekerli, nişastalı gıdalara dayanan ulkemizin insanları curuk acısından ciddi bir risk altındadır. Cunku şeker candida albicansın besinidir.Nişastalı ve unlu gıdalar da şekere donerler.Candida albicansın bol olduğu bir ağızda ortam ph'ı asidiktirve curuğe meyil artar.Ağzında cok miktarda dolgu ve protez olanlarda, (ozellikle bunlar cok mukemmel yapılmamışsa) bakterilerin ve gıdaların tutunabileceği daha cok girinti oluşacağından curuğe daha eğilimlidir. Cocuklar ve yaşlılar en cok kavite oluşma ihtimali olan iki gruptur.

Dişlerimi Curukten Nasıl Korurum?
Şekerli ve nişastalı gıda alımını ozellikle oğun aralarında tamamen durdurun.BAĞIRSAK FLORANIZIDUZGUN TUTUN.
Her oğunden sonra dişlerinizi fırcalayın ve diş ipi ile temizleyin. Curukler coğu zaman temizlenmesi daha zor olan diş aralarında başlar.
Doğru diş fırcalamayı ve ip kullanmayı oğrenin.
Altı ayda bir dişhekiminize giderek dişlerinizi kontrol ettirin ve hekiminizin onerilerine harfiyen uyun


[h=2]İstanbul Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]