Demişti ki doktor bana diye anlattı bir gun hastam. Curuk bir diş bobreklerine hatta kalbine kadar zarar verir. Acıkcası korkmuştum da soramamıştım o zaman. Şimdi size soruyorum: Bu ne demek?
Bazen vucudumuzda nedeni bulunamayan, tedavi edilemeyen ve surekli tekrarlayan hastalıklar oluşur. Defalarca kullanılan antibiyotikler ve ilaclar getirdikleri yan etkilerin yanında hicbir iyileşme sağlayamaz. Nedeni belirlenemeyen bu hastalıkların kaynağı iyileştirilemeyen ağız ici hastalıklar olabilir. Diş curuğu, diş apsesi veya dişeti hastalıkları ataklar halinde sıkıntılar ve sorunlar yaratır. Genellikle bu ataklar anında alınan ilaclar gorunen sıkıntıları baskılar ve yangıyı alabilir. Ve şikayetler de azalabilirler. Oysa gercekte boyle yaparak orada bizi bekleyen bir bombayı bilmeden yaratmış oluruz. Bolgedeki bakteriler her an kana karışabilirler ve kan yolu ile bobrek ve kalp gibi hayati onem taşıyan organlara da ulaşabilirler. Bu durumlar organlarda duzeltilemeyen hasarlara yol acarak olume dahi sebebiyet verebilir.
İnsanlık tarihi bunun ornekleri ile doludur. M.O. 500 yılında Asur kralı curuk dişlerinin cekilmesiyle romatizmadan kurtulmuştu. 1818 yılında Philedelphia' da Benjamin Rush diş enfeksiyonu ile bazı hastalıkların ilişkilerini ortaya koyan vakaları acıkladı. 1910 yılındaysa Dr. Hunter isimli bir İngiliz bilim adamı, Montreal'de verdiği ve Lancet gazetesinde yayımlanan bir konferansda, muhafazakar dişciliğin romatizma olaylarının başlıca sebebi olduğunu iddia etti. Bunun ispatını ise oral sepsisi ortadan kaldırarak sistemik durumda bir duzelme olmasını temin ile yaptı. Yine Billings, 1910'da, fokal enfeksiyon teorisine acıklama yoluyla, bakteriler ve toksinlerin bir kronik enfeksiyon odağından başka yerlere dağılarak sistemik bulgulara neden olduğunu belirtmiştir. Romatizma ve kalp bağlantısını unutmayalım.
Sonuc olarak diş ya da dişeti hastalıklarından sıkıntı hissetmediğimiz bu donemler bizim icin en tehlikeli zamanlar haline gelebilir. Doktorumuza rutin muayenelerimizi ihmal etmeyelim.
Dr. Demet CAN
Periodontolog
Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı
[h=2]İzmir Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Curuk diş
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Curuk diş