Panik bozukluk, kişinin yoğun kaygı yaşaması sonucu ortaya cıkan bir durumdur. Panik bozuklukta panik ataklar oldukca sık gorulur. Birey, surekli kotu bir şey olacağını duşunur ve bu duşuncelere fiziksel belirtiler de eşlik eder. Panik atak, birden ortaya cıkar, genelde 10 dakika icinde doruk noktasına varır, bazı durumlarda bir saate kadar surebilir. Panik ataklar sırasında şiddetli fiziksel belirtiler meydana gelir.
Carpıntı
Nefes tıkanması
Soluğun kesilmesi
Terleme
Goğus ağrısı ya da sıkışma
Bulantı
El ve ayakların titremesi,
Baş donmesi
Olum korkusu
Cıldırma korkusu
Uşume, urperme ya da ateş basması
panik atağın belirtilerindendir. Bu belirtilere “oleceğim, kalp krizi gecireceğim, boğulacağım” gibi duşunceler eşlik eder. Kişi bu duşunceler nedeniyle bedenine daha fazla odaklanır ve fiziksel belirtileri daha fazla algılamaya başlar. Orneğin, nefes almakta zorlandığında “boğuluyorum” diye duşundukce kişinin nefes alması daha da zorlaşır. Kişi bu belirtiye daha fazla odaklanır ve “boğuluyorum” yorumunun doğru olduğuna inanır. Kaygısı daha cok artar, bu durum sonunda bir kısırdonguye donuşur.
Kişiler, genelde panik atağın tekrarlamaması icin atak gecirebileceklerinden korktukları durumlardan kacınırlar. Orneğin, hafif kalp carpıntısı yaşadığında oleceğini duşunen kişi, kendini korumak icin koşmaktan kacınır. Kalbinin hızlı atmasına neden olabilecek her turlu durumdan kacındığı icin, kalbi biraz hızlı carptığında aslında kalp krizi gecirmediğini anlayabilecek imkanı bulamaz.
TEDAVİSİ MUMKUN MUDUR?
Panik bozukluk, tedaviye yanıt veren bir bozukluktur. İlac tedavisi ve psikoterapinin birlikte kullanılmasıyla oldukca yol alınabilir. Alınacak ilacın mutlaka bir hekim kontrolunde olması gerekmektedir. Psikoterapide, kişinin yaşadığı fiziksel belirtiler hakkındaki carpıtılmış yorumlarına odaklanılır ve bu duşuncelerle nasıl başa cıkabileceği konusunda calışılır. Terapide izlenecek diğer bir yol ise, kişinin panik atak gelmemesi icin kacındığı durumlara aşamalı olarak maruz bırakılmasıdır. Buradaki amac, kişinin kendini korumak adına kacındığı durumlarla karşılaştırılarak aslında korkularının yersiz olduğunu fark etmesini sağlamaktır. Maruz bırakma, kişi hazır olduğunda aşama aşama yapılır ve kişinin korkuları dinene kadar devam eder.

[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]