Colyak hastalığı, vucudun besin oğelerini yemeklerden sindirmesine engel olan bir sindirim bozukluğudur. Colyak hastalığı bulunan bireyler, buğday, cavdar, arpa ve diğer besinlerde bulunan bir protein ceşidi olan gluteni tolere edemezler. Colyak hastalığınız varsa ve gluten yediğinizde vucudunuz, ince bağırsağınızdaki cıkıntıya zarar vererek veya onu yok ederek tepki gosterir. En basit deyişle bağırsaklardaki bu cıkıntılar, vucudunuzda besinlerin barsaktan emilmesine yardımcı olur. Bu cıkıntılar olmazsa yetersiz beslenmiş olursunuz. Boylece colyak hastalığı besinlerin emilim bozukluğu ve glutenli yiyeceklere karşı anormal bağışıklık tepkilerini icermektedir.
BELİRTİLERİ VE SEMPTOMLARI

Colyak hastalığının her bir vakası değişiktir. Ne yazık ki bu hastalıkla bağlantılı bircok semptom bulunmaktadır. Colyak hastalığı bulunan hastalar, anormal şişkinlik ve karın bolgesinde ağrı, kronik ishal, kusma, kabızlık ve acıklanamaz kilo kaybı yaşarlar. Diğer semptomlar arasında kemik ve eklem ağrıları, nobet, adet duzensizliği, infertilite, tekrarlayan duşuk, aftoz ulser, deri dokuntuleri, depresyon, anksiyete ve el ve ayaklarda uyuşma gosterilebilir. Colyak hastalığının semptomları oldukca farklıdır ve yaş ve diğer faktorlerden etkilenebilimektedir.

UZUN SURELİ KOMPLİKASYONLAR

Colyak hastalığı duzgun tedavi edilmezse uzun sureli komplikasyonlar gelişebilir. Colyak hastalığınız varsa birlikte Tip 1 diyabet hastalığı, otoimmun tiroid hastalığı, otoimmun karaciğer hastalığı, romatoid artrit veya Addison hastalığınızın gelişme riski cok yuksektir. Colyak hastalığı kan testleri, barsak biyopsisi veya diğer tarama yontemleriyle saptanabilir. Buna ilaveten cok ceşitli tedavi secenekleri bulunmaktadır.
Genellikle colyak hastalığı, glutensiz diyetle tedavi edilir.

[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]