Prof. Dr. Ahmet Ercan, Marmara'da 2015'e kadar buyuk deprem beklemediğini soyledi
Jeofizik muhendisi Prof. Dr. Ovgun Ahmet Ercan, Cınarcık'ta dun meydana gelen depremi ve gelecekte bolgede meydana gelebilecek sarsıntıları ekolayhaber'e değerlendirdi. İşte Ahmet Ercan'la yapılan roportaj:
DEPREM İCİN DİĞER UZMANLAR NE DİYOR?
Uzun zamandır unuttuğumuz deprem kendini yine hatırlattı. Ceşitli goruşler var, oncu mudur, artcı mıdır? Yeniden bu tartışmaları hatırladık. Sizin bu konuda hem farklı, hem de cok derin araştırmalarınız olduğunu biliyoruz. Bunu nasıl yorumlamalıyız? Vatandaş nasıl duşunmeli bu son depremle ilgili?
Bilim adamları da farklı duşunecek bu depremden sonra belki. Marmara'ya iki koldan geliyor, bir tanesi İstanbul'un onunden gecen kuzey kol; bir tanesi de Yalova, Cınarcık, Armutlu, İmralı'ya doğru giden guney kol olmak uzere.
Bu deprem guney kol uzerinde oluştu. Golcuk'un daha once kırmış olduğu kırığın uzerinde oluştu deprem. 1999 yılında ben basın acıklaması yapmıştım 'Marmara'da 2007'ye kadar deprem beklemiyorum' diye. Kaldı ki olmadı. 2008'in başında da bir basın acıklaması yapıp, '2015'e kadar Marmara'da deprem olmayacak, ancak bizi korkutucu, kucuk, orta boy depremleri goreceğiz' demiştim. Şimdi bunlar mumkun oldu. 2015'e kadar bu tur korkutucu depremleri goreceğiz.
Yine guney hattında mı kırılacak? Yalova–Cınarcık ekseninde olan mı, yoksa bizim oteki beklediğimiz hatta mı olacak?
Burada da bir deprem bekliyoruz, guney kolu uzerinde. Ama Cınarcık veya Esenkoy'de değil. İmralı-Armutlu-Mudanya ucgeninde, Pendik Korfezi'nin girişinde bir deprem bekliyorum. Bunun ne zaman olacağı konusunda bir şey soyleyemeyiz. Ama 6.4–6.3 buyukluğunde olacaktır. Kuzey kol uzerinde yani İstanbul onlerinde 2015'e kadar deprem beklemiyorum. Ancak korkutucu depremler olacak. Ayrıca 5.7'ye kadar olan depremler yıkıcı olmaz. Dolayısı ile 4.8 depreminden sonra da artcı depremler yaklaşık bir hafta surebilir. Halkın pencerelerden atlamasına gerek yok. Artcı depremlerin buyuklukleri 4.4'e kadar varabilir.
Bir panik yaşayacağız ama buyuk bir deprem 2015'e kadar yok diyorsunuz
Beklemiyorum. Benim analizlerim boyle bir depremin olacağını gostermiyo
2015'e kadar Marmara'da buyuk deprem beklemiyorum
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- 2015'e kadar Marmara'da buyuk deprem beklemiyorum