Bilindiği uzere colyak hastalığı gluten dediğimiz buğday icerisindeki proteine karşı allerjik reaksiyon sonucu gelişen ince bağırsağın daha cok ust kısımlarını tutan bir hastalık olup bağırsakta olan ve emilimi sağlayan kucuk tuycuklerin yıkımıyla sonuclanan bir hastalıktır.
Burada esas sorun gluten ile karşılaşmak olduğu icin hayatımızdan gluteni tamamen cıkarmak isteriz.
Takibe gelen hastalarımızda diyete uymama rağmen şikayetim devam ediyor sozunu duyarız yada kontrollerde tetkik sonuclarından diyete yorumu sorgularız.
Dikkat edilmesi gereken hususlar şunlar olmalıdır:
· ?Yemek hazırlığı sırasında gluten ile temas etmiş ve iyice yıkanmadan kullanılmış kaşık, suzgec vb malzeleri kullanmamalıyız.
· ?Fırında aynı tezgahta uretilmiş ekmekte gluten bulaşı olabilir.
· ?Yulaf vb urunlerde gluten yoktur ancak urunun yetiştirilmesi,hasat ve sonraki surecte bulaş mumkun olabilir. Bu yuzden hastalık bulgularının devam ettiği hastalarda bu urunlerde sınırlandırılabilir.
· ?Mısır, patates, pirinc, soya ve karabuğdaydan yapılan urunler colyak hastalarında guvenle kullanılır.
· ?Kestane, nohut, bezelye, bakla, soya ve patates kıvam ve lezzet acısından buğday unu yerine kullanılabilir.
· ?Buğday unu bircok urunde kıvam artırıcı olarak kullanıldığı icin colyak hastaları bir dedektif edası ile aldığı urunlerin icindekiler kısmını okumalıdır.
· ?Colyak hastalarının emilim bozukluğu olduğu icin ilk donemde eksik vitaminler mutlaka yerine konmalıdır.
· ?Colyak hastalığı ile birlikte diğer organlardaki otoimmun hastalık sıklığı artabilir. Bu yuzden incelemelerde mutlaka değerlendirilmelidir.
?Ozellikle hastalığa ilk tanı konduğu donemde uzman kontrollerini aksatmamalılar.

[h=2]Ankara Dahiliye uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]