COĞUL GEBELİKLER
Rahim icerisinde birden fazla bebeğin bulunduğu gebeliklere "coğul gebelik" denir. İki bebek varsa ikiz, uc bebek varsa ucuz vb. şeklinde isimlendirilir. Normalde gebeliklerin 80’de 1’i ikiz gebelik şeklinde gorulurken, son yıllarda tup bebek ( yardımlı ureme ) yontemlerinin daha sık kullanılmasıyla coğul gebelik oranlarında artış yaşanmaktadır. Beraberinde bircok risk taşıdığı icin, coğul gebelikler riskli gebelikler sınıfına girmektedir.
En sık gorulen coğul gebelik şekli ikiz gebeliktir. İki ayrı yumurta hucresinin iki ayrı erkek hucresi (sperm) tarafından dollenmesi ile "cift yumurta ikizleri" (dizigotik ikiz) oluşur. Cift yumurta ikizleri, ikiz gebelikler icerisinde daha az riskli grubu oluşturmaktadır. Farklı veya aynı cinsiyette olabilirler. Kardeşler birbirinin aynı değildir. İki kardeşin birbirine benzerlikleri oranında benzerler. Tek yumurta ikizleri ise tek bir kadın ve erkek hucresinden oluşur. Bu nedenle kardeşler hem cinsiyet, hem de fiziksel olarak birbirlerinin aynısıdır. İkiz gebeliğin daha riskli grubunu oluşturur.
Dollenmiş hucrenin bolunme zamanına gore 4 farklı tipe ayrılabilir.
1-İki ayrı su kesesi ve iki ayrı bebek eşi (plasenta) nin olduğu tek yumurta ikizi (diamniotik, dikorionik tek yumurta ikizi). Gebelik yapıları acısından cift yumurta ikizlerine benzer. Tek yumurta ikizlerinin en az riskli grubunu oluşturur.
2-İki ayrı su kesesi ve bir bebek eşi (plasenta) olan tek yumurta ikizi (diamniotik, monokorionik): Tek plasenta olmasından dolayı risk artmıştır.
3-Bir su kesesi ve bir bebek eşi olan tek yumurta ikizi (monoamniotik, monokorionik): Tek su kesesinin olması riski biraz daha arttırır. Ozellikle kordon dolanma riski artmıştır.
4-Yapışık ikizler: Yapışıklık duzeyi ve organlarının ortak olmasına bağlı olarak yaşama şansları değişir.
Hangi faktorler ikiz gebeliği etkilemektedir?
Tek yumurta ikizlerinin gorulme sıklığı 250 doğumda 1 kadardır. Gorulme sıklığını etkileyen faktor yoktur. Cift yumurta ikizlerinde ırk, ailesel yatkınlık, anne yaşı ve doğum sayısı, annenin beslenme durumu ve kısırlık tedavisi gorulme sıklığını arttıran faktorler olarak sayılabilir.
Teşhis nasıl konulmaktadır?
Gunumuzde kullanılan modern ultrasonografi cihazları ile coğul gebeliklerin teşhisi kolaylaşmıştır. Ozellikle gebeliğin ilk uc ayı icerisinde yapılan ultrasonografik muayenelerle ikiz gebeliğin tipi de belirlenebilir.
Bu gebeliklerdeki riskler nelerdir?
1-Duşuk riski artmıştır.
2-Doğumsal anomali oranı yaklaşık iki kat artmıştır.
3-Bebeklerin doğum ağırlıkları, tekiz gebeliklere gore daha duşuktur.
4-En onemli risklerden birisi erken doğumdur. İkiz gebeliklerin ortalama doğum haftası 36-37. haftadır. Yani tekiz gebeliklere gore 3-4 hafta daha erkendir.
5-Tek su keseli ikizlerin anne karnında olum oranı artmıştır.
6-İkizden ikize kan gecişi sendromu: Tek bebek eşi (plasenta) olan gebeliklerin % 15 kadarında gorulur. Ozellikle kucuk kalan bebeğin anne karnında kaybedilme riski artmıştır.
7-Coğul gebeliklerde, gebelik bulantı-kusması ve tansiyon yuksekliği ile seyreden hastalıklar daha sık gorulur.
8-Bu gebeliklerin sezaryenle doğum oranları artmıştır.
Coğul gebeliklerin takibi nasıl yapılır?
Bu gebelerin besin ihtiyacları arttığı icin aldıkları kalori ve demir artırılır. Erken doğum tehlikesi acısından yakın takip edilmelidirler. Gebeliğin 22 haftasında rahim ağzı ultrasonografi ile olculmeli ve 25 mm den az bulunan hastaların takibinde dikkatli olunmalıdır.
Doğum şekli nasıl belirlenir?
İkiz gebelikte, ilk gelen bebeğin başı onde ise normal doğum yaptırılabilir. İkinci bebeğin makatı onde geliyor veya yan duruyorsa, doğumu gercekleştirecek hekimin deneyimi cok onemlidir. Eğer ilk bebek makatı onde veya yan poziyonda ise normal doğum denemeden, sezaryenle doğum yaptırılır. Ucuz ve dorduz gebelikler normal doğum denemeden, sezaryenle doğurtulur.
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Coğul gebelikler nasıl oluşur
Sağlık0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Coğul gebelikler nasıl oluşur