EA'de bir Turk, Omer Barıştıran & Dead Space 2 Roportajı (CryTurkiye)

İki senedir merakla beklenen Dead Space 2 nihayet bu ay piyasada raflardakini yerini aldı. Oyunun karakter tasarım takımının başında bulunan Turk arkadaş, Omer Barıştıran ile keyifli bir roportaj yaptık. Sozu uzatmamın bir anlamı yok. Sizi roportaj ile başbaşa bırakıyorum. Keyifli okumalar.
Tayfun Kumaş (TayfunKey)

Tayfun Kumaş: Merhaba Omer Bey, ilk once bize kendinizden kısaca bahseder misiniz?
Omer Barıştıran: Merhaba Tayfun. 31 yaşındayım ve İstanbul doğumluyum. 1998 yılında İstanbul Alman Lisesi'den mezun olup, universite eğitimim icin Ameriya geldim ve bu zamandan beri Amerika da yaşıyorum. Şimdi ise eşim ve oğlum ile beraber San Francisco kentinde yaşamımızı surdurmekteyiz. Tam olarak 17 sanatcıdan oluşan, Dead Space karakter takımının başındayım... İnteraktif medya yapımı ve belgesel cekimleri ilgi duyduğum alanlar arasında bulunuyor.

Tayfun Kumaş: Oyun yapımcılığı kariyerinize nasıl başladınız?
Omer Barıştıran: Oyun yapımcılığına Electonic Arts şirketine girmem ile profesyonel olarak bu işe adımımı attım.

Tayfun Kumaş: Bu sektore atılmadan once mod yapmak gibi yada yazılım alanında başka bir deneyiminiz oldu mu?
Omer Barıştıran: Universite oğrenimim sırasında bir kac interaktif oyun projesi yapmıştım. O zamanlar birkac arkadaş ile beraber, Macromedia Director kullanıp interaktif DVD'ler uretmiştik... Daha cok Myst'e benzer basit bir konsepti ama yapması cok eğlenceliydi.

Tayfun Kumaş: Electronic Arts gibi dunya'nın en başarılı oyun şirketine girme maceranızı bize anlatırmısınız?
Omer Barıştıran: University of Pennsylvania bilgisayar muhendisliği, Dijital Medya Tasarımı bolumunde on lisansımı yaptıktan sonra Liberal Arts masterımı 2005 yılında tamamladım. Masterımı yaparken aynı zamanda bir bilgisayar laboratuvarında oğrenci proje kordinatoru olarak calışıyordum. On lisans yapan oğrencilerden oluşan takımları bize proje teklifi yapan lokal şirketlerle buluşturup, kısa donemli projelerin yapımcılığını ustleniyordum. EA, bizim okula laboratuvarda calışan ve on lisanslarını bitiren oğrenciler icin gelmişti ve bu sayede ben de EA'den gelen temsilci ile tanışmış oldum. EA beni mezun olduktan sonra Asistan Yapımcı olarak ''From Russia with Love - James Bond'' projesine aldı. Boylelikle EA maceram başladı.

Tayfun Kumaş: Bu surecte bir takım sıkıntılar yaşadınız mı? Turkiye'den ayrılırken, yabancı dil oğrenme, işi oğrenme, maddi yada manevi ne gibi engelleri atlayıp bu derece başarılı buyuk biri oldunuz?
Omer Barıştıran: Yurtdışında yaşarken ve calışırken beni en cok zorlayan unsurlardan biri ailemin uzakta olması ve onlarla her yıl yalnızca cok kısıtlı bir zaman gecirme imkanımın olması. Bu ozlemimi ailemle neredeyse her gun telefonda konuşarak ve zaman zaman Skype yaparak gidermeye calışıyorum.

Tayfun Kumaş: Onceden Electronic Arts (EA)'a girmek hic aklınızdan gecmiş miydi? Yani cocukluk hayalim buydu, EA'da bu işi yapacağım gibi duşuncelere sahip miydiniz o zamanlar?
Omer Barıştıran: Hayır, EA'e girmek hic aklımdan gecmemişti. Kucukluk hayalim Turkiye'nin Steven Spielberg'i olmaktı. Onun yaratıcı filmlerinden cok etkilenmiştim. Universiteyi bitirirken belgesel cekmeyi umid ediyor ve interaktif iletişime ilgi duyuyordum. Video oyunu yapımcılığı bana yetenekli sanatcılarla beraber calışma imkani verecekti ve yapım sırasında organize edilip duzene konulması gereken bir cok konu vardı. EA, aynı zamanda bana calışma vize veriyordu. Butun bu faktorler EA'e gelmeme neden oldu.

Tayfun Kumaş: Sizi Dead Space 2'den tanıdık, bu oyunda hangi gorevde yer aldınız ve bizim oyunda da inceleyebileceğimiz ne gibi yapılarınız oldu? (Mesela: Şu yaratığı ben yaptım, şu obje bana ait gibilerinden...)
Omer Barıştıran: Dead Space 2 projesinde, karakter takımının yonetiminden sorumluydum. Oyunda gorduğunuz tum karakterlerin cizimleri, modellemesi, boyanması ve animasyonunu gercekleştiren sanatcıları ile beraber calışıyorum. Bu karakterlerin zamanında ve beklenilen kalite seviyesinde bitirilmesinin yanında oyunda interaktif sinematik sahnelerin organizyonunda da yer aldım. Orneğin; Isaac trenler arasında ucuş yapıp trende kayması benim ilgilendiğim sahnelerden biri oldu.

Tayfun Kumaş: Biz oyuncular genel de bir oyunun zevkine bakarız, onu oldururuz, şunu patlatırız, şu aracı sureriz, grafiklere bakarız, oynabirlik vs... ama aslında bunları yapabilmemiz icin siz oyun yapımcılarına cok buyuk gorevler duşuyor. Dunyanın en eğlenceli mesleği bile olsa insanı bunaltan yanı olduğuna ve sıkıntıların da beraberinde geldiğine eminim. Ben en basidinden mod yaparken ufak bir hata oyunu komple bozabiliyor ve o zaman nasıl duzelteceğim, nasıl halledeceğim, bu sorun nasıl ortadan kalkacak gibi sıkıntılar ustumuze geliyor. Tabii bizim mod işini oyun yapımıyla kıyaslamamak gerekir. Nitekim yakın bir kavram olsa da, burada bir oyun yapımcısının cektiği zorlukları anlayabiliyoruz. Yaptığımız bir modeli de oyuna aktarınca bunu ben yaptım diye olan sevincte ayrı bir mutluluk katıyor insana. İki senedir yapımı suren bu Dead Space 2'de ne gibi sıkıntılar, zorluklar cektiniz? Bunları bizimle paylaşır mısınız?
Omer Barıştıran: Dead Space 2'nin yapımı sırasında en buyuk zorluklardan biri, yapım sırasında rakibimize kaybettiğimiz elemanlarımızın yerini doldurmak oldu. Dead Space'den sonra takımımızdan beklenmedik yuksek sayıdaki ayrılımlar bize yeni bir takım kurmamız icin bir olanak verdi. Bunu kullanarak takımımıza bircok yetenekli sanatcı ve muhendis ekledik. Bu eklemeler ile beraber ilk Dead Space takımına nazaran daha uyumlu ve dinamik bir grup oluşturduk. Boylece bu yeni takım hepimizin gurur duyduğu bir projeye imza atmış oldu.

Tayfun Kumaş: Dead Space 2'yi bitirdik bitirmesine ama gelecek seri icin hicbir ipucuna rastlayamadık. Tamam belki benim gozumde kactı ama bu oyunun da burada biteceğini hic sanmıyorum. Sizce yakın zaman da yeni proje ile Dead Space 3'un yapımına başlanır mı?
Omer Barıştıran: Şu anda bu konuda yeni bir haberimiz yok. Daha Dead Space 2 yeni onun tadını cıkarın

Studyodan Goruntuler

Omer Bey ’in, Dead Space 2 ’nin yapımı sırasında cekilen bir fotosu. Masaustundeki THY ucağının maketi de hemen goze batıyor

Bir coğunuzun boyle yerde olsam asla ayrılmam dediğini duyar gibiyim

Tayfun Kumaş: Sizce Dead Space 2'nin, bir onceki seriye gore en buyuk yeniliği ve avantajı nedir?
Omer Barıştıran: Dead Space'e oranla daha heyecanlı ve sinematic sahneler bence Dead Space 2'yi daha keyifli hale getirdi. Ayrıca, daha az “backtracking” olduğundan ve derin bir upgrade agacından Dead Space 2'yi birden fazla oynama imkanı bulacaksınız.

Tayfun Kumaş: Bu oyunun yapımındaki surecte firmada gecirdiğiniz bir gunu bize anlatırmısınız? Calışma tarzınızı, stilinizi vs...
Omer Barıştıran: Hergun saat 14'de sanat yonetmenlerim ile buluşup sanatcılarımızın son calışmalarının uzerinden geceriz. Boylece değişiklikleri, yapımı tamamlanan bolumleri anlayıp ona gore takvim oluştururum. Calışma tarzı olarak, takımım benim icin değil ben takımım icin calıştığıma inaniyorum. Gorevim takımımdaki elemanlara huzurlu bir calisma ortamı yaratmak.

Tayfun Kumaş: Dead Space 2 icin ne gibi DLC paketleri cıkacak?
Omer Barıştıran: ''Dead Space: Severed'' adında tek kişilik bir eklenti cıkacak. Dead Space: Extraction'dan hatırlayabileceğiniz Gabe Weller bu ekin ana kahramanı olacak ve hikaye Isaac'in Dead Space 2'de yaşadıklarına paralel olarak anlatacak. Cıkış tarihini ve fiyatlandırmayı cok yakında duyuracağız.

Tayfun Kumaş: Dead Space 2 haricinde daha once hangi oyunların yapımında calıştınız?
Omer Barıştıran: Dead Space 2'den evvel Dead Space ve From Russia With Love projelerinde calıştım.

Tayfun Kumaş: Boş zamanlarınızda ne tur ve hangi oyunları oynarsınız?
Omer Barıştıran: Son oynadığım oyunlar Heavy Rain, Uncharted 2 ve Portal. Daha cok hikaye ağırlıklı video oyunları benim ilgimi cekiyor. Portal 2'yi dort goz ile bekliyorum.

Tayfun Kumaş: Crytek Community olarak soruyorum (CryTurkiye): Yakında piyasaya cıkacak olan Crysis 2 hakkındaki duşunceleriniz nedir?
Omer Barıştıran: E3 2010'da demoyu oynama imkanım oldu ve New York'taki ortam ve gorsel teknoloji bakımından muhteşemdi.

Tayfun Kumaş: Turkiye'de oyun yapımcısı olmak isteyen bircok genc var. Kimileri boş zamanlarında mod, yama vs. gibi oyunlara kucuk eklentiler yapıyor, kimileri ise flash yada kendi oyunlarını yapmak icin cabalıyor. Turkiye'de oyun yapımcısı olmak isteyen genclere tavsiyeleriniz ve onerileriniz nelerdir?
Omer Barıştıran: Pratik proje tecrubesi iş alımında baktığımız onemli unsurlardan biri. Bu yuzden, video oyunu endustrisinde calışmak istenlere olabildiğince grup projeleri yapmalarını tavsiye ederim. Boylece takım halinde calışmasını, hatalardan ders cıkarmayı ve piyasanın nereye doğru gittiğini gorme fırsatını bulacaklar. Ozellikle, Iphone ve Ipad gibi mobil platformlarda, tamamlama sureci birkac ayı gecmeyecek projeler cabuk tecrube kazanmak icin ideal bir başlangıc noktaları olabilir.

Tayfun Kumaş: Deminki soruya da değinerek herkes bir takım planlar ve hedefler icinde. Ulkemizdeki bazı yetersizlikler ve imkansızlıklar yuzunden, bir de halkımızın bu konuda cahil olması yuzunden coğu başarılı isim bunu hobi olarak bir yana bırakma zorunda kalıyor. Gayretle ben bunu başaracağım diyen tiplerde ortada ama yaş ilerledikce zaman kısıtlanıyor, sorumluluklar artıyor, belli bir zaman sonra da parasızlık devreye giriyor, sonra istekte bitiyor. Para kazanmak icin hic olmadık mesleklere atılan cok değerli sanatcılarımız var bu sektorde. Sizce bunun hobi olmasını engellemek icin, yada zamanla daha da ilerlemek icin neler yapmalıyız?
Omer Barıştıran: Yeni internet ortamı tum dunyayı bir birine bağlamış durumda. Bu bağlantıyı kullanarak minik lokal projeler dunya sahnesine buyuk oyuncu olarak birden cıkabiliyor. Proje hayallerini kurarken, muşteri/oyuncu kitlelerini Turkiye'nin de otesinde duşunmek faydalı olacak.

Tayfun Kumaş: Turkiye'de ilerlemekte olan oyun sektoru var. Turk oyun sektoru hakkındaki duşuncelerinizi alabilir miyim?
Omer Barıştıran: Bence Turk oyun sektoru buyuk bir başarı potensiyeline sahip. Son bir iki yılda buyuk film ve video oyunu fason calışma pazarları Cin ve Hindistan'ın yanına Vietnam, Cek Cumhuriyeti, Arjantin gibi ulkeler eklendi. Turkiye'de şu anda mevcut olan guclu teknik Internet alt yapısı, genc yetenek potensiyelimiz ve Avrupa'ya zaman dilimi acısından yakınlığımız ileriye donuk pozitif etken olacaktır. Daha fazla yurtdışı ile calışarak, tecrube kazabilir ve daha sonra bu kazandığımız tecrubeyi kullanarak orijinal projeler cıkartabiliriz.

Tayfun Kumaş: Roportaj icin teşekkur ederim. Sizin de eklemek istediğiniz ve okuyucularımıza soylemek istedikleriniz var mı?
Omer Barıştıran: Bana ilginizden dolayı teşekkur ederim. Hoşcakalın. Omer Barıştıran.

EA, Dead Space 3'u anlattı!:

Dead Space 2'nin satış başarısı ilk oyunun satış başarısına gore 2 kat daha fazla başarı gostermiş bir durumda, EA'in CEO'su John Riccitiello'ya gore bunun gercekten başarı olarak kabul edilebilmesi icin Dead Space 3'un cıkmasının şart olduğunu belirtti. Gorunuşe gore Dead Space 3 projesinin başlaması an meselesi. "Goldman Sachs Technology and Internet Conference"ta konuşan John, şu an Madden, Need for Speed, FIFA, Medal of Honor ve Battlefield gibi giderek buyuyen ve guclenen markalara sahip olduğunu, bunların arasında da muhtemelen Dragon Age, Mass Effect ve cıkmasına bir sure daha olan Star Wars The Old Republic'in katılabileceğinin altını cizdi. Dead Space'in de bu lige katılabilmesi icin 4-5 milyonluk satış rakamını gormeyi umduğunu soyledi. Gecen sene EA'den Frank Gibeau, ilk oyunun satışlarının hic iyi olmaıdğını ve Visceral'ın ikinci oyun icin son şanslarının olduğunu dile getirmişti. Şu anda gozuken tablo, bu tehditin oradan kalktığı ve devam oyunu icin satış rakamlarının biraz daha artmasının gerektiği.

NOT: Dead Space 3 haberinin bu Omer Barıştıran roportajı ile alakası yoktur. Roportaj sonrası acıklanan bir bilgi olduğu icin extra haber konusu olarak ekliyorum.

Tayfun Kumaş (TayfunKey)
https://twitter.com/TayfunKey
Tayfun Kumaş (TayfunKey) | Formspring
TayfunKey (Tayfun Kumaş) Resmi Blog Sayfası.