Cocukluk cağında cok gorulen kekemelik konuşma ritminde gorulen bir hastalıktır. Konuşmanın akıcılığı bozulur. Sesleri uzatır, tekrarlar. Konuşurken hata yapma korkusu endişesi artar. Konuşma ya başlatılamaz yada sesler tekrarlanır uzatılır.
Genelde 3-5 yaşları arasında başlar. Genelde gecicidir ve bir senede duzelir. Buna gecici kekemelik denir. Duzelmezse kronik kekemelik oluşur. Hastalık suresinde bazen konuşmanın duzeldiği donemler olur fakat sonra tekrarlama eğilimi vardır. Kekemeliği olan cocuklarda genelde aileler konuşmayı uyararak duzeltmeye calışırlar. Bu cocuğun konuşurken endişesini arttırır. Bu yuzden konuşmasını sonuna kadar duzeltmeden dinlemek gerekir.
Cocuk ve genc icin cok zor bir surectir. Nedensiz başlayabilir veya bazı stresli yaşam olaylarıyla ilişkilidir. Cocuk bir sure sonra konuşmak istemediğinden yaşamını ve ilişkilerini bozabilir. Kekemeliğe bağlı depresyon anksiyete gibi hastalıklar gelişebilir.
Arkadaşlarıyla ya da sınıf icinde kalkıp soru cevaplamadan kacınmaya başlar. Cocuk ozguvenini kaybeder. Uc- beş yaşlarında gorulen bazı kekemelik turleri gelip gecici olabilir. Fakat bir kısmı uzun surebilir. Bu durumlarda konuşma terapisi ile birlikte psikiyatrik destekte gereklidir. Kekemelik olan cocukların bazılarının ailelerinde de konuşma bozukluğu gorulebilir. Bu cocuklarda okula gitmek istemeyecek kadar etkisi olabilir. Bu cocukların sosyal korkularını azaltıp konuşmasını duzeltmeye calışmalıdır. Cevrenin eleştirel bakışlarından rahatsız olurlar bu yuzden konuşmasını kesmeden dinleyerek destek olmak onemlidir. Bazen cocuklar icin bu durum cok yorucu olabilir. Ailelerde bazen umitsizliğe kapılırlar. Destekleyici tedaviler bu durumlarda aileye de gerekebilir. Anne baba eğitimi şarttır. Kaygılı cocuklarda ve ya kaygısının artacağı durumlarda kekemelik artar. Bu yuzden evde daha rahat konuşurken sınıf ortamında konuşma daha da bozulabilir.
Tedavide konuşma terapisi ile beraber eşlik eden anksiyete ve depresyon gibi hastalıklar varsa tedavi edilir. Sosyalleşmesi ve akranlar arasındaki sorunları duzeltilmeye calışılır.

[h=2]İstanbul Cocuk Psikolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]