Her yaş doneminde, cocuğun o yaş donemine ait belirli, kendine has davranışlarıolduğu bir gercektir. Bir yaş cocuğu, iki yaş cocuğuna, iki yaş cocuğu, dort yaşcocuğuna hic benzemez. Dolayısyla dort yaş cocuğu, sekiz yaş cocuğundan onemli olcude ayrışmaktadır.
Cocuk psikolojisi ve ruh sağlığında onemli bir nokta, her yaşın kendine ait, kendine has ruhsal gelişim ozelliklerinin olması, bu ozelliklerinin iyi bilinmesi ve ayırt edilmesidir. Orneğin; inatcılık donemindeki bir cocuğun ebeveyni, bu donemin o yaşhas, o yaşa ozgu normal ve gecici bir donem olduğunu bilse; cocuğum sorunlu diye paniğe kapılmaz. Ayrıca cocuğun kendi davranışlarını duzenleme ve bu davranışlara yon verme konusunda bir olcude bağımsız oluşu yani cocuğunozerkliği ile ilgli bir donemde olduğunu oğrenmiş olsa, cocukla zıtlaşmayacak, inatlaşmayacak, cocuğun inadını kırmaya calışmayacak, kendisi huzurlu, mutlu ve sakin, dolayısyla cocuk da rahat olacaktır. Cocuğa inadını kırmak yonunden yapılan her turlu baskı ve engellemeler, cocuğun bu gelişim donemini aşmasına engel olacaktır. Bu donemde sağlıklı gelişmesine ve buyumesine olanak verilmeyen cocuk erişkinlik doneminde, ileriki hayatında inatcı, tutucu ve bencil bir kişilik sergileyebilecektir.
Değerli anne, babalar!
Cocuklar bakılmak, kollanmak ve korunmak ister. İşte bu nedenle ebeveyne bağımlıdır. Surekli deneme ve oğrenme icerisindedir. Zihin ve dil gelişimi hızla devam etmektedir. Mantıklı duşunme yeteneği sınırlıdır. Duygu ve duşuncelerini anlatabilme yeteneği zayıftır. Yaşantı ve hayat deneyimi olmadığı icin cevresindeki olayları gerceğe uygun olarak değerlendirmekte gucluk ceker. Gorduklerini yanlışyorumlayabilir. Cocukların hayal gucu oldukca zengindir. Orneğin; Dort yaşındakicocukların hayali arkadaşları vardır ve bu arkadaşlarını gercek olarak algılar ve duşunur. Yine aynı yaşlarda ocu, iğne vs.; kavramı ile korkutulan cocuklar, ocu ve diğerlerinin gercekten var olduğunu sanırlar. Unutmayın! Cocuklar anlayamadıkları olayları hayal gucu ile acıklarlar.
Cocuk bencildir, fakat bu bencillik yetişkinlerdeki gibi değildir. Farklı ozellikler gosterir. Cocuk durtulerini ve isteklerini kontrol etmeyi, ertelemeyi bilmez.İsteklerinin ve ihtiyaclarının anında karşılnmasını ister. Hic ummadık, olur olmaz yerlerde, ozellikle market ve alşveriş merkezlerinde, o anda olmayacak şeyler isteyip annesi veya babasını zor durumda bırakabilir. Cocuk egosantrik yani BENMERKEZCİ’dir. Olayları, kendi cevresinde donuyormuş gibi değerlendirir. Onun icin oyuncaklarını paylaşmayı istemez. Cunku paylaştığında oyuncakların arkadaşı tarafından sahiplenileceğini duşunur. Arkadaşının oyuncağı ile oynadığnda ise, bu oyuncağın aslında arkadaşına ait veya başkasına ait olduğu gerceğini kabullenmek istemez.
Cocukların duyguları cok hızlı iniş ve cıkışlar gosterir. Ağlamaktan gulmeye, sevicten ofkeye, kızgınlığa bir anda gecebilir. Duygusal tepkilerini ve kırgınlıklarını sozden cok davranışları ile gosterir. Cunku kelime dağarcığı daha buna henuz yeterli değildir. İsteği yerine getirilmediğinde ağlar, ofkelenir, ayağınıyere veya başka bir nesneye, aynı şekile başını yere veya başka nesneye vurur, hatta kendini yere atar, giysilerinin kirleneceğini hic duşunmez.
Unutmayın! Sozle dile getiremediği zorlandığı duygularını yaramazlık, hırcınlık, huysuzluk yaparak acığa cıkarır.
Cocuklarda somut duşunce hakimdir. Onun icin cocuklar soyut kavramları, atasozleri, deyimleri ve fıkraları anlamakta zorluk cekerler. Dolayısıyla boyle soyut konuşmaları somut olarak duşunurler. Orneğin; olumu seyahat olarak anlarlar. Melek, peri, dev, gibi masal kahramlarının gercekte var olduklarını algılarlar.
Kucuk cocuklar canlı ve cansız ayrımı yapamazlar. Onlar icin oyuncaklar, cevredeki eşya ve nesneler canlıdır. Başını ve ayağını vurduğu bir şeyi dover ve bunu annesi veya babası veyahut başkası yaptığında ise ağlamasını, keser.
Cocuk buyusel duşunceye inanır. Onun icin kafasından gecirdiği herşeyin gercek olabileceğini sanır. Orneğin, kardeşinin olmesini istemişse, tesadufen kardeşi de etresi gun hastalanmışsa, bu olaya kendisinin sebep olduğunu duşunur. Dolayısıyla da bu onun icin buyuk bir korku ve paniğe kapılmasına neden olabilir.
[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cocukluk psikolojisi
Sağlık0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Cocukluk psikolojisi