Menenjit beyni saran zarların iltihaplanmasıyla oluşan tedavi edilmezse işitme kaybı, beyin hasarı ve olumle sonuclanabilen ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur.
Hastalığa yakalananların buyuk coğunluğu beş yaş altındaki cocuklardır. Menenjitlerin coğunun sebebi vucudun bir yerinde başlayıp kan yoluyla beyin veya omuriliğe yayılan bakteriyel enfeksiyonlardır. En cok gorulen mikroplar meningokok, pnomokok, hemofilus turu bakterilerdir.
Ateş, baş ağrısı, bulantı-kusma, zihinsel fonksiyonlarda değişiklik, konuşma bozukluğu, ışığa karşı hassasiyet, boyun ağrısı, kas ağrısı, yuz felci, halusinasyon, bilinc değişikliği, uyku hali, solunumun hızlanması, gibi belirtiler gorulebilir. Bebeklerde belirtiler daha zor anlaşılabilir. Bu nedenle yuksek veya duşuk vucut ısısı, huzursuzluk, kucağa alınınca gecmeyen ısrarlı ağlamalar, uyku hali, beslenmede isteksizlik, kafadaki bıngıldağın normalden bombe olması gibi durumlar da bir doktora başvurulmalıdır.
Tedavi hastane koşullarında damaryolundan setek tedavisi ve antibiyoterapi şeklindedir. Tedavi edilmezse beyin hasarı, felc veya olumle sonuclanabilir.

[h=2]Antalya Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]