Cocukluk cağında astımda alerji aşı tedavisi ( immunoterapi ) Cocuklarda astım %80 alerjik kokenlidir. Coğunlukla bu hastalarda alerjik astıma alerjik nezle de eşlik eder. Alerjik nezle ve alerjik astım aynı anda tedavi edilmelidir. Havayolu ustte burun ve altta akciğerlerin yer aldığı bir butun oluşturur. Bu butunun herhangi bir yerinde yolunda gitmeyen bir durum olduğunda hastalık tam anlamıyla tedavi olamaz. Bu durum “TEK HAVAYOLU, TEK HASTALIK” diye tanımlanır.
Alerjik astım ya da alerjik nezle tedavisinde hastalığı kontrol altında tutmaya yonelik kortizon esaslı sprey ilaclar şikayetleri baskılar ve gecici bir iyilik tablosu oluşturur. Ancak altta yatan alerji tedavi edilmedikce bu spreyler kesildiğinde hastalık bulguları yeniden ortaya cıkar.
Ayrıca; alerjik astımın buyudukce gectiği bilgisi doğru değildir. Alerji aşı tedavisi uygulanmadığı surece gecmez. Astımlı her iki cocuktan birisi ergenlikte bu hastalığı atlatamaz. Atlattığı duşunulenlerin de bir coğunda hayatın ilerideki evrelerinde ortam ve yaşam tarzındaki değişikliklerle alerjik astım belirtileri yeniden ortaya cıkabilir. Bu nedenle cocukluk doneminde astıma neden olan alerjinin aşı tedavisi ile duzeltilmesi gerekir.
Aşı tedavisi yavaş bir surectir. En az 3 enfazla 5 yıl sureyle uygulanır. Dilaltından artan dozlarda damla veya tablet şeklinde uygulanan bu tedavi sonucunda hasta alerjik olduğu maddeyle temasta bulunsa bile reaksiyon gelişmez. Uzun vadede kortizonlu spreylerin kesilmesi ve kesildiğinde de cocuğun iyi kalması sağlanır.
[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cocukluk cağında astımda alerji aşı tedavisi ( immunoterapi )
Sağlık0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Cocukluk cağında astımda alerji aşı tedavisi ( immunoterapi )