Cocukluk cağı absans epilepsisi nedir?
Absans epilepsi ve nobetleri bilincin (dalma, duraksama, boş boş bakma) ve motor aktivitenin etkilendiği dalma ve boş bakma ile karakterize bir epilepsi ceşitidir. Tipik absans nobetlerinin ozelliği ani başlama ve sonlanmadır (saniyelik nobetlerdir). EEG’de ozel bir patern olan bilateral senkron, 3 Hertz ritmik diken dalga deşarjları eşlik eder. Bu bulgular absans epilepsi icin ozel ve tipik bir bulgudur. Bu epilepsi ceşidinde epileptik deşarjlar beynin tum alanlarından kaynaklanmaktadır. Cocukluk cağı absans epilepsilerinin başlangıc yaşı 4- 10 yaş arası olup en sık olarak 5- 7 yaşları arasında gorulmektedir. Hastaların norolojik muayenesi ve gelişimleri normaldir. Nobet ozelliği ani başlangıclı, bilinc kaybı ile giden, kısa (4-20 saniye, nadiren daha uzun suren) ve sık tekrarlamaktadır (gunde onlarca). Hastaların coğu kızdır (%70).
Hastalığın sıklığı nedir?
Sıklığı epilepsili cocukların % 10 kadardır. Yani 10 epilepsili cocuktan birisi absans epilepsidir.
Bu hastalık genetik bir hastalık mıdır? Kardeşinde de olabilir mi?
Hastalığın genetik yonu vardır. Hastaların % 20’ sinde ailede başka bir epilepsili birey bulunmaktadır. Genetik faktorler dışında cevresel faktorler de etkili olabilmektedir. Bu hastaların bir kısmı gecmişte ateşli havale gecirmiş cocuklardır.
Nobet ozellikleri nelerdir?
Tipik nobetler kısa saniyelik ozellik gostermektedir. Ani başlar ve ani olarak sonlanır. 4- 20 saniye arasında surebilir. Bilinc kaybı mutlaka olmaktadır. Nobetler gunde birkac kereden yuzlerce kereye değişebilir. Nobetler genellikle kendiliğinden olmaktadır. Hızlı hızlı nefes alıp verme durumlarında ozellikle koşma, oynama esnasında nobetler tetiklenebilmektedir. Yemek yerken olursa bir an durup boş bakar sonra yemeğini yemeye hicbir şey olmamış gibi devam eder. Konuşuyor ise bir anda konuşma kesilir. Birkac saniye sonra kaldığı yerden devam eder. İlginctir bu cocukların bir kısmını ilk olarak oğretmeni fark etmektedir. Dersi dinlerken sıklıkla daldığı fark edilir. Bazen aileler bu dalmaları onemsemezler. Gozu daldı. Normalmiş gibi algılanır. Gecer diye aylarca onemsemeyebilirler.
Bu hastalığın teşhisi nasıl konulur?
Dalma şikayeti ile gelen hastalara EEG cekilerek tanı kolaylıkla konulabilmektedir. EEG yani elektroensefalografi 24 kablodan oluşan saclı deriye ozel tutturucu maddeler ile yapıştırılan bir alettir. Cekim beyin aktivitesini direkt kaydeder. Radyasyon gibi zararlı bir yontem değildir. Cocuğa kesinlikle zarar vermez. Bu EEG kayıtlarında tipik bozuk dalgaların saptanması teşhisi kolaylaştırmaktadır.
Bu hastalığın tedavisi var mı?
Evet var. Coğunlukla bir ilac tedavisi ile hastaların coğu iyileşmektedir. Bir kısım hasta ise direncli olabilmektedir. Bazan iki hatta da uc ilac verilebilir.
Bu hastalık iyi mi kotu mu? Hic kurtulamayacak mı?
Bu hastalık % 90 oranında iki yıl icerisinde duzelmektedir. Hastalık suresi uzayan hastalarda nobetler 5- 6 yıl surebilir.
Bu hastalarda ozel bir diyet var mı?
Hayır ozel bir diyet onerilmemektedir. Sağlıklı beslenme ve aburcubur yiyeceklerden uzak durulması uygundur.
Hastalar nelere dikkat etmelidirler?
Yorgunluk, uykusuzluk, alkol, uzun aclık nobetleri tetikleyebilir. Evlerde bulunan bazı bozuk floresans lambalar, yanıp sonen renkli reklam ışıkları, panoları, hızlı renk gecişleri olan televizyon renklamları nobetleri tetikleyebilir. Aşırı bilgisayar oyunları oynamak onerilmez. Sık nobet durumlarında Cocuk Noroloji uzmanına başvurmak elzemdir.


[h=2]Gaziantep Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]