Sevgili melekler, hergun onlarca kez kullandığımız atmler ilerde paralı olabilirmiş. Evet yanlış okumadınız, bankalar atm hizmetlerinden para kesebilirlermiş. Acıklamayı ise Yapı Kredi Genel Muduru Faik Acıkalın yapmış. İşte detaylar..

Yapı Kredi Genel Muduru Faik Acıkalın, aldıkları masraf kalemlerine yenilerinin eklenebileceği sinyali vererek, "Her hizmetin bedeli var. İleride kendi bankanızın ATM'si de ucretli olabilir" dedi.
Yapı Kredi Bankası Genel Muduru Faik Acıkalın, bankaların şeffaf, acık ve makul olduğu muddetce maliyetlerini muşterilerine yansıtmalarının son derece doğal olduğunu belirtti.
"BABAMIN OĞLU OLMADIĞINIZA GORE"
Bankaların şu an aldıkları masraflara yenilerinin de eklenebileceğinin sinyalini veren Acıkalın, "Bankalar verdiği her hizmet icin bir bedel oduyor. Yapılan masrafın alınmaması da mumkundur. Ama siz benim babamın oğlu olmadığınıza gore benim o parayı sizden başka bir yerden kazanıyor olmam gerekir. Obur turlu benim kucuk hissedarımın veya mevduat sahibimin beni dava etmesi lazım. 'Arkadaş nasıl oluyor da sen benim hakkımla Ahmet'in odemesi gereken masrafı subvanse ediyorsun' diye" dedi.
"MALİYETLERİ YANSITMAK ZORUNDA KALIRIZ"
Sorular uzerine onumuzdeki yıllarda yuzdesel olarak masraf ve komisyonların toplam gelirler icindeki oranının bugunku oranların ustune cıkacağını ifade eden Acıkalın, "Kendi bankamızın ATM'sinden para cekerken masraf odeyecek miyiz" sorusuna şu yanıtı verdi: "Bu soruya evet ya da hayır demek kolay değil. Şu an odemiyorsunuz. Bundan 5 yıl sonra 10 yıl sonra eğer bankalara 'Şu masrafınızı yapın ama subvanse edin' denirse maliyetleri yansıtmak zorunda kalırız."
"FAİZ DUŞTU, DURUM DEĞİŞTİ"
Muşterinin aldığı hizmetin bir maliyeti olduğuna, bu maliyetleri yansıtma veya yansıtmama konusunda bankalar arasında farklılıklar olduğuna dikkat ceken Acıkalın şoyle devam etti:
"Şubelerinizi yarım acamazsınız. Tam şekilde, en iyi yerde acacaksınız. Actığınızda belki diğer iş yerlerinin 3 misli kira odeyerek acacaksınız. Uzerine resmi Bayram, tatil v.s. tanımayacaksınız. Cunku muşteriniz ATM'den 7 gun 24 saat hizmet almak isteyebilir. ATM'lerinizi gece 3'te de olsa sabah 7'de de olsa dolduracaksınız. Gece 2'de muşteriniz corbacıda kart verdiği zaman 'Bankanız kapalı, kartınız calışmıyor' denmeyecek. ATM'ye surekli para koymak zorundasınız. Butun bunların bir maliyeti var. Biz sizi alıştırmadık, devlet bizi yuksek faize alıştırmıştı. Son 10 yıldır boyle değil. Faizler duştu. Dolayısıyla bu işler normale donmek zorunda."
BANKALARIN MASRAF KALEMLERİ
- Yıllık kredi kartı aidatı
- Hesap işletim ucreti
- İşlemsizlik ucreti
- Dosya masrafı
- Komisyon ucreti
- Hayat sigortası ucreti
- Sigorta bedelleri
- Katkı payı
- Ekspertiz ucreti
- İpotek tesis ucreti
- İpotek ucreti