Ailelere onemli uyarı: Cocuklarınıza karne korkusu yaşatmayın
Kısa bir sure sonra oğrenciler tatiline girecekler ve bir coşku icerisinde karnelerini alacaklar. Son yıllara baktığımızda karnedeki duşuk notlar nedeniyle intihar vakaları artmış ve uzucu sonuclar yaşanmıştır. İntihar girişimlerinin yanında karnedeki duşuk notlar nedeniyle bircok olumsuz davranışlar meydana gelmektedir.
Cocukların belki de mutlu oldukları en guzel gunlerden biridir karne aldıkları gun. Ozellikle ilkoğretimde okuyan oğrenciler, buyuk bir sevinc ve heyecanla bekler karne alacakları gunu. Karne gunu bazı orgenciler sevincle koşarken evlerine bazı oğrenciler ise kaygı icinde, evde neler yaşanacağını, ailesinin nasıl bir tepki vereceğini belki de korkusundan abartarak gunler boyu duşunur dururlar.
Ailelerin ozellikle karne haftası icinde cocuklarıyla karne konusunda olumlu konuşmaları hatta karnedeki kırık notlardan dolayı kendisini uzmemesini, hicbir şekilde kızmayacaklarını ifade etmelidirler. Kesinlikle korkutucu, suclayıcı veya tehdit edici konuşmalar yapılmamalıdır. Karneyi almadan once cocuklara bazı guvenceler verilmelidir. Cocuk bu konuda ailesinden zarar gormeyeceğini veya baskı altında tutulmayacağını bilmelidir.
Bazı cocuklarda:
Eve gelmeme, akrabalara, arkadaşlara veya dışarıda kalma
Karnedeki notlar uzerinde oynama
Yalan soyleme, oğretmen benim hakkımı yedi bana kafayı taktı
Evde odaya saklanma
Okula karneyi almaya gitmeme
İntihar duşuncesi veya girişimi gibi davranışlar gorulebilir. Bu ve benzeri davranışları onleyecek en onemli adım ailelerin bu konuda uyumlu ve anlayışlı bir şekilde cocuklarıyla konuşmalarıdır.
Başarının Olcutu Karnedeki Notlar Olmamalıdır
Karne, oğrencilerin tutum ve davranışlarını, başarı veya başarısızlıklarını gosteren bir cizelge olarak duşunulur ve her donem sonunda butun okullarda buyuk bir coşku icinde oğrencilere verilir. Bu coşku bazen istenmedik ve beklenmedik sonuclara pişmanlıklara, huzne ve yasa donuşur. Bu nedenle bu konuda bizlere, hepimize duşen sorumluluklar var. Ozellikle oğretmenlerin ve ailelerin karnenin cocuklar icin ne kadar buyuk bir anlam taşıdığını bilerek davranması, belki de yapılacak anlık bir hatanın onune gecmelerine neden olacaktır. Cocukların karnelerindeki notlara gore değerlendirilmesi cocuklara yapılmış buyuk bir haksızlıktır. Eğer cocuğumuz beklemediğimiz bir karne getiriyorsa, oncelikle kendimizi sorgulamamız gerekiyor. Anne Baba olarak yapılması gereken en onemli davranış ben nerede hata yaptım, cocuğumla yeteri kadar ilgilenebildim mi?, ona gereken desteği verebildim mi?, onun icin uygun ortam hazırlayabildim mi? gibi. Bunun yanında her ne olursa olsun her koşulda ve her zaman onların yanında olduğumuzu belirtmemiz ve hissettirmemiz gerekmektedir. Nasıl ki karnelerinde yuksek notlar getirdiğinde başarısını ovuyorsak, gururlanıyorsak, duşuk not getirdiklerinde de yanında olmalıyız ve umut vermeliyiz. Hatta asıl o zaman yanlarında olup onları yureklendirip başarılı olabilmesi icin desteklerimizi arttırmalıyız. Cunku o zaman bize daha cok ihtiyacları olacaktır. Unutmayalım ki coğu zaman karnelerindeki duşuk notların nedeni, uygun imkÂn ve şartların olmaması, yeterli desteğin verilmemesiyle ilişkilidir. Yapılması gereken, cocuğun okuldaki başarısızlığının nedenlerinin araştırılması ve cozum yolları icin caba gosterilmesidir. Bu caba okul, aile ve cocuk ucgeni icerisinde olmalıdır.
Hangi ailelerin cocukları;
Aileleri tarafından baskı goren aşırı disiplinli veya otoriter ailelerin cocukları karne korkusunu daha fazla yaşamaktadır. Karnesinde bazı derslerin notları duşuk olması veya başarısız olması cocukları kaygılandırmakta ve korku icine sokmaktadır. Ben şimdi ne yapacağım' annem babam beni mahveder' arkadaşlarımın yuzune nasıl bakacağım' zaten dun annem sakın eve zayıf notla gelme', hele bir zayıf getir o zaman gorursun' demişti diye yoğun bir kaygı yaşamaya başlar. Bu kaygı ceşitli sorunların yaşanmasına neden olabilir. Karnesinde zayıf notlar olduğu icin hayatına son veren, evden kacan veya ceşitli riskli davranışlarda bulunan oğrenciler bulunmaktadır. Ozellikle ergenlik doneminde bu ve benzeri davranışların ortaya cıkması olasıdır. Bu nedenle ozellikle anne ve babalar tutum ve davranışlarına cok dikkat etmeliler. Baskı yaparsak, sert davranırsak elinden bazı şeyleri alırsak veya korkutursak bizi daha ciddiye alırlar veya başarılı olurlar diye duşunmeyin. Unutulmamalıdır ki bircok oğrenci icin o an karnesindeki notlardan daha cok anne ve babasının, arkadaş cevresinin neler soyleyeceği onemlidir. Burada anne babanın tutum ve davranışları cok onemlidir. Dikkatsizce soylenen bir soz veya uygun olmayan bir davranış, kendisini veya ailesini riske sokacak hatta donuşu olmayan sonuclara sebebiyet verebilir.
Nasıl davranılmalı?
Cocuğunuzun karnesindeki notlar hakkında konuşurken onun kişiliğine yonelik incitici aşağılayıcı, kucuk duşurucu, suclayıcı, yargılayıcı davranılmamalıdır. Cocuğun o anki yaşadığı kaygı durumuna gore duygu ve duşuncelerinizi uygun bir dille, acık bir şekilde paylaşın. Bu paylaşımı duruma gore erteleye bilirsiniz. Kesinlikle cocuğa yonelik tembel, aptal, başarısız, senden adam olmaz, yazıklar olsun sana verdiğimiz butun emekleri boşa verdin, gibi cocuğu etiketleyici, rencide edici ifadeler kullanılmamalıdır. Karnedeki notlarının iyi ya da kotu olmasında sizin de sorumluluğunuzun olduğunu unutmayın. Seni okuldan alacağım, artık okula gitmeyeceksin seni bir yere cırak olarak vereceğim gibi tehditler savurmayın. Ozellikle arkadaşlarıyla kıyaslamayın herkesin farklı olduğunu unutmayın.Ya da emirler vermeye başlamayın madem zayıf getirdin şunları yapmak zorundasın artık gibi. Aksine her zaman yanında olduğunuzu hissettirin. Kendisinin karnedeki notlardan daha onemli olduğunu, bunun telafi edilebileceğini ve ona destek olacağınızı soyleyin.
Uzman Psikolog Emin Donmez
[h=2]Bursa Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cocuklarınıza karne korkusu yaşatmayın
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●31 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Cocuklarınıza karne korkusu yaşatmayın