Cocukların dişleri niye curuyor?Cocuk Diş Hekimliği
Cocuklara uygulanan her turlu tedavi ve koruyucu diş hekimliği işlemlerinin yapıldığı bilim dalına pedodonti(Cocuk Diş Hekimliği) denir.
Pedodonti temelde 2 kısma ayrılır. Birincisi oluşmuş problemlerin tedavi edilmesi; ikinci husus ise oluşabilecek problemlerin onceden onlenmesi. Yani koruyucu ve tedavi edici hekimliği kapsamaktadır.
Tedaviyi kapsayan kısmı; rutin diş hekimliği hizmetidir. Koruyucu tedaviyi kapsayan kısmı ise daha cok dişlerin kaybedilmesine neden olacak problemleri engellemeye yoneliktir.
Pedodontide en onemli husus cocuğun diş hekimi muayenesine alışması ve ilerleyen donemlerde diş hekimi ile daha iyi diyalog kurmasını sağlamaktır
Cocukların dişleri niye curuyor?
Sut dişleri normal dişlere oranla daha cok organik madde icerirler, bu nedenle curumeye daha yatkınlardır, daha kolay ve hızlı cururler.
Cocuklar, curuğun erken doneminde gorulebilen soğuk sıcak hassasiyeti ve hafif ağrı gibi sinyalleri zamanında yorumlayamazlar. Olayı ancak dayanılamayacak kadar ağrı olmasında fark ederler ki bu durumda cok gec kalınmış olabilir.
Cocuklar ağız bakımına yetişkinler kadar dikkat edemezler. Cocuğun el becerisi, merakı ve ebeveynin tutumu diş fırcalama alışkanlığını belirler.
Ozellikle annelerin sıklıkla yaptığı bir hata da emzik ya da biberonu şeker, recel vb. gibi gıdalara batırarak cocuklara vermeleri veya uyku aralarında şekerli sut, meyve suyu gibi gıdalara alıştırmalarıdır. Boylece beslenme duzensizliğinden dolayı dişler curumeye yatkın hale gelir.
Curuk oluşumu engellenebilir mi?
Curuğu tamamen engelleyebilecek bir aşı yada ilac henuz geliştirilemedi. Ancak, curuk sayısını azaltmaya yonelik bazı malzemeler gunumuzde kullanılmaktadır, bunlardan birisi; “fissur ortucu” dediğimiz malzemedir. Diş curukleri genellikle azı ve kucukazı dişlerinin, ciğneyici yuzlerinde bulunan “fissur” adı verilen oluklarda başlar. Bahsettiğimiz malzemeyle olukların uzeri kapatılıp, o bolgeye mikrop, yemek artığı vs. nin sızması engellenerek curuk başlaması onlenir. Bu işlem, 6 yaşından itibaren cıkan kalıcı azı ve kucukazı dişlerine de uygulanabilir.
Curuğu engellemenin başka bir yolu da dişlerin curuğe karşı direncini artırmaktır. Dişlere yuzeysel florur uygulanması suretiyle bu direnc kazandırılır.
Sut dişlerinin onemi nedir?
Sut dişlerinin birinci gorevi cocuğun duzgun beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın duzgun gelişimi de sut dişlerinin varlığına bağlıdır.
Sut dişleri kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş icin korumakta ve kalıcı diş surerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Sut dişi erken cekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır.
Sut dişi curuğunu tedavi ettirmeli miyim?
Evet sut dişi curuğunu kesinlikle tedavi ettirmelisiniz. Cunku sut dişleri de curukleri ilerlediğinde enfekte olup yaygın iltihaplara sebep olurlar.Bu iltihaplar hem cocuğun tum vucut sağlığı icin, hem de ağız sağlığı icin cok zararlıdır. Bobrek ve kalp sağlığı uzerinde olumsuz etkileri vardır. Sut dişi enfeksiyonları daha sonra cıkacak olan surekli diş germlerini de olumsuz etkileyip, erken curumelerine neden olur. Ayrıca erken sut dişi kayıpları surekli dişlerin gec veya capraşık surmesine yol acar. Sut dişlerini de yaklaşık 10-15 yıllık iş gorecek normal dişler olarak kabul edip zamanında dolgularını yaptırmalısınız.
Cocuğumun sut dişleri curuk nedeniyle cekildi, ne yapmalıyım?
Eğer zamanından once sut dişi kaybı meydana gelmişse mutlaka diş hekiminize başvurup yer tutucu yaptırmalısınız. Erken sut dişi kaybı oluşan boşluğun, olması gereken diş tarafından değil de, yan dişler tarafından kayarak kapanmasına yol acar. Bunu engellemek cene ve yuz gelişimi ile dişlerin duzgun gelişmesi acısından cok onemlidir. Diş hekiminiz, cocuğunuzun ağzına uygun bir yer tutucu yaparak surmesi gereken diş surene kadar o boşluğu koruyacaktır.
Cocuğum dişlerine darbe aldı, ne yapmalıyım?
Cocuklar genellikle duşerler, spor veya oyun sırasında dişlerine veya ağızlarına darbe alırlar. Cocuğunuzun ağzına aldığı herhangi bir travma sonucunda hicbir belirti olmasa bile mutlaka diş hekiminize başvurun. Cekilecek kontrol radyografisi ile alınan darbenin koklere zarar verip vermediği anlaşılabilir. Kok yaralanmaları o an icin dış belirti vermeyebilirler ancak daha sonra enfeksiyona yol acıp dişin kaybına neden olabilirler.
Darbe sonucu diş yerinden fırladıysa veya bir parcası kırıldıysa en gec bir saat icinde diş hekiminize ulaştırın. Bunu yaparken dişin temiz bir gazlı beze sarılıp, serum fizyolojik veya sutun icinde nemli tutulması gerekmektedir. Uygun şartlarda diş hekimine ulaşan dişler tekrar yerine yerleştirilebilir. 17 yaşın sonuna kadar dişi koruma amaclı kompozit dolgular uygun olacaktır. Bu yaştan sonra porselen dolgular veya laminalarla eksik parcanın restorasyonu mumkundur. Porselen laminalar, dişin kalan kısmını koruyarak, sadece eksik bolgenin hazırlanmasıyla uygulanabilirler.
Cocuklarda diş fırcalama ne zaman başlamalıdır?
Bebek 6-8 aylıkken, (yani ilk dişler ağızda gorunduğunde) temizleme işlemi başlamalıdır. Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan once dişleri (en azından ciğneme yuzeylerini) temiz bir tulbent ya da gazlı bezi ıslatarak silmek, temizlemek yerinde olur.
Diş fırcası kullanımına ise cocuğun arka dişlerinin cıkmasından sonra (ortalama 2,5 – 3 yaşında ) başlanması uygundur.
Okul oncesi cocuklarda diş fırcalama icin bir teknik uygulatmak cok zordur. Bu yaşlarda onemli olan, cocuğa diş fırcalama alışkanlığı kazandırmaktır. Cocuklar diş fırcalarken coğu zaman dişlerin gorunen ya da kolay ulaşılan yuzlerini fırcalar. Oysa curuklerin onlenmesi icin dişlerin ara yuzleri ve ciğneyici yuzeylerini cok daha iyi temizlemek gerekir. Bu nedenle fırcalamadan sonra anne-babanın kontrolu iyi olur
Bebeklerde ağız bakımı
Bebeklerin, en azından ilk dort ay anne sutu ile beslenmeleri ağız cevresindeki yumuşak doku ve kas fonksiyonlarının normal gelişimini sağlayacaktır. Anne sutunun yetersiz olduğu durumlarda fizyolojik başlıklı (damaklı, kesik uclu) biberon kullanımı gerekir.
Bebekler 1 yaşından itibaren bardak ve kaşıkla beslenmeye alıştırılmalıdır.
Biberonla beslenme en fazla 2 yaşına kadar devam edebilir. Parmak emme, yalancı emzik kullanma gibi alışkanlıklara 2 – 2,5 yaşına kadar izin verilebilir. Eğer parmak emme alışkanlığı mevcutsa, bunun sebebi araştırılarak 3 – 6 yaş arasında bu alışkanlık mutlaka giderilmelidir.
Solunum problemleri, cene gelişmesi uzerine olumsuz etki eder. Burundan değil de, sadece ağızdan soluma durumu mevcutsa (bu durum uykuda daha iyi anlaşılır) muhakkak kulak burun boğaz uzmanına danışılmalıdır.
[h=2]İstanbul Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cocukların dişleri niye curuyor?
Sağlık0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Cocukların dişleri niye curuyor?