Amerika'da yayınlanan bircok gazete ve dergi, bugunlerde Ermeni taslağını konuşuyor ve yorumluyor. Konu uzerine cok sayıda fikir ortalarda dolaşıyor. Fakat ulkenin genel atmosferi, Ermenileri haklı cıkarır bir tutum icinde.

hatta Los Angeles'taki Ermeni diasporasının gucu ve şiddeti. Burada asla yılmayan ve surekli savaşan bir diaspora var. Ermeni diasporasının iddialarını iyi bilmemiz gerekiyor.

ABD genelinde Ermeni kokenli vatandaşlar da propaganda yapma maksatlı cok sayıda yayın yapıyor. Haftalık 'The Armenian Weekly' gazetesi oldukca radikal tavır alıyor. Buranın yazarlarından, Harut Sassounian'ın Ermeni taslağı referandumu ertesinde yazdığı yazı oldukca ilginc ve bir Turkler acısından kabul edilemez derecede yurek parcalayıcı. Bakın yazar neler diyor:

"Ermeniler, daima ihtiyatlı ve gozu acık olmak durumundalar. Ermeni soykırımını reddedenler ve gormezden gelenler tarihi yeniden yazmaya calışıyorlar. Aynı savaşı tarih boyunca on yıllardır vermek gercekten cok yorucu ve sinir edici bir durum. Konunun yıllardır buyuk bir azimle mucadelesini verenler bu mucadelelerini, 'gerceklerin duşmanı cok ama savunucusu az' zihniyetiyle surdurmeye calışıyorlar."

Yazar Amerikan medyasını da sucluyor
Amerikan medyasında diyor yazar 'Turk inkarcıları ve kiralık kalemleri var.' Duşunun ABD medyasında Turk yanlıları varmış. 'Bunlarla mucadele etmeliyiz' diyor yazar ve ekliyor: "Ermeniler gercekleri gormezden gelen ve araştırma yapma zahmetine girmeyen gazetecilerle mucadele etmek durumundalar.

Bakın dunya medyasına nasıl baskı yapıyor yazar?
Orneğin Los Angeles Times gazetesiyle Ermeni azınlıklarının yaşadığı problemler bu duruma guzel bir ornek teşkil edebilir. Ortalama son 30 yıldır Ermeni lobisi ve eylemcileri gazetenin onde gelen yazarları ve editorleriyle surekli catışma halinde. Ermeni azınlık, gazetecilerin soykırımı doğru bir şekilde karakterize edemedikleri icin kopuruyorlar. Diğer taraftan dunyanın en buyuk yayın kuruluşlarından 'The Times' ile verilen mucadele de takdire değer. 'The Times'ın konu uzerine ilgisiz kalması ve taraf olma durumu sergileyememesi Ermenileri yıllardır rahatsız etmektedir.

Daha sadece birkac yıl once coğu Ermeni kokenli olan bir grup Times muhabiri, carpıtılmaya calışılan duşuncelerin karşısında , gazetenin Ermeni sorunu uzerine kendi bakışını değiştirecek muhtıra tarzı bir bilgilendirme yazısı yazdılar ve gazeteyi bu konuda eğitmeye calıştılar. Gazetenin editorleri ve Ermeni kokenli muhabirleri okuyucuların tepkisi uzerine yapmış oldukları haberler uzerinde coğu kez duzeltme yapmak zorunda kalmıştır. Bu tur hatalar ve ardından gelen duzeltmeler coğu kez gazete bunyesinde gundeme gelmiştir.

En son gecen nisan ayında, buyuk bir tartışma alevlendi ve Ermeniler arasında tansiyonu artırdı. The Times editoru Douglas Frantz, Ermeni soykırımı uzerine taraflı bir yazı yazan Mark Arax'ın yazısını engellemiş ve onu etnik kokenininden dolayı olayları carpıttığını ileri surmuştu. Kamuoyunda ozellikle Ermeni lobileri arasında oldukca ses getiren bu olay calkalanmalara neden olmuştu. Sonunda Ermeni cemaati ve gazetenin onde gelen yetikilileri arasındaki sorun Arax'ın ve Douglas Frantz'ın sorunu cozmek icin masaya oturmasıyla cozumlenmişti."

Başka bir diaspora gazetesinden carpıcı iddialar
Amerika'daki Ermeni tabanlı basında yer alan başka bir haber de, 'Başkan Bush'un tum cabalarına ve karşı duruşuna rağmen Ermeni soykırımı tasarısı senatodan gececek gibi gorunuyor. Medya da konuyu cok sıcak bir şekilde takip ediyor. Konu dunya gundeminin onemli bir konusu haline geldi' diyor:

Turkiye'deki bazı parlamento uyeleri, ABD vatandaşlarının ve Ermeni havayollarına ait ucakların Turkiye'ye girişinin engellenmesi konusunda tehditler savuruyorlar. Bu durum da tıpkı Turk hukumetlerinin daha once yaptığı birtakım sert uygulamalara benziyor...

Fakat bu bile Ermenileri nezaketten uzaklaştırmayacak. Diğer taraftan Turk yetkililer pazarlık yapmaya hazır gibi gorunuyorlar.

Eurasianet.org'un yaptığı acıklamaya gore ise Turkiye'deki iktidar partisi milletvekillerinden Egemen Bağış Washington'a yaptığı ziyarette, 'Eğer Washington Kuzey Irak'taki Kurt sorununu etkisiz hale getirmemize yardımcı olursa, Ankara belki Ermeni tasarısı konusunda missillemede bulunmayabilir' dediği tartışılıyor.
(ekolay haber)