Son donemde cocuklarımızda bir hırcınlık, herhangi bir şeye olumsuz tepki verme, olmadık bir şeye ağlama, kızma … gibi tepkiler verdiğinden yakınan ebeveynlerimize şu soruyu soruyorum, “cocuğunuzla yeterince doğru, kaliteli bir zaman geciriyor musunuz?” Cocuğunuzun herhangi bir fizyolojik rahatsızlığı yoksa boyle bir tepki gostermesi onunla ilişkinizde sıkıntılar olduğunun gostergesidir.
Cocuğun yaşı ne olursa olsun, onunla kurulan iyi bir iletişim, onda kendine guven ve cevresine saygı gelişimi icin en onemli kaynaklardan biri olacaktır. Cocuğunuzla kaliteli zaman gecirmek icin onunla iyi ilişki kurabilmek ve bunu yıllar boyu surdurebilmek, cocuğun kişilik gelişimi acısından da olumlu etkiler gosterecektir. Davranışlarınız ve sozleriniz onun icin daha fazla anlam ifade edecektir.
Ondaki olumsuz duşunce ve davranışları fark etme, ifade edebilme ve değiştirebilme acısından da fırsatlar yaratacaktır. “Evet ama, bunu nasıl yapacağım?” diye kafanızda sorular oluşabilir. Aşağıda belirttiğim noktalara dikkat edersek, cocuğunuzla daha sağlıklı ilişki icine girer, kendinizin ve cocuğunuzun mutlu ve sağlıklı olmasını sağlıyabilirsiniz.
Her şeyden once ona mutlaka zaman ayırın, onu sevdiğinizi ilgilenerek ona gosterin.
Onunla konuşmaktan, ilgilenmekten, oynamaktan sıkılmayın. Unutmayın ki tum gun onu gormediniz ve sadece akşamları uc – dort saat onunla berabersiniz ve bu zamanı zevkle onunla gecirin. (Diğer işler sonra da yapılabilir.)
Konuşmalarınızda ve davranışlarınızda tutarlı olun. Soylediğinizi yapmazsanız, guven yitirirsiniz.
Cocuğunuzun, onun ihtiyacları ile ilgilendiğinizi ve gerek duyduğunda yardımcı olacağınızı bilmesini sağlayın.
Cocuğunuz sizinle konuşmak istediğinde, televizyonu kapatabilir, gazeteyi kaldırabilir vs, onunla goz goze iletişim kurmaya ozen gosterebilirsiniz.
Size onemli bir haber verdiğinde, icten, sıcak bir ifadeyle ve duşunerek (olumlu ve olumsuz etkileri) yanıt verin.
Size konuşmak istediği ozel konular olduğunda, başkalarının olmadığı ortamlarda konuşun ve ondan izin almadan sırlarını kimseye soylemeyin (tabii onun icin hayati –cok onemli- bir sorun yaratmayacak bir bilgi ise).
Hoşlanmadığınız davranışlarını ve yonlerini başkalarının onunde kucuk duşecek şekilde ifade etmemeye dikkat edin.
Onunla konuşurken aynı hizada olmaya ozen gosterin, ona cok yukarıdan, ya da cok aşağıdan bakmamaya calışın.
Ona kızdığınızda, sinirleriniz yatışıncaya kadar ceza vermeyin, ya da suclayıcı sozler soylememeye calışın. Cunku o sırada gercek duşuncelerinizi belirtemeyebilir, tarafsız davranamayabilirsiniz.
Yorgun iseniz, onu aktif dinlemek icin ekstra bir caba sarf etmeniz gerekebilir. Kendi duygularınız ve hoş gorunuzun de farkında olmaya calışın.
Onu dinlerken mumkun olduğunca onu kesmemeye calışın, sozlerini tamamlamaya calışmayın.
Belirli bir durumu, olayı size anlatırken, olayın ana fikrinden uzaklaşmadan eleştirilerinizi yapın. Orn. başkalarının ona vurduğunu anlatırken, “neden sen o saatte bunu yapıyordun?” gibi sozler onun olayları yanlış yorumlamasına ve anlamsız duygular hissetmesine yol acabilir.
“Neden?” sorusu yerine daha cok “ne?” sorusunu (orn. ne oldu?, ne duşunuyorsun? vs) sormaya ozen gosterin.
Eğer bir olayı-durumu oğrendiyseniz, ona olanları bildiğinizi soyleyin, bilmezlikten gelerek, onun yalan soylemesine ve ilişkinizi zedelemesine yol acmamasına dikkat edin.
Onunla konuşurken, buyuklerle konuştuğunuz ses tonu ve sozcukleri tercih edin, onun kucuk ve tecrubesiz olduğunu hatırlatıcı sozler, hitaplar sağlıklı iletişimi zorlaştırır.
Hakaret iceren, kucuk duşurucu, argo kelimeleri kullanmamaya calışın.
Zorlandığında, sıkıntı hissettiğinde sorun cozme becerilerini geliştirebilmesi icin, cozumleyici aşamaları bir bir ifade edin. Onun yerine cozmemeye, ya da anlayamayacağı acıklamalar kullanmamaya dikkat edin.
Ne yaparsa yapsın, onu sevdiğinizi ve kabul ettiğinizi bilsin. İstenmeyen davranışları icin uygun eleştirileri ve gerekli yaptırımları zaten yaparsınız.
İletişim yollarını kullanmasını destekleyin. Hem sizinle hem de başkaları ile olan ilişkilerinde ozgurce ve uygun bir yontemle duşuncelerini ifade etmesi konusunda yureklendirin.

[h=2]Ankara Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]