Anne ve baba olarak, cocuğa sevgi veren, girişim yeteneğini ve ozguvenini kazanabilmesi icin onu destekleyen kişiler olabilmek gereklidir. Anne ve babalar cocuğunu bağımsız bir birey olarak kabul eden, cocuğuna sevgiyle yaklaşan, olumlu iletişim, olumlu ilişkiler kurmaya calışan kişiler olmalıdırlar. Cocuk ailesinin icerisinde, anne ve babası her an yanındaymış gibi kendini guvende hissetmeli, ama aynı zamanda yalnızmış gibi ozgur hissetmelidir. Bu duyguyu cocuğa hissettirecek olan, bu aile ortamını oluşturacak olan kişiler, anne ve babalardır. Cocuk boylece kendine ozgu anlayış ve duşuncesini oluşturup, duygularını ifade etme fırsatı bulacaktır.
Anne ve babalar cocuklarının kendi kendilerini denetleyen, ic denetim geliştirmeleri icin destekleyen, cocuktaki sorumluluk duygusunu geliştiren, cocuklara sınırlarını oğreten bir ortam hazırlayarak gelişmelerine destek olan kişiler olmalıdır.
Cocuklarımızın Ozguven Gelişimlerini Sağlamak ve Geliştirmek İcin Yapılması Gerekenleri akılda kalıcılığı acısından maddeler halinde şoyle sıralayabiliriz;
·Cocuklarınızın oz guvenlerinin gelişimi icin en onemli noktalardan birisi, cocuk icin mutlu ve huzurlu, dengeli bir aile ortamının sağlanması ve bunun surdurulmesidir. Anne ve babaların kendi psikolojik catışmalarını, cocuklara yansıtmamaları ile daha sağlıklı cocuk yetiştirme mumkun olacaktır.
·Cocuklarınızla iletişiminizde, yapmak istediğiniz değişim ve gelişmelerde, etkileşimde cocuklarınızın işbirliğinden yararlanmalısınız.
·Cocuklarınıza karşı aşırı hoşgorulu ya da aşırı disiplinli uygulama ve yaklaşımlardan kacınmalısınız.
·Anne ve baba olarak cocuklarınızın buyume gelişme sureci icerisinde, davranış olarak tutarlı davranmalısınız. Ayrı ayrı farklı farklı tepkiler vermemelisiniz. Anne babanın kendi aralarındaki soz ve davranış birliği cok onemli bir noktadır.
·Cocuklarınıza karşı olan davranışlarınızda, cocuklarınızın davranışlarına karşı, yersiz ve gereksiz, abartılı tepkiler vermemelisiniz. Cocuklarınızın gostermiş olduğu davranış problemlerine karşı duyarlı olmalısınız.
·Cocuğunuzun ayrı bir birey olduğunu, ayrı bir ruh hali olabileceğini, ayrı bir kişiliğinin olduğunu ve kişilik gelişiminin hala surmekte olduğunu unutmamalısınız. Ona gore davranışlarınızı ve algılamalarınızı ayarlamalı, dengelemelisiniz. Cocuklarınızın kişilik yapılarına saygılı olmalısınız.
·Cocuklarınızdan beklentilerinizi cok yuksek tutmamalısınız. Beklentilerin yuksek tutulması, hem cocuklar hem de sizler acısından hayal kırıklığı yaratacak ve mutsuzluk oluşturacaktır.
·Ailenizin bir uyesi olan cocuklarınıza sık sık konuşması ve duygu duşuncelerini ifade etmesi icin soz hakkı, konuşma hakkı vermelisiniz.
·Cocuklarınızla konuşurken, onun seviyesinde ve ona donerek, onun yuzune bakarak konuşun ve onu aynı koşullarda dinleyin. Onu onemsediğinizi ve soylediklerini değer vererek dinlediğinizi ona hissettirmelisiniz.
·Cocuklarınızın duşuncelerine, onerilerine ve fikirlerine, kendisine değer verdiğinizi soz ve davranışlarınızla ona hissettirmelisiniz.
·Cocuklarınıza zaman zaman ‘’Ne duşunuyorsun? Nasıl hissediyorsun?’’ gibi sorular sorarak onun hissettiklerini anlamaya ve oğrenmeye calışmalısınız.
·Cocuklarınızın beğendiğiniz ve onayladığınız davranışlarını mutlaka takdir edip, bunu kendisine ifade etmelisiniz. Takdir ederek onu odullendirmelisiniz.
·Cocuklarınıza sorumluluk ve gorevler vermelisiniz. Bu sorumluluk ve gorevlerin yaşına ve gelişimine uygun olmasına dikkat etmelisiniz.
·Cocuklarınıza bir sorumluluk ve gorev vermişseniz ve eğer bu gorevini başarıyla tamamlamışlarsa, onları mutlaka takdir etmeli, ovmeli ve tebrik ederek odullendirmelisiniz.
·Cocuklarınız sonucta cocukturlar ve her insan gibi başarıları da başarısızlıkları da olabilir. Onun başarısızlıklarını cok buyutup, ne onu ne de kendinizi uzmemelisiniz.
·Cocuklarınızı hicbir zaman başkalarının yanında kucuk duşurup, aşağılamayınız, bu duruma ortam hazırlamayınız.
·Cocuklarınız kac yaşında olursa olsun mutlaka her gun ona zaman ayırmalısınız ve kaliteli zaman gecirmelisiniz.
·Cocuklarınızın hatalı ve yanlış davranışlarında, onlarla konuşarak, hatalı davranışlarını ve nedenlerini anlatarak uyarıp, doğru davranışları onlara anlatmalısınız. Yapılan yanlışları sadece kızarak değil, nedenini mantıklı olarak acıklamak gereklidir.
·Cocuklarınızla konuşmalı ve yaşına uygun farklı değişen konularda sohbet etme ortamı oluşturmalısınız.
·Cocuklarınızın yaşı kac olursa olsun, davranışları ve yaptıkları, yaşadıkları icin aşırı eleştirici ve yargılayıcı davranmaktan kacınmalısınız. Dengeli eğitim ve yonlendirme yapmalısınız.
·Cocuklarınızın korkularını ve endişelerini anlamaya calışmalı, saygı duymalı, cozum icin destek olmaya calışmalısınız.
·Cocuklarınızın onem vermiş olduğu durum ve olaylara, olgulara, sizlerde onem vermeli ve onemsemelisiniz.
·Cocuklarınızı kac yaşında olurlarsa olsunlar, hicbir zaman başkaları ile karşılaştırmamalısınız. Bu kişiler, akraba, komşu, tanıdık cocukları, arkadaş kim olursa olsun kıyaslamamalısınız.
·Cocuklarınıza sık sık onları cok sevdiğinizi ifade ediniz. Hem sozel olarak, hem davranışlarınızla, sizin tarafınızdan sevildiklerini kendilerine hissettiriniz.
·Cocuklarınızı tanımaya calışınız, ozelliklerini, yeteneklerini gozlemleyiniz. Yeteneklerini fark ederek, yeteneklerinin geliştirilmesi yonunde yonlendiriniz ve destekleyiniz.
·Cocuklar her şeyi oyunla oğrenir, oyunla gelişir ve oyunla buyurler. Yaşlarına uygun olan oyun etkinliklerini destekleyiniz ve onlarla oynayınız.
·Cocuklarınızı uygun zamanlarda, uygun yerlerde, sosyal ortamlarda bulunmaları icin cesaretlendirmelisiniz.
·Cocuklarınızın yaşı ve cinsiyeti ne olursa olsun, onların varlığını onemseyiniz. Onlara değer veriniz.
·Cocuklarınızın icinde bulundukları gruplar, topluluklar icerisinde soz alıp, konuşmaları icin cesaretlendirmelisiniz.
·Cocuklarınız icin onemi olan gunleri ve tarihleri unutmayınız ve hatırladığınızı onlara hissettiriniz.
·Eğitiminizde ve yaklaşımlarınızda odul olduğu kadar, gerekli hatalı durumlarda cezalarda yer almalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, yanlış ve uygun olmayan cezalardan kacınmak gerekliliğidir. Uygun cezalar secilmelidir.
·Cocuklarınızın ailenizin birer uyesi ve aynı zamanda aileniz icin vazgecilmez olduklarını onlara vurgulayınız.
·Her gun, hem anne, hem baba ayrı ayrı bazen birlikte, sadece cocuklarınıza ayıracağınız ozel zamanlarınız olmalı, onlara ozel kaliteli zamanlar ayırmalısınız.
·Cocuklarınızın ozguven gelişimlerini desteklemek ve artırmak icin,kendisinin yapması gereken ya da yapabilecekleri şeyleri, onların yerine sizler yapmayınız.
·Cocuklarınızın eğitimini ve okul hayatlarını onemseyiniz, gerektiği onemi veriniz.
·Cocuklarınızla yaşadığınız ya da onların yaşamış oldukları olayları, olumsuz bakış acısı ile değerlendirmemelisiniz. Sosyal ve psikolojik gelişimlerini yakından takip etmelisiniz.
·Cocuklarınızın ailenize ve aile ici bağlarınıza onem vermesini,bağlarınızın kuvvetlenmesini sağlamalısınız. Onlara guven duygusunu aşılamalısınız.
[h=2]İzmir Pedagog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cocuklarımızın oz guven gelişimlerini nasıl destekleyebiliriz
Sağlık0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Cocuklarımızın oz guven gelişimlerini nasıl destekleyebiliriz