Cocuklarımızın gelişimini değerlendirirken goz ardı ettiğimiz en onemli parametrelerden biri de ...Cocuklarımızın gelişimini değerlendirirken goz ardı ettiğimiz en onemli parametrelerden biri cocuğumuzun bireyselleşme (ozerklik) yonudur. Ozerkliği kısaca; cocuğun yaşıtları gibi bireysel hareket edebilmesi ve ailesinden ayrı kalabilme becerisi olarak tanımlayabiliriz. Kontrol mekanizmalarını fazlaca kullanan aileler (odul,ceza,ayıplama vb.) ya da fazlaca kuralsız, kontrolsuz, duygusal ihtiyaclarına cevap vermeyen ailelerde cocuklar, aileden bağımsız bir kimlik geliştiremezler.
Cocukların yerine getirmesi gereken (yaşıyla uyumlu) sorumlulukları (kendi kendine yemek yeme, uyuma, uzerini giyinme, kendisini ifade etme, hakkını savunma vb.) ailelerin ‘yapıvermesi-edivermesi’ bu yonlerinin gelişimini engelleyen en onemli faktordur. Boylece aileler cocukları bağımsızlaştırmaktan cok bağımlı hale getirirler.
Boyle ailelerde yetişen cocuklar ilerleyen yıllarda karşımıza, gunluk sorumluluklarını idare etmeyi başaramadıklarını hisseden, surekli yardım istemek durumunda kalan, yanında her zaman bir ebeveyn figuru arayan, başarılı bir şekilde kendilerini ortaya koyamayan bireyler olarak gelirler. Ya da insanlarla yakın ilişki kurmakta kaygılanan, gucluk yaşayan bireyler olabilirler. Zorluklarla dolu dunyada, doğuştan bağımlı olarak dunyaya gelen cocuklarımızı sağlıklı bir şekilde bağımsızlaştırmak en onemli sorumluluklarımızdandır.
Cocuklarımızın kendisini guvende hissedeceği sınırlar icerisinde, duygusal ihtiyacları karşılanmaları, secimler yapmalarına fırsat verilmelidir.

[h=2]Antalya Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]