İlkoğretim cağında cocuklarımızın dikkati cok cabuk dağılıp cok zor toparlanabilmektedir. Oyle ki ufacık bir ses, gorme alanlarına giren ufacık bir goruntu ile dikkatleri dağılabilmekte ve derse geri donmeleri zorlaşabilmektedir. Her dikkat eksikliği dikkat eksikliği bozukluğu değildir. Hafif duzeylerde olan, cocukların akademik başarısını etkilemeyen, ders calışırken cok problem yaratmayan, kolay dağılsa da cabuk toparlanan durumları hastalık kabul edip hemen tedavi vermiyoruz.
Cocuklarımızın, genclerimizin hatta kendimizin hafif duzeyde dikkat eksiliği olduğunda alınacak başlıca onlemlerin başlıcaları: ortamın cok az eşya icermesi; fazla aydınlatma olup dikkati dağıtmaması, aynı şekilde fazla loş olup dikkatini azaltıp uykuya neden olmaması; dışarıdan ses gelip dikkati dağıtmaması orneğin televizyonun sesinin yuksek duzeyde olup calıştıklarına yoğunlaşmasını engellememesidir. Bunun yanında cep telefonunun yanında bulunması da, sık sık “Arayan oldu mu, mesaj geldi mi, arkadaşım not yolladı mı?” şeklinde surekli olarak kafasını karıştırıp dikkatini dağıtacağından, doğru olmayacaktır. Calışma suresinin uzaması da dikkati dağıtacağı icin bir oturuşta 20-25 dakikayı gecmemelidir. Aynı şekilde dersten kalkıldığında ara 3-4 dakikayı gecmemeli ve ara verildiğinde televizyonun karşısına gidilmemelidir. Bunun nedeni sure uzadığında derse geri donmenin ve konsantre olmanın zorlaşmasıdır. 10-15 dakikayı gecen aralarda tekrar konsantre olup yoğunlaşmak iyice zor olmaktadır. Tek başına calışmak yerine calışmak isteyen başka bir arkadaşıyla birlikte calışmak da dikkati arttırıp yoğunlaşmayı kolaylaştıracaktır. Cunku kişi tek başına olduğunda bir sure sonra dikkati başka yonlere gitmekte ama başkasıyla birlikte olduğu zaman dikkati cok kısa gitse bile geri donebilmektedir. Bu yuzden cocuklarımız ders calışırken elimize kitabımızı, dergimizi, bilgisayarımızı alıp onun yanında oturmak ders calışmalarını kolaylaştırıp sıkılmalarını azaltacaktır. Ac olmak kadar midenin tıka basa dolu olması da konsantrasyonu azaltacak ve aclık dikkatin yemeğe yoğunlaşmasını arttırırken aşırı tok bir karın uykuya yonelecek vucutta dolaşan kan calışmak icin beyni besleyeceğine sindirim icin midenin yolunu tutacaktır.
Moral bozukluğu ve can sıkıntısı da duşuncelerin bu konulara yonelmesine neden olacağından calışmaya otururken duşunceleri dışarda bırakmanın yolu bulunmalı, bu konuda yoğunlaşabilmeye calışılmalıdır. Uykusuzluk da dikkati azaltacağından, konuyu anlıyor olsak bile uykusuzken calışmamalı, hic olmazsa 15-20 dakika kestirip tekrar dersin başına oturmayı tercih etmeliyiz.
Butun bunlara dikkat etmek, dikkati azaltacağını duşunduğumuz konulardan uzak kalmak ve yoğunlaşabilmeyi sağlamak icin ortam koşullarının optimum duzeyde olması gerekir. En son olarak motivasyonun yani ders calışma arzusunun da dikkat konusunda onemli olduğunu gonulsuz ve ilgisiz calışan bir oğrencinin dikkatini en son yoğunlaştıracağı şeyin dersleri olduğunu, dersin başında otursa bile dikkatinin verip calışmasının zor olduğunu unutmamalı ve onu motive etmenin yollarını bulmalıdır. “Butun bunlar olduktan sonra ben de dikkatimi verebilirim” diye duşunuyorsanız haklısınız.

[h=2]İstanbul Psikiyatri uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]