Cocuklarımız sallanan sut dişlerini cekmeyi cok severler .Ancak,dikkat, sağlıksız yontemlerle sallanan dişleri cekerken, hele bir de curuk dişleri cekmeye kalkarken daha buyuk sorunlara yol acıp, cekim bolgesinin iltihaplanmasına neden olabilirler.Daha onceki yazıda belirttiğim gibi cocuğunuzun diş değişim surecinin diş hekimi kontrolunde olmasında fayda vardır.
Sut dişlerinin iki onemli gorevi vardır: ilki cocuğumuzun sert yumuşak tum gıdaları tuketebilmesini sağlamak ve surecek surekli dişler icin yer hazırlamak.Vaktinden once curuk nedeniyle kaybedilen dişlerin yerleri ceşitli yer tutucularla korunmazsa ileride surecek olan surekli dişlere yeterli yer bulunamayacak ve cocuğunuzun dişleri yanlış yerden surerek capraşıklığa neden olacak veya surekli diş surecek yer bulamayarak gomuk kalacak.Her iki koşulda da ilerde yuksek maliyetli tedaviler yaptırmak zorunda kalacaksınız.
Okula başlarken cocukların coğunun surekli alt kesici dişleri surmuş olur.8 yaşındayken de ust kesiciler değişir.Bu donemde on sut dişler duşmuş olduğundan kısmi bir dişsizlik donemi yaşanır hatta bu durum zaman zaman alay konusu bile yapılır.
9 - 11 yaşları arasında arka bolgede sut azıları duşerek yerlerini kucuk azı dişlerine bırakırlar.12 yaşında en gerideki ikinci azı dişleri surer. Bu yaşa gelip hala kopek dişleri surmeyen cocuklar olabilir.Goz dişi de denen kopek dişlerinin ozellikle ust cenede surmek icin kat edecekleri yol cok uzundur, bu nedenle 14 -15 yaşına kadar gecikebilirler.Belirttiğim yaş aralıklarında surmesi gereken dişler surmemişse ilgili bolgeden rontgen alınıp incelenmelidir.Dişlerin surememesinin nedeni gomuk kalmış yada doğuştan eksik olmaları olabilir.Sıklıkla genetik gecişin soz konusu olduğu diş eksikliklerine genellikle her diş serisinin son dişinde rastlanır.Yani,kesici dişlerin ve kucuk azı dişlerinin ikincisinde, buyuk azı dişlerinin ucuncusunde eksiklik gorulme sıklığı cok yuksektir.
Şimdi dişleri surdurduk,sıra geldi bunları curukten korumaya.Sağlıklı curuksuz bir ağız icin neler yapmalıyız?
*Etkin diş fırcalama; gunde en az iki kere ,1,5 dakika dişetleri,1,5 dakika dişler olmak uzere toplam 3 dak.,yeterince kuvvet uygulanarak yapılmalı. Cocuklar icin florur iceriği daha az olarak ayarlanmış diş macunundan yalnızca bir mercimek buyukluğunde , fırcanın uzerine konulup,suya sokulmadan fırcalamaya başlanmalı.
*Dengeli beslenme; annelerin hamilelik,cocukların da dişlerin gelişim donemlerinde, vitamin,mineral ve proteinden zengin besinler almalarını oneririm.
*Florur uygulamaları;diş hekimlerince uygulanan koruyucu tedavi yontemlerinden olup,diş yuzeylerinin curuğe karşı daha direncli hale getirilmesi işlemidir.Altı aylık kontrollerde yuzeyel olarak uygulanmalıdır.Duz diş yuzeylerinin korunmasında etkindir.
*Fissur ortucu (sealant);girintili cıkıntılı alanlara diş hekimi tarafından surulen, boylece dar ve derin cukurcukları kapatıp, dişlerin curumelerini onleyen cok etkin bir korunma yoludur.Altı yaş dişlerinin surmesinden sonra derhal uygulanmasını oneririm.
*Fissur ortucu ve florurlerin birlikte uygulanması ise curukten korunmada son derece etkili olmaktadır.Bu yontemler cocuklar icin ağrısız ve yapılması oldukca kısa suren işlemlerdir.Dolayısıla, cocuğunuzun diş hekimi ile kavgasız gurultusuz tanışabilmesi icin iyi bir fırsattır.
Cocuklarımızın şimdi de, gelecekte de sağlıkla gulumsemeleri dileğiyle…
[h=2]İstanbul Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cocuklarımızın ağız diş sağlığı
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Cocuklarımızın ağız diş sağlığı