Gunumuzde bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve buna bağlı olarak internet hayatımızın bir vazgecilmezi haline gelmiştir.
Elbette bize getirdiği kolaylıklar ve hayatımıza kattığı iletişim hızı tartışılmazdır, ama butun bu pozitif yanlarının yani sıra, ozellikle cocuklarımızın daha dikkatli ve gozetim altında internete girmeleri uzmanlar tarafından onerilmektedir.
Neden mi?
Bu durumu psikolojik olarak ele almadan once, fizyolojik olarak değerlendirmemiz daha uygun olacaktır. Bilgisayarın ve internetin hayatımızdaki en olumsuz etkisi hic şuphesiz bizi hareketsiz hale getirmesidir. Uzun zaman bilgisayar başında oturan ya da surekli akıllı telefonla meşgul olan cocuklarımızda bir sure sonra yeme bozuklukları ve buna bağlı olarak kilo sorunları başladığını goreceksiniz. Ayrıca boyun kaslarında, omuzlarda, belde ve gozde ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Bu aslında fizyolojik olarak başlayan durumun zamanla psikolojik sorunlara donuşeceğinin sinyalidir. Surekli evde internetle haşir neşir olan bir cocuk cok fazla sosyal aktivitelere katılmayacak buna ihtiyac da duymayacaktır. Sporla uğraşı gibi, arkadaşlarla bir hafta sonunu beraber gecirme gibi istekleri de azalacaktır.
Bu durumda ne yapmalı?
Cocuk eğitiminin en onemli unsura olan cocuğumuzla iletişim burada yine cok onemlidir. Onlarla birlikte bir saat belirleyin, elbette esnek davranabilirsiniz ama oneriler ilkokul oğrencileri icin gunde 30 dakika, 10 - 13 yas arası icin 60 dakika, 13 yas uzeri icin de 90 dakika olarak belirlenmiştir. Eğer cocuğunuz gunde ortalama 90 dakikadan fazla internette zaman geciriyorsa, beraber başka aktiviteler arayıp cocuğunuzu onun isteği doğrultusunda yonlendirebilirsiniz. Maddi kulfet durumunda cocuğunuzun sizinle bir parkta gezmesi ya da evde birlikte yapılan bir kek de cocuğunuzun hareketsiz bir şekilde bilgisayar başında oturmasından cok daha iyi olacak, ayrıca sizinle olan iletişimini de guclendirecektir.
Ya sosyal paylaşım siteleri?
Sanal Âlemin bir başka vazgecilmezi de hic şuphesiz ki sosyal paylaşım siteleridir. Peki, ama bu sitelere kac yaşında izin vermeliyiz?
Gunumuzde en yaygın sosyal paylaşım sitesi olan facebook kullanımı uzmanlar tarafından 13 yaş olarak sınırlandırılmaktadır. Bunun nedeni, bu tur sitelerin aslında yetişkinlere yonelik olması ve en buyuk dezavantajının da kullanıcıya ait her turlu bilgiyi icermesidir. Bu durumda cocuklarımızın bilincsizce kullanmış oldukları fotoğraflar cocuk istismarcılarının ve tacizcilerinin hedefi olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Buna bağlı olarak eğer cocuğunuz 13 yaşın ustunde ve bir sosyal medya hesabı varsa kullanımını takip etmeli ve aktivitelerine dikkat edilmelidir.
Ayrıca gunumuzdeki yaygın bulgular bu tur internet kullanımlarının „internet bağımlılığını“ arttırdığı yonundedir. İnternet bağımlılığının ciddi psikolojik sorunlara neden olduğunu gormekteyiz. Ozellikle depresyon başta olmak uzere, dikkat bozukluğu, uyarı kontrol bozukluğu ve sosyal fobiler sıkca gorulenler arasındadır.
Betul BALTACI
[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cocuklarımızı sanal dunyada yalnız bırakmayalım!
Sağlık0 Mesaj
●34 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Cocuklarımızı sanal dunyada yalnız bırakmayalım!