Son gunlerde fiber optik kablolara ve bağlantı dolaplarına yapılan saldırılar yuzunden haberleşmede ciddi sıkıntıların ortaya cıkması referandum sonuclarını internete dayalı olarak acıklayacak il secim kurullarını harekete gecirdi.

Turk TELEKOM'da grevin başlamasıyla ortaya cıkan fiber optik kablolarına ve bağlantı dolaplarına yonelik saldırıların, pazar gunu yapılacak referandum sonuclarının acıklanmasında sorun yaratabileceği gundeme geldi.

Konya İl Secim Kurulu Muduru Ahmet Kiraz, Yuksek Secim Kurulunun (YSK) referandum sonuclarını ilce ve illerden internet tabanlı programlar vasıtasıyla alacağını belirterek, “Artık secim sonucları internetteki veri tabanlarına gore acıklanıyor. Referandum da bu şekilde yapılacak. Yani internet bağlantısı olmadan sonucları ilcelerden almamız ve toplayıp acıklamamız cok zor gorunuyor” dedi.

Bu yuzden ozellikle Pazar gunu herhangi bir sıkıntı yaşanmaması icin Turk TELEKOM İl Mudurluğu ile gerekli her turlu tedbirin alınması icin yazışma yaptıklarını belirten Kiraz, diğer il secim kurulu mudurluklerinin de benzer şekilde onlemlerin artırılması, arıza ve engellemelerin hemen ortadan kaldırılması icin kendileri gibi girişimlerde bulunduğunu bildirdi.

TURK TELEKOM, EMNİYET VE JANDARMA CALIŞIYOR

Turk TELEKOM İl Mudurluğu yetkilileri ise son gunlerde ozellikle fiber optik kabloların kesilmesi yuzunden haberleşmede ciddi sorunlar yaşandığını soyledi.

Bu kabloların kesilmesiyle internet, cep telefonları dahil tum telefon goruşmeleri ve haberleşmenin aksayabildiğini vurgulayan yetkililer, şunları kaydetti:

“Orneğin Ankara'dan cıkan link, Konya, Ereğli, Mersin ve Adana'yı dolaşıp tekrar Ankara'ya doner. Bu linki taşılan fiber optik kablolarda sıkıntı yaşanması ihtimaline karşı yedeklemelerimiz bulunuyor. Yani biri kesilse bile yedekleme sayesinde haberleşme yurur. Fakat son gunlerdeki saldırılar kesinlikle bilenler tarafından yapılıyor. Cunku fiber optik kablolar, eş zamanlı kesiliyor. Yani yedekleme bile calışamaz duruma geliyor. Bu durumda haberleşmede ciddi aksaklıklar ortaya cıkıyor.”

Yetkililer, bir fiber optik kablonun kesilmesi sonucunda yapılan onarımın sac teli kadar ince olduğu 60 kopmuş telin birbirine kaynatılmasının cok zor olduğunu belirterek, bu yuzden onarımların saatlerce surebildiğini bildirdi.

Konya'da, Beyşehir ve Ereğli bolgesinde fiber optik kablo ve kutuları ile kent merkezinde bağlantı dolaplarına saldırılar olduğunu ifade eden yetkililer, “Konuyu Jandarma İl Komutanlığı ve Emniyet İl Mudurluğune ilettik. Hassas bolgelerde devriye geziyor. Ozel gorevlendirmeler yapıldı. Jandarma ve Emniyet ile calışarak ust seviyede tedbir aldık. Şimdilik sıkıntı gorunmuyor. Referandumun yapılacağı Pazar gunu sorun yaşanmaması icin her turlu onlemi alıyoruz “ diye konuştu.