1) Cocuğunuza guvendiğinizi onun bazı şeyleri yapabileceğine inandığınızı gosterin.

2) Korkuları olan veya size gore anlamlı olmayan davranışları olan cocuklarınızı yargılamayın sadece anlamaya calışın.

3) Onlar size bir şey anlatıyorsa bu mukemmel bir durum cunku onula ilişkileriniz oldukca iyi olduğunu gosterir. Siz de ona karşılık vererek, gozlerine bakarak ozguvenini artırabilirsiniz.

4) Cocuklarımızın zorlukları ile alay etmeyelim. Sidikli demek yerine olur boyle şeyler, bende senin yaşındayken… diyerek yatıştırıp sakinleştirebilirsiniz. Boylece hayatını sucluluk duygusunun yonlendirmesinden kurtarabilirsiniz

5) Cocuğunuza olumsuz eleştiriler yapmayın cunku yanlışı yapmak her zaman daha kolaydır. Bizde doğar doğmaz bu hale gelmedik. Bardağın boş tarafını, cocuğunuzun da yapamadıklarını gormek kendini doğrulayan kehanete ve hastalığa goturur.

6) Cocuğunuz sizin eseriniz olmakla beraber siz o değilsiniz. Kendisine zarar vermedikce her şeyine karışmayın, mudahale etmeyin, kararlarına ve ozel alanına saygı gosterin. Boylece orijinal ve farklı bir kimlik oluşturmasına katkıda bulunursunuz.

7) Her şey cocuğum icin demekten vazgecin, cunku siz hem bir eş, hem de bir ebeveynsiniz. Sizin de hayatınız devam ediyor. Başta kendinize olmakla beraber başka sorumluluklarınız da var. Ayrıca her şeyi cocuğu icin yaşayanlar bağımlı karakteri olan evlatlara sahip oluyorlar ki hic tavsiye etmem.

8) Cocuğunuz adına konuşmaktan, yaşayamadıklarınızı onunla yaşamaktan, ihtiyaclarını daha kendisi fark etmeden karşılamaktan ve durmaksızın beslemekten kacının. Bu da bağımlı karaktere neden olacaktır.

9) Sadece yemek vererek beslemek sağlam bir psikoloji icin yetmez, ayrıca duygusal iklimi ılıman olan bir aile ortamı gereklidir. Bu sayede cocuğunuz duygusal beslenmesini yapabilecektir. İleride evlenirse benzer bir ebeveyn ve eş olacaktır. Terapiste gelen danışanların hepsi bozuk aile duzenlerini anlatmaktadırlar.

10) Cocuğunuz sizin duygu ve davranışlarınızı farkında olmadan model alacaktır. Oyleyse onlara nasihat vermek yerine ornek olmak gerekmez mi?

11) Daha fazla vakit gecirin ve eşinizden de bunu isteyin. Onun acığını kapatmaya calışmayın.

12) Kendi korkularınızı onlara aşılamayın. Okuldaki sosyal faaliyetlere katılsın, spora gitsin, gonullu calışmalara katılsın, okul arkadaşını evine cağırsın ve arkadaşları ile oynasın- sosyal olsun.

13) Bilgisayarda şiddet iceren oyunlar oynamasın, oynadığı sure kısıtlı olsun ve bilgisayarın sadece oyun değil başka işlere de yaradığını gosterin. Rahat etmek icin cocuğunuzu internete yonlendirmeyin.

14) Onlarla iletişim kurarken sabit bir duygusal tonda olmalısınız. Ofkeli iken onlara yaklaşmayın, sinirinizin gecmesini bekleyin.

15) Onların duygusal olarak kendinizden kopmadığından emin olmalısınız. İpin ucunu kacırırsanız yakalayamazsınız. Onların ruhsal durumlarının takipcisi olmalı yani ilgili-haberdar olmalıyız ve aramızdaki o ilişki bağı sapa sağlam durmalıdır.

[h=2]İstanbul Psikiyatri uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]