Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Turkiye’ye getirilen 8 askerle ilgili olarak, "Bir Turk askerinin birkac tane capulcuyla birlikte gitmiş olduğu gibi bir izlenim beni rahatsız etti" dedi.

Şahin, Ankara Universitesi Hukuk Fakultesi’nin 82. kuruluş yıldonumu torenine gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Dağlıca’daki terorist saldırı sonrası irtibat kesilen 8 askerin Turkiye’ye getirilmesiyle ilgili soruları uzerine, şunları soyledi:

"Oncelikle askerlerimizin, Turk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının herhangi birinin ya da bir bolumunun bolucu teror orgutunun eline gecmiş olmasından Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak buyuk uzuntu duyduğumu belirtmeliyim. Turk Silahlı Kuvvetleri’nin hicbir mensubu boyle bir duruma duşmemeliydi. Dolayısıyla kendilerinin kurtulmuş olmasından fazla bir sevinc duyamadığımı ifade etmek istiyorum. Bu benim kişisel değerlendirmemdir." Şahin, surecle ilgili değerlendirmeyi Milli Savunma Bakanlığı başta olmak uzere Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağını belirterek, kendisinin kabinenin bir uyesi ve Adalet Bakanı olarak bunun otesinde başka bir şey soylemeyeceğini kaydetti.

Başbakan Erdoğan’ın ABD gezisinden beklentilerinin sorulması uzerine de Şahin, şu anda Irak’ta hakim gucun ABD olduğunu, Bağdat yonetiminin ciddi bir inisiyatifi bulunmadığını soyledi.

Şahin, "O bakımdan kendi teroristleriyle baş edemeyen bir ulkenin, başka ulkelere zarar veren teroristlerle baş etmesini beklemek herhalde fazla inandırıcı olmaz. O bakımdan bu goruşmenin Turkiye’nin kararlılığı karşısında onem arz ettiğini duşunuyorum. Gerek parlamento gerekse hukumetimiz, tum kamu kurum ve kuruluşları ve halkımız bolucu terorle mucadelede bir konsensus sağladılar. Eğer bu ciddi tavır muttefiklerimizce olumlu değerlendirilmezse Turkiye, milletin iradesini yansıtan Meclis’in bu kararıyla ilgili uzerine duşeni yapacaktır" diye konuştu.

Bakan Şahin, torenden ayrılırken bir gazetecinin, "8 askerle ilgili sozlerinizi biraz acabilir misiniz?" şeklindeki sozleri uzerine, "Ben bu askerlerimizin operasyonla ilgili o gece bu teroristlerle birlikte gitmiş olmasını bir Turk vatandaşı olarak icime sindiremedim" dedi.

"Kacırıldıkları yonunde haberler vardı. Kacırılmadılar, teslim mi oldular?" sorusuna karşılık Şahin, "Hayır. Boyle bir beyanda bulunamam. Bir Turk askerinin birkac tane capulcuyla birlikte gitmiş olduğu gibi bir izlenim beni rahatsız etti. O nedenle teror orgutunun propagandasına zemin hazırlandı. Bizim askerimiz, bizim Mehmetciğimiz vatanı korurken gerektiğinde her an şehit olmayı goze alan bir askerdir.

Tabii onların şu anda yurda donmuş olmaları ailelerini, kendilerini mutlu etmiştir, vatandaşlarımız da bundan memnuniyet duymuş olabilirler ama benim icimde boyle bir uhde kaldı. Bunu sizlerle paylaştım. Bu benim Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bu olaylarla ilgili bir değerlendirmemdir."

Milliyet