Ağız bakımı, cocuğunuzun hayatının başlangıcından itibaren başlar. İlk dişleri cıkmadan once bile, bazı faktorler, gelecekteki gorunumunu ve sağlığını etkileyebilir. Orneğin, yaygın bir antibiyotik olan tetracycline diş renklenmesine neden olabilir. Bu sebeple, emziren anneler veya hamileliğin son yarısında bulunan bebek bekleyen anneler tarafından kullanılmamalıdır.
Bebeklerin dişleri genellikle altı aylık olduklarında cıktığından, bebekler icin fırcalama ve diş aralarını diş ipliğiyle temizleme gibi standart ağız bakımı prosedurlerinin uygulanması gerekmez. İlk sut dişinin surmesi ile birlikte (ortalama 6. ay) bebeğinizin diş ve diş etleri parmağınıza doladığınız temiz bir tulbent, gazlı bez veya parmak fırcaları ile yapılmalıdır. Her yeni ebeveynin bilmesi gereken ozel ağız sağlığı gereksinimleri vardır. Bunlar, bebeğin biberondan dolayı diş curumesine karşı korunması ve cocuğunuzun yeterli florur aldığından emin olmanızı icerir.
Bebeklerin dişleri fırcalanırken ağlamaları veya huzursuz olmaları cok doğaldır. Banyo zamanında veya kıyafetlerinin giyilmesi veya değiştirilmesi gerektiğinde de aynı tepkiyi gosterebilmektedirler. Onemli olan bu davranışın fırcalamanızı engellememesidir. Her gun ve duzenli olarak fırcalama, bebeğiniz bu duruma alışmasını sağlayacaktır. İki ile altı yaş grubundaki cocukların el becerisi tam olarak gelişmediğinden, fırcalamanın mutlaka bir ebeveyn kontrolunde yapılması tavsiye edilmektedir. Gunde iki kere duzenli bir fırcalama yapılmalıdır. Sabah kahvaltı sonrasında ve akşam yatmadan once fırcalanması gereklidir. Gece uykuda tukuruk akış hızının azalması nedeniyle yatmadan once yapılan fırcalama cok daha buyuk bir oneme sahiptir.
Biberonun neden olduğu diş curuğu, zaman icinde şeker iceren sıvılara sıkca maruz kalmaktan kaynaklanır. Bunlar, sut, mama ve meyve sularıdır. Şekerli sıvılar, bebeğiniz uzun sureler boyunca uyuduğundan, dişlerinin etrafını sarar ve on ust ve alt dişlerde ilk curuklerin gorulmesine yol acar. Bu sebeple, bebeğinizin ağzında bir biberon meyve suyu veya sut ile uyuyakalmasına izin vermemelisiniz. Onun yerine, uyku esnasında, cocuğunuza su veriniz. Emziriyorsanız, bebeğinizin surekli emmesine izin vermekten kacınınız. Her beslenmenin ardından, bebeğinizin dişlerini, temiz, ıslak havlu veya bir gazlı bez ile siliniz.
Florur, cocuğunuzun dişleri cıkmaya başlamadan once bile, faydalıdır. Dişler oluşmakta olduğundan diş minesini kuvvetlendirir. Duzgun diş gelişimi icin, bircok belediyenin su şebekesine doğru miktarda florur ilave edilir. Suyunuzun florur icerip icermediğini ve ne kadar florur icerdiğini oğrenmek icin, yerel su idarenizi arayınız. Su şebekeniz, hic (ya da yeterli miktarda) florur icermezse, bebeğinize gunluk olarak verilebilen florur ilaclar ile ilgili olarak cocuk doktorunuz veya diş hekiminizle konuşunuz. Yemeklerde ve icme suyu olarak şişe su kullanıyorsanız, bunu doktorunuza veya diş hekiminize soylediğinizden emin olunuz. Bebeğiniz icin florur takviyeleri verebilirler. Ancak verilebilen bu florur takviyelerinin bilincsizce kullanımı cocuğunuzun vucudunda fazla florur birikimine bağlı bir takım komplikasyonlar oluşturabilir. Bu nedenle doktorunuz onermedikce ve ne şekilde kullanacağınız anlatılmadıkca cocuklarınıza florur vermeyiniz.
Firmalar genellikle yaşlara uygun olarak fırcalar uretmektedir. Cocuk fırcalarındaki fırca kılları yumuşak sertlikte uretilmektedir. Cocukları fırcalamaya teşvik etmek amacıyla cocuk fırca ve macunları kız ve erkek cocuklarının hoşlanacağı tasarımlarda uretilmektedir. Renkli ve cizgi film kahramanlarının resimleri ile suslenmişlerdir. Cocukları motive etmek amacıyla elektrikli veya pilli fırcalar kullanılabilir. Uretici firmalar tarafından pilli ve elektrikli diş fırcalarının coğu zaman normal diş fırcalarına gore daha fazla diş plağı temizledikleri belirtilmektedir. Genellikle onerilen yontem pilli ve manuel fırcanın birlikte kullanılmasıdır. Zamanın kısıtlı olduğu okula yetişme telaşının yaşandığı sabah saatlerinde pilli fırca, akşam saatlerinde ise manuel fırca ile fırcalama yapılabilir.
Diş fırcaları her 3 ayda bir değiştirilmelidir. Uretici firmalar tarafından fırca başlarındaki renkli kıllar (indikator) fırcanızın değişim zamanını gostermektedir. Kılların rengi azaldığında fırcanın yenilenmesi onerilmektedir.

[h=2]Samsun Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]