marmara deprem
marmarada deprem bekleniyor
marmarada deprem bekleniyor mu

Sevgili melekler, 1999 depreminden sonra cok daha fazla dikkat ceken ve uzerinde durulan deprem konusunda İstanbul Universitesi Jeofizik Muhendisliği Bolumu Oğretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Oğuz Gundoğdu, Marmara Bolges'ni uyardı: "Marmara'da birkac tane deprem olabilir, elimizde kanıt ve tarihler var.". İşte bu onemli acıklamayla ilgili detaylar...

İstanbul Universitesi Jeofizik Muhendisliği Bolumu Oğretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Oğuz Gundoğdu, Marmara Bolgesi'nde birkac tane deprem beklendiğini belirterek, "Bu gidişle gidersek cok buyuk deprem olacağını duşunuyorum, birkac tane deprem beklentisi var, bunların elimizdeki verileri, kanıtları ve tarihi var." dedi.

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu tarafından duzenlenen Bursa 4. Kent Sempozyumu'nun acılışına katılan Yrd. Doc. Dr. Oğuz Gundoğdu, Marmara Bolgesi icin deprem uyarısı yaptı.

Depremi onceden tahmin etmenin kolay olmadığına dikkat ceken Gundoğdu, "Depremi onceden belirleme calışmaları kolay değil. Marmara'da değişiklik yok. Spekulasyon amaclı bile yok. Basında bazen yer alıyor ama onların gecerli veriye dayandığını duşunmuyorum. O yuzden en riskli, ekonominin olduğu yerde, sorunların bu gidişle gidersek cok buyuk deprem olacağını duşunuyorum, birkac tane deprem beklentisi var. Bunların elimizdeki kanıtlar, verileri ve tarihleri var. Daha planlı olması gerekirken olan bitenleri goruyorsunuz, bunları golgede bıraktı, ama tehlikeli bir şey. Bu belirtileri gorup, onu da planlama yoluna gitmelerini bekliyoruz. Milattan Once 1120 yılına giden elimizde kataloglar var. Marmara Bolgesi'ndeki depremleri doktuğunuzde haritada yer bulamıyoruz. O zaman bu şu anlama geliyor; sandığımızdan cok daha fazla, cok aktif Kuzey Anadolu fay parcası. Marmara fazı tek depremle gececeğe benzemiyor. 1766 tekrarı niteliğinde bir deprem olabilir. İkinci faylarda hareketler beklemek cok normal. Biz hep yıkıcı depremlerden bahsediyoruz. Bizde 6'ın uzerine gecti mi yıkıcıdır depremler. 8'den yuksek olma ihtimali cok zayıf o kadar enerji birikmiş değil." diye konuştu.

Duzce Depremi'nin beklenmeyen bir deprem olduğunu anlatan Yrd. Doc. Dr. Oğuz Gundoğdu, Gemlik'te de yaklaşık 9 yıldır deprem olmadığını soyledi. Gemlik'teki fayların hareketli olduğunu belirten Gundoğdu, şunları kaydetti: "Bu kadar sessizlikten sona ortaya cıkaracağı enerji o kadar farklı olur. Jeolojik calışmalarla yıllara bağlı ne kadar enerji biriktiğinin belirlemek mumkun. Bu calışmalara maalesef proje yapılmıyor."