Ben oğretmen değilim ama konuyu buraya actım, cunku oğretmenlerin (en azından yetişkinlerin) cevap vermesini istiyorum. 8. sınıfa gidiyorum.

Bu ulkenin devlet okullarında verilen eğitimin hali ne? Rezillik o kadar bol ki, sabaha kadar anlatsam bitmez. Okul ne icin? Eğitim almak icin. Oğrenmek icin. İngilizce derslerinde listening yok, speaking yok, ne var anlamadım. O da bir şeye benzese. İnsanlar onca dersten sonra kalkıp bir turistle konuşamıyor. Her şey o kadar teorik ki. Gecen gun bizim İngilizce hocasına sordum ''Hocam biz niye 4. sınıftan beri bu aynı should/shouldn't konularını işliyoruz?'' diye. Cunku bu utanılacak bir şey. Gerizekalı olmayanın bu ikisini ayırma seviyesini coktan gecmiş, bizim de cok daha fazla ilerlemiş olmamız gerekirdi. Ne dese beğenirsiniz?

''Biz sınavlar icin akademik İngilizce oğretiyoruz.''

Bir de suslu suslu akademik diyor... Hayır suc onun değil. Belki Elif hoca da buradadır. Elif hoca, buradaysanız ben burada size laf etmiyorum. O gun de etmedim cunku dersin ortasında masaya dayanıp sizinle eğitim sistemi eleştirmenin bir şeye yarayacağı yoktu, bunu da soyledim zaten. Sınavlar icin oğretmek okulun amacını yok ediyor resmen. Hani doğru duzgun adam yetiştiriyordunuz? Her şey sınav mı? Bize sınav gecelim diye kelime ezberletmekle İngilizce oğretmek arasında fark var. Ama sizi de anlıyorum, harbiden. Mufredatı hazırlayan siz değilsiniz. Sizin de kendi eziyetiniz var. Sizin aranızda da zihniyeti bozuk olan var tabii, mesela o dinci, isim vermeyeyim ama o adamın subyancı olduğuna dair şuphelerim var. Bazı hocalar var dersinde okul hırkası mırkası tam takım giymeye zorluyor adamı. Ben bunu da anlamadım. Hayır dikkat ceken bir şey yok ortada, kılık kıyafetimden sana ne, uyuşturucu bağlımlısı mıyım, beni duzeltmeye mi taktın kafayı kalk dersi anlat. Hele bizim bir fenci var (hocadan şikayet etmek yasakmış burada, şikayet olarak almayın bari) gecen sene bunun dersinde kitap okudum diye oyle olaylar patladı, oyle rezillikler cıkardı ki gecen sene Fen'e girmedim ben. Onunla uğraşırdım ama boşverdim. İşte boyle bir ortam var bizde. Ama ben ozel okulda olaydım? 39 oğrenci olacağına 20 oğrenci olurdu sınıfta. Biliyoruz farkı. Teknoloji & Tasarım'da sınıfı ikiye boluyorlar. Hoca her oğrenciyle tek tek ilgilenebiliyor. Siz hoca olduğunuz icin zaten bilirsiniz. İmkan var, her şey var. 2500 nufuslu okulda 40 bilgisayarı olmayan Bilişim laboratuvarı var be. Asla kullanamıyoruz. Bilişim hocasının yakınmalarını dinleyerek gecen o haftada 40 dakika nelere harcanabilirdi duşunun? Ya bence bazı dersler secmeli olsun. Resim, muzik mesela. Din de. Ama o zaman da korkuyorum laf ederler secmeyene. Aslında sırf eğitimde değil ulkede değişiklik lazım. Diğer dinlerden objektif behsetse hoca oğrenci o dediğini anlamaz, coğu yani. Ailede oğretilen şe genellikle farklı cunku. Ben bir aile bilmiyorum cocuğuna dinleri anlatmış olsun. Bebekken Allah bir dedirterek başlıyor, amac doğru duzgun insan yetiştirmek değil ki. Onlar da sucsuz aslında, bildikleri o, ne yapsın insanlar?

Din kitabına 3 sayfa diğer dinleri sıkıştırınca tema ''Dunya Dinleri'' olmuyor canım. Hocanın onu işleyeceği bile belli bir şey değil. Gecen gun bir hoca sınav yapmış, tek soru ''İnsan nedir?''. Kağıtlara bir goz attım, cocuk yazmış kağıda cevabını, tamamı dini, ''Allah yaratmıştır, ilk insan Adem'dir'' vs. Hz.'lar s.a.v.'lar goze carpıyor. Soruya verilmesi gereken cevap bu mu? Neden bu cocuklar kendi kendine duşunemiyor? Neden papağan gibi ona soyleneni tekrarlıyor? Din hocası ders işliyor, konu geliyor bir şekilde İslam'a ters gelecek bir şeye, orneğin eşcinsellik, hatta sırf cinsellik. Butun oğrenciler başlıyor ''cık cık cık'''lamaya, konuyu bir oğrenci actıysa ona laf etmeye. Musluman falan olmadığını soylemeyegorsun, mor gotlu maymun gormuş gibi etrafına uşuşuyor millet, bazıları kendince tepki veriyor.

Cok dağınık oldu. Neyse boşver.