Cocuklardaki saldırgan davranışları nasıl onleyebiliriz?Bir cocuk saldırgan davranışlar gosteriyorsa, ofke ve ofkesini kontrol etmesinde de belli sorunlar yaşıyor demektir. Cocuğunuz cevresine, eşyalara ve ozellikle kendine zarar veriyorsa lutfen bir uzmandan yardım alın. Saldırgan davranışların ne kadar sık olduğunun ve ne nedenle olduğunun cokta bir onemi yoktur. Gecer diye beklemek cocuğun, kendi ve cevresiyle uyumunu bozacağı gibi ozguvenini de etkileyecektir.
Aşağıdaki maddeler, her bir ebeveyn tarafından dikkatlice okunmalı, uygulanmalı ve varsa cocuğun kardeşi ile de paylaşılmalı.
1- Her şeyden once anne- baba cocuğa saldırganlık modeli olmamalıdır.
Saldırgan davranışı onlemenin en temel noktası evde saldırganlık modeli olan birinin olmamasıdır.
Orn: Evde dayak yiyen bir cocuk varsa kardeşini dovuyor. Kardeşi yoksa okulda en ufak bir sorunda arkadaşına vuruyor. Ya da hayvanlara eziyet ediyor. Cunku dayak herkes icin olumsuz duygular yaratır.
2- Cok fazla saldırgan davranışlara tolerans gosterilmemelidir.
Cocuğun istekleri bu tip davranışlar yapınca yerine getiriliyorsa, cocuk isteklerini yaptırmada bu davranışları arac olarak gormeye başlar. Bu yolla istekleri yerine getirilmemelidir. Saldırgan davranışlar odullendirilmemeli ve onun bu davranışının istenmeyen bir davranış olduğu hemen gosterilmelidir.
3- Saldırgan davranışlar kesinlikle dayakla cezalandırılmamalıdır.
Anne- babanın ilgisi sevgisi azaldığında ve fiziksel cezalar uzun sure devam ettiğinde, cocukta saldırgan, asi ve sorumsuz davranışlar gelişir. Saldırgan davranışlar ortaya cıktığında, yetişkinler sakin davranmalı, anormal duygusal tepkiler yerine ben dilini kullanmalıdır. (Boyle davrandığın icin uzuldum) Dayak saldırgan davranışın hemen bitiminde uygulandığı zaman, onun hemen kesilmesini sağlayabilir ancak, cocukta duşmanca duygular geliştirir.
4- Cocuk gergin ve sinirliyken onunla tartışmamalısınız.
Cocuğun sakinleşmesi beklenmeli ve daha sonra davranışı ile ilgili konuşulmalıdır. Cocuk anlayabilecek olgunluğa gelmişse eğer, “şuan gergin ve sinirlisin, sakinleşince konuşacağız” gibi bir uyarı yerinde olacaktır.
5- Cocuğa sosyal olgunluğuna uygun ceşitli sorumluluklar verilmeli.
Başarabileceği kadarıyla bircok şeyi başlatıp, bitirmesi sağlanmalıdır. Cocuk başarma duygusunu yaşamalıdır. Başardığı ve yapabildiği sozel olarak ifade edilmelidir.
6- Cocuğa bu davranışın dezavantajları gosterilmelidir.
Saldırgan davranışları ile isteklerini elde edemeyeceği oğretilmelidir. Bu davranışlarının sonucunda istediği şeyleri kaybettiğini gormeli ve yaşamalıdır.
7- Olumlu davranışı pekiştirilmelidir.
Anne- baba ve diğer yetişkinler cocuğun olumlu davranışını gorup, olumsuz davranışı gormemezlikten gelmelidir. Cocuk bu davranışı yapmadığında sozel olarak odullendirilmelidir.
Or: 10 dakika kavga etmeden ve bağırmadan oynadığında bu sozel olarak odullendirilmedir.
8- Cocuğun dışarıda oynamasına izin verilmelidir.
Gozetim altında cocuğun dışarıda oynamasına izin vermek, cocuğun gerilimini azaltır ve enerjisini boşaltma imkanı sağlar.
9- Davranışın ustunde durmamak gerekir.
Saldırgan davranış diğer cocukların guvenliğini ciddi bir şekilde tehdit etmedikce bu davranışın ustunde durmamak gerekir.
10- Kendi kendine konuşmaoğretilmelidir.
Cocuk oldukca durtusel davranıyorsa ve onun bu yonunu kontrol etmede gucluk yaşanıyorsa cocuğa kendi kendine konuşma oğretilmelidir. Cocuğa başkalarına vuracağı zaman, kendi kendini engelleyici cumleler soylemesi oğretilebilir.
Or: 10' na kadar say ve ona vurma gibi.
11- Cocuk saldırgan modellerle karşı karşıya getirilmemelidir.
Televizyondaki şiddet iceren programları seyretmesi engellenmelidir. Eğer kesinlikle engel olunamıyorsa, anne- baba cocukla birlikte seyrederek şiddetin sonuclarını tartışabilmelidir. Ayrıca bu şiddet filmlerinin gercek yaşamın modeli değil, kurmaca olduğu cocuğa anlatılmalıdır.
12- Kızgınlıktan kurtulmak icin alternatifler bulunmalıdır.
Yumruklanabilen kil, cakılabilen civiler, resim cizme, boyama cocuğun kızgınlık duygularını kontrol altına almayı sağlayabilir. Ayrıca futbol, basketbol gibi sporlar kabul goren cıkış yollarıdır.
13- Cocuğun temel ihtiyacları yerine getirilmelidir.
Her yaş ve donemde cocuğun temel ihtiyacları zamanında yerine getirilmelidir. Temel ihtiyacları ile ilgili cocukla konuşulmalı, ihtiyaclarının farkında olunmalıdır.
14- Bu cocukların ozellikle baba ile daha cok birlikte olması sağlanmalıdır.
Cocukla gecirilen zamanın miktarı onemli değildir. O zamanın ne kadar verimli kullanıldığı onemlidir. Babayla az ve verimsiz zaman geciren erkek cocukların, saldırgan davranışlara daha eğilimli olduğu duşunulmektedir.
15- Anne- babalar bu cocuklarla iletişim kurarken ben dilini kullanmalıdır.
Anne- babalar duygu, duşunce ve ihtiyaclarını davranış anında dile getirmelidir.
Or: Boyle kavga ettiğin zaman rahatsız oluyorum, uzuluyorum gibi.

[h=2]Mersin Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]