Cocuklarının iştahsız oluşu ebeveynlerin en sık rastlanan şikayetlerinden biridir. Coğunlukla bu cocukları doktorları 'iyi ve yeterli boy ve kiloda' olarak değerlendirir. Ebeveynler farkında olmadan cocuğun az yemesi veya yeterli beslenmemesi ile ilgili endişelerini onun yanında dile getirirler. Bu şekilde yemeye zorlanmakla cocuk yemeyi giderek daha fazla reddetmeye başlayabilir.
Cocuğunuz enerji dolu gozukuyor, yeterli hızda buyuyor ve sağlıklı gozukuyorsa buyuk olasılıkla yeterli besleniyordur. Yemek icin zorlanmazsa kendisi icin yeterli miktarda yiyecektir. Sağlıklı cocuklar ac olduklarında yeyip, tok hissettiklerinde yemeyi bırakırlar. Sunacağınız yiyecekleri planlayarak sunmanız, cocuğunuzun bunlar arasından kendi tercihini yapması, miktarı icin kendi karar vermesi ve kendi başına yemesi iştahlı yeme olasılığını arttıracaktır. Yemek zamanlarının ve ortamının sakin, huzurlu ve gerginlikten uzak olması cocuğun aclık ve tokluk durumlarına ait vucut sinyallerini algılayıp oğrenmesini kolaylaştıracaktır. Aynı zamanda bu, yaşam boyu sağlık icin iyi bir alışkanlık olacaktır.
Cocuklar ebeveynlerinin yeme alışkanlıklarını da gozlemlerler. Yemek secen, duzenli oğun alışkanlığı oturmamış, ailece sofra paylaşımı az olan ebeveynlerin cocuklarında da beslenme surecleri sorunlu olabilir.
Cocukta donemsel iştah kaybının sebeplerine goz atalım:
2-6 yaş arasında normal olarak buyume hızı yavaşlayan cocuklarda besin gereksinimleri de ilk yaşlara gore azalacağından genellikle iştah kaybı yaşanır. Ayrıca bu doneme ait psikolojik gelişim uyarınca, sevdikleri ve sevmediklerini dile getirerek bağımsızlıklarını ortaya koymaya calışırlar. Sağlıklı beslenmenin parcası olarak ağız tadı tercihleri oluşmasının ilk donemleri de bu zamana rastlar.
Hastalık zamanlarında iştah azalır.
Mutsuz hissettiği zamanlarda cocuk yemeyecektir.
İstediğinden fazlası icin yemeye zorlandığında yemeyecektir.
Oğunler arasında abur cubur yemesi iştahını azaltacaktır.
Kansızlık iştahsızlık nedeni olabilir.
Ozetle, NELER YAPILABİLİR ?
Renkli kaşıklar, desenli , şekilli tabaklar, sevdiği muzikler ya da benzeri yontemlerle besin ilgi cekici hale getirilebilir.
Beslenme saatleri sabit olmalıdır.
Besin tercihleri ve ağız tadı hayatın erken evrelerinde oluşur ve bir kez oluşunca değişmesi zordur. Bu nedenle cocuk sağlıklı yiyecekler icin desteklenmeli, sağlıksız olanlarla tanışmasının onune gecilmelidir.
Bir sure icin cocuğun kendi yiyeceğini secmesine izin verilebilir, iştahı azalan cocuklar az yese de yeterli sıvı alırlar.
Yemek zamanı yiyeceği miktarı kendi belirlemesine izin verilmeli, sonrasında oğunler arasına kucuk ara oğunler eklenmelidir.
Yuzme, bisiklet veya benzeri aktivitelerle iştah artışının uyarılması sağlanabilir.
İştahsız donemlerde vitamin desteği doktora danışılarak yapılabilir.
Yemek yeme alışkanlığı hakkında konuşmayı bırakmalı,
Yemek zamanı uzun tutulmamalıdır.
Cocuklar gece uyku arasında beslenmemelidir.
2 saatten kısa aralıklarla beslenmemelidir.
Ara oğunler ana oğune yakın miktarda olmamalıdır.
Cocuk iştahsızlığı nedeni ile suclu hissettirilmemeli,
Hicbir zaman ağız tutulup kaşık ya da catal ile zorlayarak beslenmemelidir.
Bunlara rağmen, iştah kaybı uzun surer ve tartı kaybı ile birlikte olursa, cocuğun doktoru tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır.
[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cocuklardaki iştahsızlık
Sağlık0 Mesaj
●31 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Cocuklardaki iştahsızlık