MEB 776 bin oğretmen ile milyonlarca oğrenci ve veliyi ilgilendiren oğretmene rotasyon yonetmeliği taslağını sendikalara gonderdi. 400 bini aşkın oğretmen rotasyona uğrayacak. Taslakta şu yeniliklere yer veriliyor:
Tercih sayısı yukseltidi
- Oğretmenliğe ilk defa atanacaklarda başvuru tarihi itibariyla 40 yaşından gun almamış olma şartı, atama yapılacak yılın ilk gunu itibariyle 40 yaşını doldurmamış olmak şeklinde duzenlendi.
- İlk atamalarda daha once 40 olan tercih sayısı 80’e yukseltildi.
- Fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri oğretmenleri sınavsız; spor liselerinin beden eğitimi oğretmenleri ve guzel sanatlar liselerinin muzik ve gorsel sanatlar/resim oğretmenleri ise uygulama sınavı sonucu atanacak.
Eşlere 3 yıl SKG şartı
- Lisansustu eğitim yapanların hizmet puanlarına bir defaya mahsus olmak uzere; doktora oğrenimini tamamlayanlar icin 90, tezli yuksek lisans oğrenimini tamamlayanlar icin 44, tezsiz yuksek lisans oğrenimini tamamlayanlar icin 36 puan eklenecek.
- Eş ve cocukları ile anne, baba ve kardeşleri şehit veya malul gazi olan oğretmenler zorunlu hizmetten muaf tutulacak.
- Eski yonetmelikte 1 yıl olan, cerceve yonetmelik ile 3 yıla cıkarılan eş durumu ozru hukumleri yonetmelik taslağında da korundu ve eşi sigortalı olan oğretmenlerin eşlerinin bulunduğu yerde kesintisiz uc yıl sigortalı olmaları ongoruldu.
- Eşi milletvekili, belediye başkanı, muhtar veya noter olan oğretmenler de eşinin bulunduğu yere, yer değiştirme isteğinde bulunabilecek.
- Eşleri olen, emekli olan ya da eşleri şehit veya malul gazi olan oğretmenler, bu durumların oluştuğu tarihten itibaren bir yıl icinde yer değiştirme isteğinde bulunabilecek. Bu sure mevcut yonetmelikte altı aydı.
Engelliliğe bağlı yer değişikliği
- sağlık kurulu raporunda en az yuzde 40 oranında engelli olduğu belirtilen oğretmenler ile ağır engelli raporlu eşi veya bakmakla yukumlu olduğu birinci derece kan bağı bulunan oğretmenlere bir defa olmak uzere engellilik durumuna bağlı yer değişikliği hakkı getirildi.
- Teror eylemlerinin etkisi ve sebebiyle şehit veya malul olan er, erbaş ve kamu gorevlilerinin oğretmen olan eş, cocuk, anne, baba ve kardeşlerinin yer değiştirme suretiyle atanma talepleri icin gereken 6 aylık sure kaldırıldı.
- Yatılı bolge okullarında oğretmen norm kadro sayısının oğrenci durumuna gore en az yarısının kadın ya da erkek oğretmen olması ongoruldu.
- Oğretmenlerin, yururlukten kaldırılan yonetmelikler kapsamında hizmet puanları ile zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen eğitim kurumlarında gecen hizmet sureleri gecerli sayılacak.
- Sağlık ozrune bağlı yer değiştirmelerde sağlık durumu raporunda “başkasının guc ve yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremez” ibaresi aranması şartı kaldırıldı.
Tercih yapmayan oğretmen atanacak
Sendikalar ve oğretmenler tarafından eleştirilen ve eğitim camiasında buyuk tedirginliğe yol acan rotasyon uygulamasının kriterleri, taslağın “Oğretmenlerin aynı eğitim kurumunda azami calışma suresi” başlığı altında 35. maddede duzenlendi. Taslağa gore oğretmenler, aynı eğitim kurumunda en fazla toplam 8 yıl gorev yapabilecek. 8 yılını dolduran oğretmenler ders yılının sonunda en fazla 2 ay icinde il icinde tercihte bulunacak. Tercihte bulunmayan veya tercihlerine atanamayan oğretmenler de re’sen atanacak. Aynı eğitim kurumunda toplam 8 yıllık gorev suresini ders yılının dışında tamamlayan oğretmenlerin atamaları, 8 yıllık gorev suresini doldurdukları tarihi takip eden ders yılının sona erdiği tarih itibarıyla yapılacak. Kadrolarının bulunduğu il icindeki eğitim kurumlarında alanlarında norm kadro acığı bulunmayan oğretmenlerin yer değiştirme işlemleri, aynı kapsamdaki bir sonraki atama donemine kadar ertelenecek. Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan eğitim kurumlarında gorev yapanlar haric olmak uzere, alanı sınıf oğretmeni olan oğretmenlerden ara sınıflarda gorev yaparken aynı eğitim kurumunda 8 yıllık gorev suresini dolduranların başka okula atamaları, aynı oğrencilerle devam etmeleri şartıyla 4’uncu sınıfı okuttukları ders yılının sona erdiği tarih itibarıyla yapılacak. Atamalarda, oğretmenlere en fazla 25 eğitim kurumu tercih etme hakkı verilecek. Duyuruda; alanlar itibarıyla boş oğretmen kadroları, bu madde kapsamında ataması yapılacaklardan boşalacak muhtemel oğretmen kadroları, başvurunun yapılma şekli, başvuru yeri ve suresi ile diğer hususlara yer verilecek.
12 yıl onerisi
Taslak yonetmelikte yer alan rotasyon ile eş durumu ozru hukmunu eleştiren Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Ozer, “Rotasyon kesinlikle aynı ilce icerisinde olmalı, il icinde ve iller arası olmamalı. Rotasyon cezaya donuşmeden aynı ilce icinde sosyal cevresini değiştirmesini zorunlu kılmayacak, bir rotasyonun kabul edilebilir olduğunu duşunuyorum. Zorunlu eğitim-oğretimin 12 yıl olduğu sistemde rotasyonda da sure 12 yıl olmalı. Calışan eş yonunden sigortalılık suresi 1 yılı dolduranların ozur grubu atamasına başvurabilmeli” dedi.
Engelli oğrenciler
Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İcli, ozel eğitim veren kurumların yonetmelik dışında tutulmasını istedi. Engelli oğrencilerin oğretmeninden ayrılmasının felaket olacağını savunan İcli, şunları soyledi: “Engelli oğrenciler oğretmenleriyle cok ciddi duygusal bağlar kurar. Bu nedenle ozel cocukların, oğretmenlerinden ayrılmaması gerekir. Engelli cocukların oğretmenlerinden ayrılması, onların ve ailelerinin yaşadığı zorlu eğitim surecini sekteye uğratır. Oğretmeninden ayrılan oğrencinin bir başka kişiye alışması birkac yılını alır. Konunun bir diğer onemli noktası ise, Turkiye ’de yeterli sayıda ozel eğitim uzmanı yetişmiyor; mezun olanlar da malesef normal okullara atanıyor. Oğretmen sayısı yetersiz olan bu alan, yonetmelik dışında tutulmalı. Ozel eğitim oğrencileri ve okullarının ayrı bir yonetmeliğe ve hukuki statuye ihtiyacı var.”
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- İlkokul ve Ortaokul
- 400 bin oğretmenin hayatı değişiyor