Yemek yemek doğduğumuz ilk andan itibaren yuruttuğumuz doğal bir fonksiyondur. Bebeklerde de anne sutu ile başlayan beslenme 6. Aydan sonra ek gıdaların eklenmesi ile ceşitlenmeye başlamaktadır. Bebeğin emme fonksiyonunun olmaması kadar uzun sureli emmek de bazı sorunlara yol acabilmektedir. Bu problemler sıklıkla emme refleksinin 24 aydan sonra da devam ettirilerek biberon veya emzik kullanımı ile pekiştirilir ise diş curukleri, sert damakta ve dişte yapı bozulmaları, reflu, konuşma bozukluğu gibi bircok sorunun kaynağı olabilir.
Oyun cağı cocuklarında ise cocuklar anne babayı yonlendirebildikleri konularda ısrarcı olarak o konuda problem cıkarır. Bazı durumlarda anne babanın yanlış tutumu bu durumun pekişmesine neden olur. Normalde 6. Aydan başlayarak cocuğun sofraya mama sandalyesinde erişkinler ile beraber olması ve yaşına uygun yemekleri yemesi beklenir. Yemek yeme alışkanlığı taklit ile gelişir. Cocuğun cok yonlu beslenmesi acısından, normal sosyal gelişimi acısından, psikomotor gelişimi acısından bu durum onemlidir. Bazı annelerin "cocuğum yemek yemiyor" diye cocuğa ısrarcı ve yanlış tutumları da bu davranış probleminin pekişmesine neden olur. Genelde bir hastalık ve gelişimsel bir problem olmadıkca her cocuk acıkır ve oğun vakti geldiğinde yemek ister. Ama cocukta iştahsızlık gercekten var ise o zaman bazı hastalıkları duşunmek gerekir.
Yemek yeme konusunda anne babalara tavsiyeler ;
1- En başta oğun vaktine bir iki saat kala donemden itibaren cocuğa kesinlikle abur cubur vermeyin ,
2- Yemek konusunda ısrarcı olunmamalı, cocuk sofraya bir defa cağırılmalı, tabak onune konduktan sonra kendisine servis yapabilecek uygun kaplar kullanılmalıdır.
3- Yemek yeme konusunda cocuk ile cok fazla konuşulmamalı. Unutmayınız ki yemek yeme herkesin yaşamsal ihtiyacıdır.
4- Bir başka nokta da yemek yapmadan once cocuğun fikri (yemek ceşidi konusunda) alınabilir. Burda cocuğa ikiden fazla secenek sunmamak gerekir. Eğer fazla secenek sunarsanız kendisi sizi yonlendirmeye calışacaktır.
5- Su icmesi desteklenmeli ancak oğun zamanında meyve suyu, sut, ayran ve benzeri icecekleri vermektense, suyu oğunden sonra alması teşvik edilmelidir.
6- Yemek sunumlarınızı beraberce hazırlayıp cocuğunuzla hem kaliteli zaman hem de yemek icin istek kazandırmış olursunuz.
7- Oğunlerde tuketeceğiniz besinlerin renkli olmasına (tek tip beslenmeyi engellemek) dikkat ediniz.
8- Yemekleri televizyon karşısında, oyuncak veya kitap okuyarak vermeyiniz. Yemek zamanı en fazla 30 dakikadır. Bu sureden sonra sofrayı kaldırınız. Gelecek oğune kadar da iştahı azaltan bol şekerli biskuvi ve cikolataları sunmayınız.
9- Butun bu onlemlere rağmen devam eden iştah problemlerinde, doktora başvurarak altta yatan (varsa ) nedeni bulmak gerekebilir.


[h=2]Adana Konuşma Terapisti uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]