yeni eğitim sistemi 2013
milli eğitim bakanlığı yeni eğitim sistemi 2013

Sevgili melekler, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, onumuzdeki yıl uygulanacak olan yeni eğitim sistemi ile ilgili olarak bazı acıklamalrda bulundu. Gelecek yılın eğitim sistemi hakkında ipucları veren bu acıklamaları sizlerle paylaşıyoruz...

İşte Avcı'nın acıklamalarından satır başları:

SBS kalkıyor, dershaneler kapanıyor.

Normalde derslik icerisinde cocuklar matematik, Turkce, tarih gibi derslerden yazılı yoklamalar yapılıyor. Bu sınav sonuclarının cocuklarının derslerde gordukleri başarıdan oluşmasını ongoruyoruz

Cocukların okul başarılarına gore bir şey olsun istiyoruz.

Okullarda sınavlara ilişkin değerlendirmeler her zaman cok sağlıklı olmuyor. Gecmiş yıllarda gorduğumuz kadarıyla.

Oğretmenlerimizin not verirken bazılarının cok comert bazılarının tutumlu olduğunu gormuşuz gecmişte.

Şimdi bu sınavlardan bazılarının merkezden yapalım yani Bakanlık olarak biz yapalım. Değerlendirmenin de nasıl yapılacağını biz belirleyelim. Not havuzu oluşsun. Bunları okullara girişlerde kullanabilelim diye calışma yapıyoruz. Gelecek yıl SBS olmayacak

Dershanelerle ilgili Başbakan’ın daha once net acıklamaları oldu. Ben bunu Meclis’te paralel bir eğitim sistemi diye acıkladım. Bazı yayın organlarında paralel paralı diye cıktı.

Paralel olmasın diye dershanelerin ozel eğitim kurumlarına donuşmesi calışması devam ediyor.

Cocuklarımızı dershaneye ihtiyac duymayacak şekilde yetiştirelim.

Cocuklarımız sınıf icinde aldıkları eğitimi ciddiye alıp sahiplenirlerse dershanelere olan ihtiyac da azalacaktır.

Dershaneleri donuştureceğiz demek daha doğru olur belki. Ozel okullara donuşturulmesi icin calışmalar yapıyoruz.

Oğrencilere dershanelere kayıt yaptırmayın diye 1,5 yıldır konuşuluyor. Ben şu anda yururlukte olan mevzuat yururlukte kaldığı surece cağrı yapamam. Ama soylediklerimden cıkan sonuc belli.

SENE İCİ SINIFLAR 8’NCİ SINIFLARLA SINIRLI İLK ETAPTA

Sene ici sınavlar daha sonra 5.6. 7’nci sınıflarda da uygulanacak şekilde geliştirilecek. Şu anda sadece 8’nci sınıflar icin calışma var. 5-6 dersi ilgilendiren bir calışma olacağı icin…. Turkiye genelinde olacak.

GEZİ EYLEMLERİ

Gezi eylemleri tek bir başlık altında toplanabilecek eylemler değil.

Farklı illerde ve mekanlarda farklı gruplar tarafından gercekleştirilen eylemler var.

Yetiştirdiğimiz genclikle ilgili olarak soylenenler konusunda cocuklarımıza gonlumuzden gecen butun becerileri kazandırdığımızı soyleyebilecek durumda değiliz.

Fatih projesini başlatıyorsak bu alandaki eksikliklerimizi gorduğumuz icin bunları yapıyoruz.

Daha iyisini yapabiliriz. Buna gucumuz yeter.

GELENEKLERİNE BAĞLI GENCLİK

Bu soruların nereye varacağını anlayacak kadar siyasetin icindeyim. Buradan farklı polemik cumleleri cıkar.

Eğitimimizde bilgi, beceri, değerler eğitimi konusunda gonlumuzdeki yerde olmadığımızı biliyoruz.

Eğitimizi bilgi, beceri ve değerler eğitimi konusunda daha ileriye taşımak icin projelerimizi yururluğe koyuyoruz.

TWITTER’DA TARTIŞILAN SORULAR

Daha fazla sınav olacağı anlamına gelmez. SBS kalkıyor, SBS’cikler geliyor diye Boyle bir eleştiri geleceğiniz bekliyorduk.

Ama bu doğru bir eleştiri olmaz.

Sene icinde cocuklarımız bu derslerden zaten sınavlara giriyorlar.

Dershaneler konusunda kayıt konusunda veliler de cok acele etmesinler.

Kayıt yaptırmış olanlar icin de yapabileceğimiz bir şey yok şu anda.

SERBEST KIYAFET UYGULAMASI

Serbest kıyafet uygulaması olumlu karşılanmakla birlikte bu secim yelpazesi icine formanın da dahil edilmesi yonunde bir talep var.

Nitekim yonetmeliğe gore ozel okullarda velilerin yuzde 60’ı ne diyorsa o oluyor. Bizim oğretmen ve velilerle ve de oğrencilerle yaptığımız temaslar sırasında gorduk ki ozel okullara tanınan tercih hakkı resmi devlet okullarına da tanınsın diye bir talep var.

Yonetmeliği değiştiriyoruz.

İster ozel ister resmi olsun tum okullarda velilerin yuzde 51’inin tercihi doğrultusunda okullar kıyafet secebilsin.

Bunu serbest kıyafetten geri adım olarak gormuyoruz.