Cocuklar, sevdikleri bir yakınlarını ya da tanıdıklarını kaybettiklerinde coğu zaman dışarıdan etkilenmiyorlarmış gibi gorunseler de aslında iclerinde buyuk bir karmaşa yaşarlar. Onlar da tıpkı yetişkinler gibi kaybettikleri kişiye bir ‘’gule gule’’ deme şansının kendilerine verilmesini isterler. Bu sebeple evde, aile arasında yapılacak bir uğurlama toreni ya da cocuğun yaşı ve konumu uygunsa cenaze torenine katılması cok onemlidir. Cocuklar, oncelikle olayın doğru olduğuna inanmak istemezler ve gercekci olmayan cabalar icine girerler; kaybettikleri kişiyi ararlar, ruyalarında kaybettikleri yakınlarını gorurler, kaybettikleri kişiyle tekrar karşılaştıkları oyunlar oynarlar. Bu cabaların amacı, kaybettikleri kişi ile yeniden bir araya gelebilmektir.
-Cocuklar kaybettikleri kişiyi daha cok tanıdık yerlerde veya en son gordukleri yerde ararlar.
- Fotoğraflar, birlikte gidilmiş yerleri ziyaret etmek cocukların kayıplarını iclerine sindirmelerine yardımcı olur.
Cocuklarda genellikle gozlenen yas aşamaları şunlardır:
Reddetmek: Cocuk, kaybettiği yakınını bir daha goremeyeceğini aklına getirmek istemez; o kişi ile yeniden bir araya geleceğinin hayalini kurar ve bu yonde oyunlar oynar ya da oykuler anlatır.
Ofke: Cocuk, yaşadığı olayın geriye donuşu olmadığını ve hayatının farklı bir şekilde yapılanmaya başladığını fark ettikten sonra hem duruma hem de kaybettiği kişiye karşı ofke duymaya başlar.
Huzun: Cocuk, kaybı icin buyuk bir uzuntu duymaya başlar. Bu uzuntu hem kaybettiği kişi icin hem de kendinde yaşadığı eksiklik icindir.
Alışma ve ileriye yonelme: Cocuk, kaybını artık icine sindirmiş ve hayatını o kişi olmadan yapılandırmaya başlamıştır. Duşunceleri daha cok geleceğe yoneliktir.
Cocukların, bu aşamalardan belli bir sure ve sıra icinde gececeklerini duşunmek pek doğru değildir. Bazı cocuklar, bu aşamaları cok kısa bir sure icinde gecebilirken, bazıları belli bir aşamada daha uzun bir sure kalabilirler, hatta zaman zaman geriye donuşler yaşayabilirler. Bazı cocuklar da, bir sure hicbir tepki gostermeyip daha sonra yas tepkileri gostermeye başlayabilirler. Yetişkinlere duşen, cocuklarını yakından izlemeleri ve onlara gereksinim duydukları desteği verebilmeleridir.
[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cocuklarda yas tepkileri
Sağlık0 Mesaj
●63 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Cocuklarda yas tepkileri