Sevgili melekler, gıda etiketlerinde yeni bir donem başlıyor. Bundan boyle belli miktarların ustunde kafein iceren gıdaların ustunde "yuksek kafein icerir" ibaresi, bileşiminde alkol kullanılan gıdaların ustunde de "alkol icerir" ifadesi yer alacak. İşte detaylar...

Gıda, Tarım ve HayvancılıkBakanlığının, Turk Gıda Kodeksi Etiketleme Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe girdi.
Buna gore, hazır ambalajlı gıda ureten işletmeciler, toplu tuketim yerlerine yonelik olan ve hazırlama, işleme, parcalama, bolme veya doğrama işlemleri icin toplu tuketim yerlerine arz edilen gıdaların ambalajının uzerinde veya bu ambalaja yapıştırılmış bir etiket uzerinde veya gıda ile ilgili ticari belgelerin uzerinde yonetmeliğin ilgili maddeleri uyarınca zorunlu olan bilgilerin bulunmasını sağlayacak.
TATLANDIRICI KULLANIMI BELİRTİLECEK
Değişiklik uyarınca, Turk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yonetmeliğine gore kullanımına izinverilen bir tatlandırıcıyı veya tatlandırıcıları iceren gıdalarda "Tatlandırıcı icerir" veya "Tatlandırıcılı" ifadesi, etikette gıda adının yanında yer alacak. Hem ilave şeker hem de yonetmeliğe gore kullanımına izin verilen bir tatlandırıcıyı veya tatlandırıcıları iceren gıdalarda "Şeker ve tatlandırıcı icerir" veya "Şekerli ve tatlandırıcılı" ifadesi de etikette gıda adının yanında yer alacak.
YUKSEK KAFEİN
Adında "kahve" veya "cay" ifadesi yer alan ve kahve, cay veya kahve yada cay ekstratı bazlı icecekler haric olmak uzere, değiştirilmeksizin tuketimi amaclanan ve hangi kaynaktan gelirse gelsin 150 mg/L'yi aşan bir miktarda kafein iceren icecekler, konsantre veya kurutulmuş formda olan ve tuketime hazırlandıktan sonra hangi kaynaktan gelirse gelsin 150 mg/L'yi aşan bir miktarda kafein iceren icecek etiketlerinde, "Yuksek miktarda kafein icerir. Cocuklar veya hamile ya da emziren kadınlar icin tavsiye edilmez" uyarısı, urunun adı ile aynı goruş alanı icinde yer alacak.
Kafein miktarı, bu uyarıyı takiben parantez icinde ve yonetmeliğin ilgili maddesine uygun şekilde mg/100 mL olarak bildirilecek.
ALKOLLU BİLEŞİMŞERE ETİKET
"Alkol icerir" yazısı bileşiminde etil alkol ve/veya alkollu icki bulunan gıdaların, uretimi ve hazırlanmasında bileşen olarak ve/veya bileşik bileşende etil alkol ve/veya alkollu icki kullanılmışsa, bileşik bileşenin son urunde bulunan miktarına bakılmaksızın "Alkol icerir" ifadesi, etiket uzerinde yer alacak.
DOMUZ İCERİR İFADESİ
Gıdalarda, bileşen ve/veya bileşik bileşen olarak domuzdan elde edilen herhangi bir madde bulunuyorsa, bileşik bileşenin son urunde bulunan miktarına bakılmaksızın, etikette "Domuzdan elde edilen ... icerir" ifadesi, gıdanın adı ile aynı yuzde yer alacak. Gıda işletmecileri her durumda, gıdanın adının, tavsiye edilen tuketim tarihinin veya mikrobiyolojik acıdan kolay bozulabilen gıdalarda son tuketim tarihinin, ozel muhafaza koşullarının ve/veya kullanım koşullarının, gıdayı kendi adı veya ticari unvanı altında pazarlayan gıda işletmecisinin adının veya ticari unvanının ve adresinin, hazır ambalajlı gıdaların piyasaya arz edildiği dış ambalaj uzerinde de yer almasını sağlayacak.
GIDA ONAY NUMARASI ŞARTI
Bu bilgiler, hazır ambalajlı gıdanın ambalajı veya etiketi uzerinde bulunuyor ve dış ambalajdan acık bir şekilde ve kolayca gorulebiliyorsa, bilgilerin dış ambalajda tekrar belirtilmesine gerek olmayacak. Kayıt işlemine tabi olan gıda işletmelerinde uretilen veya ambalajlanan gıdalar icin, gıdanın uretildiği veya ambalajlandığı gıda işletmesinin işletme kayıt numarasının yazılması ve Bakanlıkca onay şartı getirilen gıdaların etiketinde "Gıda onay numarası"nın yazılması zorunlu olacak.
Gıdaların uretimi ve hazırlanmasında bileşen olarak ve/veya bileşik bileşende etil alkol ve/veya alkollu icki kullanılmışsa, etil alkol ve/veya alkollu ickinin adı bileşenler listesinde bildirilecek. Gıdalardaki Beslenme ve Sağlık Beyanlarındaki genel hukumler, ozel beslenme amaclı gıdalar icin gecerli olan mevzuat hukumleri saklı kalmak kaydı ile uygulanacak. Bakanlık tarafından belirlenen urun takip sisteminin uygulanacağı gıda veya gıda grupları ile uygulama suresi Bakanlık tarafından belirlenerek, Bakanlığın internet sitesinde yayımlanacak. Getirilen diğer bir değişiklikle, farklı tarih bildirim turlerini zorunlu hale getiren mevzuat hukumleri saklı kalmak koşuluyla, iyotlu tuzlar haric insan tuketimine uygun tuzlarda tuketim tarihinin belirtilmesi zorunluluğu kaldırıldı.
TUKETİM TARİHLERİ
Tavsiye edilen tuketim tarihi, "Tavsiye edilen tuketim tarihi" ifadesi, acık bir şekilde kullanılarak veya "... tarihinden once tuketilmesi tavsiye edilir" şeklinde belirtilecek. Bu ifadenin yanında ya tarihin kendisi ya da tarihin etiket uzerinde bulunduğu yere atıfta bulunan bir ifade yer alacak. Son tuketim tarihi, "Son tuketim tarihi" ifadesi kullanılarak veya "... tarihine kadar tuketiniz" şeklinde belirtilecek. Değişiklikle fırın urunleri kategorisindeki gıdalar listesine ek yapılarak, tart ve turta ceşitlerinin porsiyon buyuklukleri 65 gram, corek ceşitlerinde 30 gram olarak belirlendi.
Genişletmek icin tıkla ...