Şaşılık, her iki gozun birbiriyle olan paralelliğini kaybetmesidir. Her bir gozde 6'şar adet goz dışı kas bulunur. Bunların birinde veya birkacında kuvvet azlığı veya fazlalığı olması şaşılığa neden olur. Bir goz duz bakarken diğeri ice, dışa, yukarı veya aşağı kayabilir. Bazı durumlarda kayma her iki gozde de mevcuttur. Gozlerdeki kayma şaşılığın sebebine gore surekli ya da gecici sureli oluşabilir. Şaşılığın oluşmasında tek bir neden yoktur. Farklı nedenlerle şaşılık oluşabilir. Şaşılık tedavisinde erken teşhis cok onemlidir. İlk goz muayenesi icin gec kalındığında cocukların gozlerinde estetik problemlerinin yanı sıra omur boyu surecek gorme azlığı sorunları da oluşabilmektedir. Doğumdan hemen sonra ve cocukluk doneminde cocukların goz şikayeti olmasa bile duzenli olarak mutlaka uzman bir goz hekimine muayene olması gereklidir.
ŞAŞILIĞIN SEBEPLERİ :
Şaşılığın oluşmasında tek bir neden yoktur. Sorunlu hamilelik donemi, doğumun problemli olması, cocuğun gelişimi, gecirdiği hastalıklar şaşılığa yol acabilir..Şaşılık icin genetik yatkınlık da soz konusudur. Ailede gozunde kayma olan varsa cocuklarda şaşılığın gorulme ihtimali artmaktadır. Cocukluk doneminde yani 2 yaşından sonra gorulen şaşılıklarda genellikle neden goz bozukluklarıdır. Şaşılığa yatkınlığı olan bir cocukta gozdeki kayma, ateşli bir hastalık veya bir travma (duşme, ameliyatlar, kazalar) sonrası başlayabilir. Goz kaslarımızın hareketini yoneten merkez beyindedir, bu nedenle sinirlerde oluşan felcler de gozde kaymalara neden olur. Gecirilen kazalar, kafa travmaları ateşli hastalıklar ve ileri yaşta hipertansiyonve şeker hastalığı gibi bazı durumlarda goze gelen sinirlerde felcler oluşabilir. Bu şekilde oluşan şaşılıklarda tedavi felcin kalıcı olup olmamasına bağlı olarak değişebilir. Kas felclerine bağlı gelişen kaymalar cocuklarda goz tembelliği, buyuk yaş grubunda cift gormeye neden olabileceği icin mutlaka tedavisi gereklidir.
ŞAŞILIK BELİRTİLERİ :
Gozde paralelliğin kaybolması. Goz sulanması. Baş ağrısı. Cift gorme. Uc boyutlu goruntunun kaybolması. Bulanık gorme. Baş veya yuzun bir yana donuk olması. Bebeklik ve cocukluk doneminde olan kaymaların bir kısmı yalancı kaymalardır. Yalancı kayma, goz kapaklarının ve burun kokunun genişliği ile ortaya cıkan yanıltıcı bir gorunumdur. Bu durumun tam olarak aydınlatılabilmesi icin mutlaka bir goz muayenesi yapılmalıdır. Surekli hep aynı gozun kayması gormenin o gozde daha az olduğunun belirtisidir ve onemlidir. Bu nedenle tek gozunde kayma olan bebek ve cocuklar hemen goz muayenesine goturulmelidir.
ŞAŞILIK TEDAVİSİ : Şaşılık bircok nedenden kaynaklandığı icin tedavi de kişiden kişiye farklılıklar gosterir.. Şaşılık her yaşta tedavi edilebilen bir goz problemidir.
GOZLUKLE TEDAVİ : Bazı tip şaşılıklar kırma kusuruna bağlı olarak oluşur. Hasta gozluk kullanmaya başlayınca şaşılık duzelir. Bu tip şaşılıklarda gozluk yeterli olmaktadır.
KAPAMA TEDAVİSİ : Bu tedavi yontemi hastanın gozunde tembellik var ise yapılabilir.
ORTOPTİK TEDAVİ : Ortoptik tedaviler goz kaslarının fizik tedavisidir. Bazı kasları ve her iki gozle gorme yeteneğini kuvvetlendirmek amaclı uygulanır. Her iki gozle gorme yeteneğini kuvvetlendirmek derinlik hissini sabitler veya kazandırır. Gozumuzun bu fonksiyonu gozlerin paralel durmasını sağladığı gibi, gunluk hayatımızda da oldukca onemlidir. Araba kullanırken, basketbol, tenis gibi mesafe ve zaman ayarlaması gereken sporlarla uğraşırken daha rahat ve başarılı olmamızı sağlar.
CERRAHİ MUDAHALE : Doğuştan olan kaymalar genellikle gozluk gerektirmeyen, erken donemde (6 ay - 1 yaş ) ameliyat edilmesi gerekli kaymalardır.. Goz Kaymalarının buyuk coğunluğu ise 2–3 yaş civarında ortaya cıkar ve genellikle gozlukle tam olarak duzelebilir. Gozluk takıldığı halde duzelmeyen kaymalara ise cerrahi tedavi gerekir. Şaşılık ameliyatları coğunlukla genel anestezi altında gercekleştirilir. Anestezi uygulaması cocuk anestezisinde uzmanlaşmış hekimler tarafından yapılmaktadır..Şaşılıkta erken tanı ve tedavi ile goz tembelliği onlenebilir, uc boyutlu gorme sağlanabilir. Bu nedenle şaşılık şuphesi olan her cocuğun belirli bir yaşa gelmesi beklenmeden şaşılık uzmanı Goz Hekimine goturulmesi gerekir.
BOTOKS : Bazı şaşılık tedavilerinde" Botulinum Toksin" (BOTOX) uygulanabilir. Felce bağlı oluşan şaşılıklarda, ameliyat olmuş fakat tam duzelme sağlanamamış hastalarda, guatr hastalığına bağlı kayma olmuş hastalarda botoks etkilidir ve tedavi edici olarak kullanılabilir. Felclere bağlı olarak ani oluşan kaymalarda genellikle cift gorme de vardır ve hasta icin oldukca zor bir durumdur. Bu tarz şaşılıklarda genel eğilim 6–8 ay beklemektir, ancak bekleme doneminde cift gormenin azalması amacıyla botoks uygulaması yapılabilir. Şaşılığın ortaya cıkmasından hemen sonra tedaviye başlanması ile tam duzelme mumkundur. Hepinize sağlıklı gunler dileğiyle..
Op. Dr. Ahmet UMAY
[h=2]Kıbrıs Goz Doktoru uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cocuklarda şaşılık nedir?
Sağlık0 Mesaj
●34 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Cocuklarda şaşılık nedir?