Cocuklarda stres-reflu-astım ucgeni Alerjinin oluşum mekanizmalarının cok iyi aydınlatılmadığı yıllarda alerjik hastalıklar tamamen psikosomatik yani psikolojik durumun bedene yansıması olarak kabul ediliyordu. Yıllardır suregelen bu gozlem bircok araştırmaya konu olmuş ve sinir sistemi ile bağışıklık sistemi arasında var olduğu duşunulen bu bağ araştırılmıştır.
PSİKOLOJİK STRES ALERJİK ASTIMI TETİKLİYOR!
Psikolojik durumun en cok etkilendiği alerjik hastalıklardan biri oksuruk, hırıltı, nefes darlığı atakları ile seyreden alerjik astım bronşittir. Cocuklarda stres ve kaygı durumu sıklıkla goz ardı edildiğinden psikoloji ile astım arasındaki bu etkileşim coğu kez fark edilmez.
STRES VE ASTIMDA ORTAK NOKTA REFLU!
Stresin ile astım arasındaki ilişki araştırılırken her ikisinde de ortak bir bulgu olan reflu fark edilmiştir. Reflu mideden yukarı yutma borusuna doğru asitli mide iceriğinin kacması ile gelişir. Astımlı cocuklarda mide başını tutan kaslar normalden gevşek olduğunda refluye yatkınlık vardır. Normalde toplumda % 10-20 oranında gorulen reflu, astımlı cocuklarda %80 gorulur ve %60 cocuk bunun farkında değildir. Buna sessiz reflu denir. Reflu sırasında midedeki asitli icerik solunum sistemine kadar uzanır. Astımlı cocuğun bronşlarına kacan bu asitli icerik hava yolunda kasılmaya neden olur ve astımı alevlendirir. Sonuc olarak astım refluyu; reflu ise astımı kotuleştirir.
STRES REFLUNUN EN ONEMLİ NEDENİDİR!
Reflunun en onemli nedenlerinden birisi de psikolojik stresdir. Kaygı ve stres midedeki asit salgısını artırıp refluyu tetikler. Cocuklarda farkına varılmaksızın gelişebilen psikolojik stresler sessiz refluye ve reflu de beklenmedik astım alevlenmelerine yol acar. Hastalığı kotuleşen ve gece oksuruk krizleri nedeniyle rahat uyuyamayan cocukta stres artar ve stres-reflu-astım ucgeni bir kısır dongu halinde cocuğu etkilemeye devam eder.
SINAVLAR VE YENİ KARDEŞ KAYGISI COCUKLARDA STRESİN BİRİNCİL NEDENLERİ!
Coğu zaman gunumuzde ilkokul cağına taşınan sınav kaygısı bu aşamada ilk sırada yer almaktadır. Lise ve kolej sınavları, universiteye giriş sınavları cocukların yaşamındaki stresin onemli bir kaynağıdır. İkinci sırada kardeş kıskanclığı gelmektedir. İkinci bir bebeğin aileye katılmasıyla tum ilgiyi uzerinde toplamaya alışmış ilk cocuk bu ilgi ve sevgiyi paylaşmaya hazır olmadığında strese girer. O gune kadar astımı kontrol altında olan cocuk birden sebepsiz yere astım atakları gecirmeye başlar.
REFLU TEDAVİSİ VE UYGUN PEDAGOG DESTEĞİ KISIR DONGUDEN CIKARIYOR!
Uygun pedagog desteği ile psikolojik stres ortadan kaldırıldığında reflu duzelecektir. Reflu duzelince astım tekrar kontrol altına girecek ve hastalık alevlenmesinin getirdiği ek stres de ortadan kalkınca bu kısır dongu kırılmış olacaktır. Psikolojik destek surecinde gerek reflunun gerekse astımın uygun ilaclarla tedavisi cocuğun yaşam kalitesini kısa zamanda yukseltecektir.
[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cocuklarda stres-reflu-astım ucgeni
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Cocuklarda stres-reflu-astım ucgeni