Sorumluluk kavramı son zamanlarda onemi daha da artan değerlerden birisi haline geldi. Kısaca sorumluluğu; bireyin yaş, cinsiyet ve gelişim duzeyine uygun olarak yuklendiği gorevleri yerine getirebilmesi olarak tanımlayabiliriz.
Cocuklarda iki yaşından itibaren sorumluluk duygusu aileden ve cevreden edindiği oğrenmelerle gelişmeye başlar. Bu eğilim aile tarafından cocuğun kendi kirli tabağını kaldırması, oyuncaklarını toplaması ve yerine koyması, yardımla giyinmesi, soyunması şeklinde değerlendirilebilir. Bu verilen gorevler cocuğa bir iş başarmanın keyfini, değer gormenin kıvancını yaşatacaktır.
Yaş buyudukce gorevler ceşitlendirilebilir. Orneğin, dort yaşındaki cocuklar basit ev işlerine yardımcı olarak ailenin bir parcası olduklarını, onlara ihtiyac duyulduğunu hisseder. Bunun yanı sıra sofra kurmak, bulaşık makinesini boşlatmak, alışveriş donuşu malzemeleri yerleştirmek gibi sorumluluklar onlara verilebilir.
Beş – altı yaşlarındaki cocuklar kirli giyeceklerini sepete atmak, kıyafet secmek ve giyinmek, ayakkabı bağlamak, telefona gerektiği gibi yanıt vermek, cicek sulamak gibi işleri kolaylıkla yapabilirler.
Cocuğun yaşına uygun sorumluluklar verilmesi, secim yapmasına izin verilmesi, onun adına duşunup karar vermekten kacınılması; cocuğun kendi kararlarını verebilen, karar verirken elindeki kaynakları kullanabilen, değer yargılarını gozeten, bağımsız davranabilen, kendine guvenli, başkalarının hakkını ciğnemeden kendi ihtiyaclarını karşılayabilen bir birey olarak yetişmesini sağlayacaktır.
EBEVEYNLER NE YAPMALI?
Cocuğunuz sizinle işbirliği yapsa da yapmasa da ona koşulsuz sevgi ve onay gosterin.
Cocuğunuz ne yaparsa yapsın ona değer verdiğinizi ve onu kabul ettiğinizi bilmesini sağlayın.
Koruyucu tutumdan vazgecin. Bırakın sorumluluklarını kendi başına yerine getirsin. Bu konuda ona guvenin ve bunu davranışlarınızla ona gosterin.
Liste hazırlayın ve gorevlerini kendisinin secmesini sağlayın.
Kardeşler arasında adil bir gorev paylaşımı sağlayın.
Yanlışlarının sonuclarına katlanmasına izin verin. Bu konuda duygusal davranmayın.
Cocuğunuza iyi birer model olun ki, onlardan da iyi davranışlar bekleyebilin.
Ceza ve yaptırımlarla karşılaştırmak yerine manevi yonden destekleyin.

[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]