Cocuklarda solunum sistemi hastalıklarıHer yıl bircok bebek ve buyuk cocuk pek cok sayıda hafif derecede solunum sistemi infeksiyonu gecirir.
Ust solunum sistemi burun, ağız, sinusler ve boğaz bolumlerini icerir. Burun akıntısı ve tıkanıklığı cocukların hayat kalitesini olumsuz yonde etkileyebilmektedir. Diğer semptomlar:
Ağızdan nefes alma nedeniyle ağızın acık olması
Huzursuzluk,halsizlik
Ozellikle yattığı zaman gorulen oksuruk
Ani cıkan ateş olarak sayılabilir.
Alt solunum sistemi ise akciğerler ve bronşları icerir. Ust solunum sistemine gore daha ciddi şikayetlere yol acabilir. En sık gorulen semptomlar:
Gece ve gunduz devam eden oksuruk
Yuksek ateş
Huzursuzluk,halsizlik
Hırıltılı nefes alıp verme
Solunum sıkıntısı nedeniyle karın kasları, burun kanatlarında gorulebilen cekilmeler
Hızlı nefes alıp verme
Solunum sistemi hastalıklarının pekcok nedeni olabilir. Ust solunum sistemi icin en sık neden viral infeksiyonlardır. Boğaz ağrısı, nezle, krup, influenza ( grip ) en sık gorulen viral infeksiyonlardır ve genellikle 4 – 10 gun icerisinde duzelirler.
Evde destek tedavisi genellikle yeterli olur, antibiyotik kullanımının bir faydası olmaz.
Viral alt solunum yolu infeksiyonları da genellikle hafif seyreder. Bronşiolitler bu duruma ornek gosterilebilir. Bebeklerin % 10’ unda ozellikle RSV virusune bağlı gelişmişlerse ağır seyredebilir.
Ust solunum yollarındaki bakteriyel infeksiyonların gorulme bolgesi sinusler ve boğazdır.
Bakteriyel pnomoniler ise viral bir infeksiyonu izleyebileceği gibi , alt solunum yolu infeksiyonunun ilk gostergesi de olabilir. Bebek ve kucuk cocuklarda hızlı nefes alıp verme , hareketlerde azalma, iştahsızlığa neden olabilir. Antibiyotikler, bakteriyel infeksiyonlara karşı etkili olabilir.
Allerjiler de solunum sistemi hastalıklarının onemli bir nedenidir.
Temiz, beyaz burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burunda kaşıntı
Kırmızı – sulanmış gozler, goz altlarında koyu renkli halkalar
Huzursuzluk onemli semptomlardandır.
Bebekler ve kucuk cocuklar astım olmayabilirler. Ancak yaşla birlikte astım tanısı konulma sıklığı artar.
Bebek ve kucuk cocuklarda kuru okuruk tek belirtisi olabilir.
Astım kotuleşir, tedavi edilmezse geceleri veya egzersizle belirginleşen hırıltı ve solunum sıkıntısı gorulebilir.
Astım, allerjiler, infeksiyonların yanı sıra aşağıdaki nedenler de solunum sistemi şikayetlerine yol acabilir:
Sigara dumanına maruz kalmak. Doğum oncesi donemde bile sigarayla karşılaşmak, cocuklardaki astım ve solunum sistemi şikayetlerini artırmaktadır.
Yabancı cisim aspirasyonu
Kistik fibroz gibi genetik, doğuştan sahip olunan hastalıklar
Uc yaş ve altı kucuk cocuklar , buyuk cocuklara gore daha sık hasta olur ve daha sık solunum sistemi hastalıklarına sahip olurlar. Bu nedenle daha yakından takip edilmeleri gerekmektedirler.
[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cocuklarda solunum sistemi hastalıkları
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Cocuklarda solunum sistemi hastalıkları